Szeretem a spenótot, mint általában a zöldeket. Mit nem adott volna érte a Nagymamám anno az óvodában (Ő volt a szakácsnéni…), ha csak egy kanállal is begyűrök belőle… Persze kivételezett helyzetemből adódóan, nekem a pöttyös tányérban mindig akadt valami egyéb más. Mint ahogy a reggelire kiszabott forralt-meleg tej helyett egy pöttyös bögrényi hideg tej is. Azok a régi szép idők… 🙂
Persze azóta megszerettem a spenótot, és másképpen is készítem mint ahogyan azt a menzán tették. Jó sok tejszínnel, kis fokhagymával krémesítve, habosítva. Egy napig főzelékként, másnap általában valami tésztával jól összesütve.
Ma gnoccival és némi pirosra sütött csirkemellel.
- Hozzávalók: (1-2 adag)
2-5-3 dl spenótfőzelék (spenótlevél fokhagymás olívaolajon megpárolva, felöntve 2 dl tejszínnel, sózva, borsozva, botmixerrel habosítva)
15-20 dkg gnocci
fél csirkemell
10 dkg reszelt sajt (most Mozzarella és Cheddar / de lehet egy része füstölt is)
só
bors
olívaolaj
1 dkg vaj
- A csíkokra vágott csirkemellet pici olívaolajon megpirítom, sózom és borsozom.
- Közben kifőzöm a gnoccit, sütőtálba borítom és hozzáadom a vajat is.
- Felöntöm a kész spenóttal, rászórom a sült csirkecsíkokat, megszórom a reszelt sajttal és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt pirosra sütöm.
Imádom! Hú, de éhes lettem… 🙂
by Pixie Pie augusztus 8, 2010 at 08 : 52Nagyon guszta!
Ez nagyon fincsi lehet! Már mentem is a recepted! Mézigörl (Orsi)
by Mézigörl augusztus 8, 2010 at 04 : 16Hű de izgalmas összeállítás. Nagyon finom lehet
by Bianka augusztus 8, 2010 at 06 : 03Jó kis párosítás! Tavasszal-nyárelőn érdemes kipróbálni csalánfőzelékkel is 🙂
by trendo augusztus 8, 2010 at 06 : 39Óóó ez pont nekem való étel! 🙂 nyami!
by Ami augusztus 8, 2010 at 07 : 06(ugyan olyan üvegtálkáink vannak, tán Ikeás?
Nagyon guszta!
by gesztenye augusztus 8, 2010 at 07 : 40Hétvégén én is kipróbálom, köszi a receptet.
gesztenye
gesztenye.blogol.hu
A spenótfőzeléked nincs sűrítve semmivel ? Én hol zsemlével, hol zsemlemorzsával szoktam. De ha megerősíted, akkor úgy is elkészítem ahogy te szoktad.
by szepek augusztus 8, 2010 at 11 : 24Hű nagyon jól hangzik :)!
by L.Krisztina augusztus 8, 2010 at 02 : 07Jó ötlet, ráadásul szeretjük a spenótot. Eddig puliszkával, túróval rétegezve sütöttem, de most jöhet ez a változat is.
by Garffyka augusztus 8, 2010 at 03 : 30Pixie Pie,
by Felhőlány augusztus 8, 2010 at 07 : 26köszönöm! Laktató finomság. :))
Mézigörl,
by Felhőlány augusztus 8, 2010 at 07 : 33örülök, hogy "berepültél" hozzám, üdv. Neked! 🙂
Én pedig a tökös-mákos sütireceptedet viszem cserébe! :))
Bianka,
by Felhőlány augusztus 8, 2010 at 07 : 34pusztán maradékhasznosítás!
Nem hangzik túl szerényen, de tényleg finom… :))
Trendo,
by Felhőlány augusztus 8, 2010 at 07 : 36a következő csalánszezonra már itthon leszek, ki fogom próbálni!
Eddig nem volt hozzá bátorságom, de most ebből bőven begyűjtök, úgyhogy mit nekem egy csalánfőzelék?! :))
Ami,
by Felhőlány augusztus 8, 2010 at 07 : 44egészségedre!
