Helló tavasz!
Jönnek a színek, ízek, zöldek! 🙂 A leveles spenót nem csak főzelék formájában tud kiteljesedni (ha kisgyermekeket szeretnénk riogatni, maradjunk ezen a ponton 😉 ), de kevés vajon megpárolva, finoman fűszerezve remek köret húsok mellé, vagy tészták, piték, rétesek kiváló tölteléke is lehet. A spenót, vagy másnéven paraj a disznóparajfélék családjába tartozó, világszerte elterjedt kultúrnövény. A spenót leveleiben triterpén-szaponinok, betain, vitaminok, oxálsav, nitrátok találhatók. Leggyakrabban főzeléknövényként vagy salátaként használják. A leveléből készült szerek az emésztésre, a hasnyálmirigy működésére jó hatással vannak, valószínűleg a szaponinok miatt. A talajtól függően nagy mennyiségű vasat tartalmazhat, azonban ennek nagy része nehezen felszívódó formában van jelen és az oxalátok is gátolják a felszívódását. Magas oxalát-, és nitráttartalma miatt nem szabad túl sűrűn fogyasztani. A magyar hagyomány szerint az étel készítésekor pl. spenótfőzelék, kevés tejjel való készítése ajánlott. A tejben lévő kalcium reakcióba lép a paraj oxálsavával. Ezzel az eljárással az edényben megy végbe a reakció és nem a szervezetben, így a vesekő kialakulásával nem kell számolni. 🙂
Betartottam a szabályokat, a paraj párolásakor kevés tejszínt adtam hozzá és jó sok feta sajttal sütöttem rétessé.
Valahogy így:
Hozzávalók:
- 3 nagyon nagy maroknyi spenót felszeletelve
- kevés vaj (lm.) és olívaolaj
- só, borsikafű
- 1 nagy gerezd fokhagyma (vagy fokhagyma granulátum)
- 1 evőkanálnyi tejszín
- 1 rúd készre nyújtott leveles tészta
- 1 csomag fetasajt
- 2 felvert tojás (vagy 10 db fürjtojás) + ezekből félretéve egy kevés a rétes megkenéséhez
- fél maroknyi dió felaprítva, megpirítva + 6-8 szem felezett dió
- tengeri sópehely
Az alaposan megmosott és megszárított spenótleveleket felaprítom, majd a vaj és olaj keverékén a lereszelt fokhagymával, sóval, borsikafűvel együtt megpárolom, dúsítom a tejszínnel és hagyom kihűlni. A sütőt előmelegítem 175 fokra. Közben felverem a tojásokat, hozzámorzsolom a fetasajtot, sózom, összekeverem a kihűlt párolt spenót levelekkel és a száraz serpenyőben megpirított aprított dióval. Kitekerem a leveles tésztát, rákanalazom a fetás-spenótos tölteléket, óvatosan felcsavarom és sütőpapírral bélelt sütőlapra fektetem. Megkenem a maradék felvert tojással, díszítem fél diószemekkel, megszórom a sópehellyel és az előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt pirosra sütöm. Ezt követően önuralmat gyakorlok, hogy ne vágjam fel azon melegében. (Ha kicsit hűl, már vállalhatóan szeletelhető.)
0 Hozzászólás