Spenótos-fetás pite csirkemellel

május 25 , 2010 by: Felholany Egyéb kategória

Szívem egyik vágya volt ez a kétrészes pitesütő. 4 különböző méretű kerámia formám már van, de egy ilyen, aminek kivehető az alja, na ez még hiányzott… 🙂
Most már ez is kipipálva, jöhetett a tesztelés. Több saját receptemet dolgoztam össze, az alap a spenótos-fetás volt. Került még bele egy fél csirkemell, és a tészta összeállításánál derült ki, hogy ha kifordítom a lisztes bödönt, akkor sincs benne több mint 8 dkg… A molyok miatt viszont további készlet sem volt. Akadt viszont teljes kiőrlésű rozsliszt, ezzel pótoltam a teljes mennyiséghez és szerecsendiót is reszeltem hozzá. A tészta összeállítása közben erőteljes gyermekkori érzések jöttek elő, színében és állagában egy jó kis homokozás derengett fel. Elvan a gyerek ha játszik… de a tészta a gyorsaságot és hidegen tartást kívánja, ezért ahogy összeállt, gyorsan bedugtam a hűtőbe.
A tészta nyújthatatlan (liszt hiányában meg pláne…), így gyurmázással került a formába, továbbá melegen szeletelhetetlen. Langyosan már jobban, hidegen pedig kitűnően. További hátránya, hogy gyorsan párolog…


Hozzávalók: (22 cm-es formához)
13 dkg liszt (nálam 8 dkg fehérliszt + 5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt)
csipetnyi só
8 dkg hideg vaj felkockázva
1/2 tk. szerecsendió
1-2 ek. hideg víz

A töltelékhez:
20 dkg spenót
2 ek. vaj
só, bors
fél csirkemell
olívaolaj
3 dl zsíros tejszín
4 tojás sárgája
13 dkg feta sajt
5-6 dkg trappista sajt

  1. A lisztet és a sót összekeverem, reszelek hozzá szerecsendiót, hozzáadom a vajat és annyi vizet, hogy a tészta éppen összeálljon. Kivajazott formába nyomkodom a tésztát és legalább 30 percre hidegre teszem.
  2. A hűtőből kivéve sütőpapírt és nehezéket teszek rá (ez nálam rizs), majd 190 fokra előmelegített sütőben 10 percig, majd a nehezéket eltávolítva további 5 percig sütöm.
  3. A felkockázott csirkemellet pici olívaolajon megsütöm, sózom, borsozom, majd kiveszem a serpenyőből és félreteszem.
  4. A spenótleveleket leforrázom, néhány percig hagyom állni, majd leszűröm, jól kinyomkodom a levét és felszeletelem.
  5. 2 evőkanálnyi vajat teszek a serpenyőbe amiben a csirke sült, rádobom a spenótot és pár perc alatt megpárolom. Sózom, borsozom.
  6. Habverővel összekeverem a tejszínt, a tojások sárgáját (csak a sárgáját!) és a spenótra öntöm.
  7. A tészta aljára teszem a csirkét, rámorzsolom a fetát, rákanalazom a spenótos öntetet, megszórom reszelt sajttal, és a 160 fokra csökkentett sütőben 35-40 percig sütöm.

17 Hozzászólás

  • Jó ez a kivehető aljú forma? Én nem mertem megvenni, nem vagyok ezek szerint hozzáértő, nem értettem a jelentőségét… Help, könnyebben kivehető belőle vagy valami más miatt van?

  • Kata,
    csúcs! Egyrészt valami spéci tapadásmentes bevonat van rajta, másrészt a forma nélkül lehet tálalni (nekem ez nagyon tetszik). Persze van, ami egy szép kerámia formában tálalva mutat igazán… Sütőből kivéve 10 percig hagytam hűlni, majd rátettem egy bögrére, és simán lecsúszott róla a széle. 🙂

  • Oh tudok kommentelni! nagyon tetszik! en szoktam tenni egy tojast is az ilyen pites tesztakba. Fincsi lehet. Nekem kozepes meretu ilyen formaim vannak, meg nem sokat hasznaltam..:( Szepek a kepek!

  • Delish,
    köszönöm! 🙂
    Igen, nekem is van olyan receptem amihez tojás is kell, de ez is jól bevált. Így még omlósabb a tészta, és kíváncsi voltam, hogy egyben marad-e… :)) Ez a forma inkább csak a látványban tesz hozzá mint ízben, és azért behatárolja a lehetőségeket is, hiszen folyékony tésztával ugye nem működik… 🙂 De nagyon jó játék… :))

  • Húúúúúúúúúúú, de állati jó!!!

    Idepárologhatna egy szelet :-DDD Mekkora hülyeséget írtam most :-DDD

  • Ez nagyon tetszik! Irtó jól néz ki és biztos extra finom is!

  • Nagyon guszta! De megenném! Mostanában amúgyis rákaptam a pitékre!:)

  • Elképesztően guszta! 🙂

    …és szuper a forma, hol lehet rá szert tenni?

  • Csodálatos, és ebben a sütőformában az is jó, hogy szépen lehet szelni, ha már kinn van 🙂

  • Chef Viki,
    köszi! 🙂
    Legközelebb próbálok majd arrafelé párologtatni egy szeletkét… :)))

    Dia,
    köszönöm, de sajnos már csak múltidőben beszélhetek róla… 🙂

  • Sedith,
    most nálam is egy ilyen hullám van… 🙂 És tökéletesen jó arra, hogy másnap munkába hozzam ebédre!

    Egycsipet,
    köszönöm! 🙂
    Régen szinte minden nagyobb boltban láttam, most hogy célirányosan kerestem, csak a T-betűsben találtam.

    Bianka,
    pontosan! 🙂 Nagyon mutatós szeleteket vágtam, és egyben maradtak. Nem úgy, mint amikor a zárt formából próbálom kiszedni és kettétörik a szelet…

  • Nagyon guszta!:-)) Ilyen pitére, s ilyen formára is fáj a fogam!:-))
    Egyszer már volt, de mikor még nem tudtam trükköket, beleragadt a süti kétszer;mérgemben kidobtam:-))

  • Köszönöm a választ! 🙂

  • Andi,
    húúúúú, nagyon mérges lehettél…:)
    Az én formám valami teflonos, vagy extra bevonatos, már látszólag sem ragad hozzá semmi… Bár kétségkívül jó vajas-omlós tésztával próbálkoztam, eszébe sem jutott beleragadni…

  • Egycsipet,
    nagyon szívesen! Majd mesélj ha beszerezted!:) (egyébként számomra meglepően olcsó volt, picivel több mint 1.000,-Ft)

  • Úgy vélem, haldoklik a számítógépem, de harmadik nekifutásra csak elküldöm…
    Szóval hasonlóan kiterjedt gyűjteményünk van pite formákból, nekem még van pluszba egy-két üveg, szilikonos és miniatűr is. De ezt a kivehető aljút én is kinéztem magamnak. 🙂
    Meg tetszik a pite is… :)))

  • FlatCat,
    köszönöm szépen! 🙂
    Ja tényleg, az üvegformáimat bele sem számoltam…. 🙂 A szilikonostól valahogy eddig idegenkedtem, és tegnap este kiderült, hogy azért ennek a kivehető aljúnak is vannak veszélyei…:( Majd a negatív tapasztalataimmal kiegészítem a bejegyzést… 🙂

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum

scroll to top