Hát igen, néha beszabadulok oda… :))
Gesztenye,
by Felhőlány augusztus 8, 2010 at 07 : 48köszönöm! Remélem ízleni fog Nektek is! :))
Szepek,
by Felhőlány augusztus 8, 2010 at 07 : 51nincs bizony! Éppen ez az, amit nem szerettem a menzás kosztban, hogy kenyérrel vagy zsemlével sűrítették. Sokan a párolt parajleveleket még vízzel higítják (hogy több legyen…), és utána muszály sűríteni. Én ezt a lépést kihagyom, csak a tejszín kerül bele, a botmixer pedig extra levegőt ad hozzá, így krémesen habos lesz!
Próbáld ki nyugodtan! :))
L.Kriszina,
by Felhőlány augusztus 8, 2010 at 07 : 52köszönöm szépen! Spenótrajongóknak bátran merem ajánlani! :))
Garffyka,
by Felhőlány augusztus 8, 2010 at 07 : 54nekem pedig a túrós és puliszkás variáció maradt ki eddig… Majd beszámolok róla, hogyan ízlett!
Remélem ez is ízleni fog Nektek! 🙂
A spenót egyike azon termékeknek, melyeket kiváló minőségben készít elő az élelmiszeripar. Kár vele otthon vesződni. Van rostos és tejszínes változat is és alig van vele munka. Igazad van, csak elrontja a dolgot, a jojó-szerű hígítom-besűrítem effektus. Ez csak csak afféle háziasszonyi kényszercselekvés, mert megnyugtatja a lekiismeretet, hogy nem lébecoltuk el az ebédet 🙂 Aki éhes marad a spenóttól, ami nem csoda, mert jóétvágyú pasit nem könnyű vele jóllakatni, az rántson ki hozzá csirkecombot :))))
by trendo augusztus 8, 2010 at 04 : 59A receptből nem hiányzik semmi, csak a gnocchi nevéből egy "c"! Nem a magas "c", csak egy sima! :)))
by trendo augusztus 8, 2010 at 09 : 32Kedves Felhőlány!
Szeretnénk a blogodat beválogatni a Blogtimes – az első hazai blogportál – béta verziójába, amelybe kb. a 100 legjobb kerülne bele. A postjaidból csak néhány sort és képet szeretnénk átvenni forrásmegjelöléssel, illetve a tovább mutató link hozzád viszi az olvasót.
Egy apró kérésünk lenne az általad feltöltött képek címeiben ne használj ékezeteket, mert így nem tudjuk illusztrálni a tőled átvett bejegyzés részletet.
Ha kérdésed, vagy nem szeretnél megjelenni nálunk lenne, írj bátran.
Turcsán Tamás
BlogTimes.hu
turcsantamas@gmail.com
ui. privátban küldök szívesen béta linket is.
by Shy augusztus 8, 2010 at 10 : 20Köszi a receptet, isteni finom lett, csak annyit változtattam rajta, hogy darált hússal készítettem.
by gesztenye augusztus 8, 2010 at 06 : 34Megcsináltam a gnocchit, eszméletlenül finom volt! Köszi a receptet!:)
by Sofia augusztus 8, 2010 at 04 : 23Halló! Ez itt maga a tökély!!!
Zseniális 🙂
by Chef Viki augusztus 8, 2010 at 11 : 33Merre járnak a felhők? És a Felhőlányok? 🙂
by trendo augusztus 8, 2010 at 03 : 27Gesztenye,
by Felhőlány szeptember 9, 2010 at 04 : 18nagyon örülök, hogy ízlett! :))
Tetszik a Te ötleted is!
Shy,
by Felhőlány szeptember 9, 2010 at 04 : 20e-mailben válaszoltam! 🙂
Sofia,
by Felhőlány szeptember 9, 2010 at 04 : 22nagyon szívesen!
Örülök, hogy Neked is bejött! :)))
Chef Viki,
by Felhőlány szeptember 9, 2010 at 04 : 24:))
Ááááá, ugyan, ne túlozz! Csak egy kis zöld valami… maradékhasznosítás… :))
Trendo,
by Felhőlány szeptember 9, 2010 at 04 : 28itt vagyok ni! 🙂
Leltároztam a "c" betűk terén, de nem találtam hiányt… ;O) Egyébként előfordulhat nálam is elírás… 🙂
Visszatérve az ételre, a husit "beledolgoztam" az ételbe, az egyik emeletet a pipicici teszi ki, de természetesen nagyobb étkű pasiknak egy-egy csirkecomb még jár(hat) mellé… :))