Bár a bébispenót levelét leggyakrabban főzelékként vagy salátaként fogyasztjuk, ennél azért sokkal szélesebb körben felhasználható. Pozitív hatással bír az emésztésre és a hasnyálmirigy működésre, oxálsav tartalma miatt vesekőre hajlamos egyéneknek csak nagyon korlátozott mennyiségben ajánlott a fogyasztása. Ha hihetünk a meséknek, és miért ne? – Popeye a tengerész is ebből nyerte emberfeletti erejét! 😉 Még ha a főzeléktől, ami lássuk be zöld is, meg olyan furi állaga is van, OK, hát nem mindenkinek jön be, de ha csak egy kiegészítő összetevője a spenót az ételnek, szerintem egy próbát megér! Hű társa a fokhagyma, jól áll neki a sajt és valami ami összetartja, egy kis szénhidrát. Máris jól lehet lakni tőle. 🙂 Ha vendégváró falatként, sörkorcsolyaként szeretnénk tálalni, legyen egészen apró, ha főfogásnak szeretnénk, akkor lehet valamivel nagyobb, ízlés és idő kérdése.
Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta
- 1 zacskó bébispenót
- 2 kisebb, vagy 1 nagyobb gerezd tört fokhagyma
- olívaolaj
- só, borsikafű (vagy bors)
- 15 dkg fetasajt
- 1 felvert tojás
A mártogatóshoz:
- 1 kis pohár krémes natúr joghurt
- 2 teáskanálnyi tahini krém (szezámpaszta)
A spenótot alaposan megmosom és megszárítom (saláta centrifuga). Serpenyőben megfonnyasztom a tört fokhagymát és rádobom a leveleket. Sózom és időnként megkevergetve hagyom, hogy megfonnyadjanak. Megszórom borsikafűvel, hagyom kihűlni, majd hozzámorzsolom a fetasajtot. A sütőt előmelegítem 180 fokra. A készre nyújtott leveles tésztát kihajtogatom, a szaggató forma nagyságától függő távolságnyira kiskanálnyi tölteléket halmozok a tészta egyik felére, ráhajtom a másik felét és (esetemben mini tortellini) szaggatóval kiszaggatom. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom, megkenem a felvert tojással, megszórom sópehellyel, vagy sózom és aranybarnára sütöm. Mártogatósként ízlés szerint fűszerezett krémes, natúr joghurtot adhatunk mellé, én tahinivel ízesítve tálaltam.
0 Hozzászólás