Spenótos-fetás rétes pirított dióval

március 06 , 2022 by: Felholany Egyéb

Helló tavasz!

Jönnek a színek, ízek, zöldek! 🙂 A leveles spenót nem csak főzelék formájában tud kiteljesedni (ha kisgyermekeket szeretnénk riogatni, maradjunk ezen a ponton 😉 ), de kevés vajon megpárolva, finoman fűszerezve remek köret húsok mellé, vagy tészták, piték, rétesek kiváló tölteléke is lehet. A spenót, vagy másnéven paraj a disznóparajfélék családjába tartozó, világszerte elterjedt kultúrnövény. A spenót leveleiben triterpén-szaponinok, betain, vitaminok, oxálsav, nitrátok találhatók. Leggyakrabban főzeléknövényként vagy salátaként használják. A leveléből készült szerek az emésztésre, a hasnyálmirigy működésére jó hatással vannak, valószínűleg a szaponinok miatt. A talajtól függően nagy mennyiségű vasat tartalmazhat, azonban ennek nagy része nehezen felszívódó formában van jelen és az oxalátok is gátolják a felszívódását. Magas oxalát-, és nitráttartalma miatt nem szabad túl sűrűn fogyasztani. A magyar hagyomány szerint az étel készítésekor pl. spenótfőzelék, kevés tejjel való készítése ajánlott. A tejben lévő kalcium reakcióba lép a paraj oxálsavával. Ezzel az eljárással az edényben megy végbe a reakció és nem a szervezetben, így a vesekő kialakulásával nem kell számolni. 🙂

Betartottam a szabályokat, a paraj párolásakor kevés tejszínt adtam hozzá és jó sok feta sajttal sütöttem rétessé.

Valahogy így:

Hozzávalók:

  • 3 nagyon nagy maroknyi spenót felszeletelve
  • kevés vaj (lm.) és olívaolaj
  • só, borsikafű
  • 1 nagy gerezd fokhagyma (vagy fokhagyma granulátum)
  • 1 evőkanálnyi tejszín
  • 1 rúd készre nyújtott leveles tészta
  • 1 csomag fetasajt
  • 2  felvert tojás (vagy 10 db fürjtojás) + ezekből félretéve egy kevés a rétes megkenéséhez
  • fél maroknyi dió felaprítva, megpirítva + 6-8 szem felezett dió
  • tengeri sópehely

Az alaposan megmosott és megszárított spenótleveleket felaprítom, majd a vaj és olaj keverékén a lereszelt fokhagymával, sóval, borsikafűvel együtt megpárolom, dúsítom a tejszínnel és hagyom kihűlni. A sütőt előmelegítem 175 fokra. Közben felverem a tojásokat, hozzámorzsolom a fetasajtot, sózom, összekeverem a kihűlt párolt spenót levelekkel és a száraz serpenyőben megpirított aprított dióval. Kitekerem a leveles tésztát, rákanalazom a fetás-spenótos tölteléket, óvatosan felcsavarom és sütőpapírral bélelt sütőlapra fektetem. Megkenem a maradék felvert tojással, díszítem fél diószemekkel, megszórom a sópehellyel és az előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt pirosra sütöm. Ezt követően önuralmat gyakorlok, hogy ne vágjam fel azon melegében. (Ha kicsit hűl, már vállalhatóan szeletelhető.)

 

0 Hozzászólás

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koriander koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto petrezselyem piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült süti sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum