Hetek óta ábrándozok erről a süteményről, pontosabban a cseresznyés változatáról, amit már tavaly is megsütöttem – nem is egyszer. Valahogy az idei cseresznyéről sikerült rendesen lecsúsznom, mert vagy még nagyon drága volt, vagy pedig már nagyon drága volt. Majd végül az utolsó kísérletnél, amikor elfogadható áron jutottam a gyümölcshöz és bőszen magozni kezdtem, találkoztam valakivel, akinek szintén ugyanerre fájt a foga… És minden egyes cseresznyeszemben már ott volt, onnan mosolygott rám… Mondani sem kell, hogy nem lett belőle pite. Így múlt el az idei nyár cseresznye nélkül. 🙂
Jött viszont a sárgabarack, immáron „hús” nélkül, és lett belőle tejespite is. Hidegen tökéletes!
Ezt a receptet Thrininek ajánlom!
- Hozzávalók:
0,5 kg sárgabarack
4 evőkanál Muscovado cukor (de sima cukorral is tökéletes) + 5 dkg a tésztába
2 evőkanál Amaretto likőr (elhagyható)
3 egész tojás
1 evőkanál házi vaníliáscukor
15 dkg liszt
2,5 dl tej
2,5 dl tejszín
csipetnyi só
- A sárgabarackot 1 percre forró vízbe dobom, átszedem egy tálnyi jéghideg vízbe, így a héja könnyen lehúzható. Felezem, kimagozom, megszórom 4 evőkanálnyi sötétbarna nádcukorral és hozzákeverem a likőrt.
- A tojásokat csipetnyi sóval, 5 dkg Muscovado cukorral, vaníliás cukorral együtt robotgéppel habosra keverem.
- Hozzáadom a tejet, tejszínt, kanalanként a lisztet és csomómentesre keverem.
- A sütőt előmelegítem 175 fokra.
- A sütőformát kikenem vajjal, kilisztezem, beleöntöm a gyümölcsöt (a levével együtt!), ráöntöm a tésztát és 30-35 perc alatt készre sütöm.
Hűtve szeletelhető!
Már vártam :-))) Láttam egy elejtett félszót róla 🙂
Gyönyörű! És milyen szép magas!!!
by Chef Viki július 7, 2010 at 01 : 28Ezt is szeretem 🙂
by Csibe július 7, 2010 at 01 : 37Csodaszépséges!
Chef Viki,
by Felhőlány július 7, 2010 at 01 : 54🙂
Jó, de azért munkából mégsem illik rögtön reggel posztolni… ;o)
Köszönöm szépen! Nem mértem, de szerintem úgy kb. 26 cm-es lehet az üvegtál amiben sütöttem.
Csibe,
by Felhőlány július 7, 2010 at 02 : 09köszönöm szépen! 🙂
Én is egyenesen imádom ezt a sütit, így biztosan kipróbálom még más szezonális gyümölcsökkel is.
Felhőlány,
by Thrini július 7, 2010 at 03 : 06nagyon aranyos csajszi vagy!!! 🙂
Istenien néz ki a süti! Elviszem a receptet, rengeteg szilva terem nálunk, kb. másfél hét múlva szedhető, úgyhogy tervbe veszem a pite sütését!!
Köszönöm!! 🙂
Hű, csodás! Imádom a sárgabarackot, bárhogy, bármikor… 🙂
by egycsipet július 7, 2010 at 03 : 37Egyszer, ha hozzájutsz véletlenül, érdemes kipróbálnod mirabolánnal (más néven: cseresznyeszilva). Akár az aranysárga, akár a bíborszínű változat megfelel hozzá. :)))
by trendo július 7, 2010 at 03 : 48Olvastam valahol, hogy készítetted. Nagyon kíváncsi voltam rá. Fantasztikus
by Bianka július 7, 2010 at 06 : 16Thrini,
by Felhőlány július 7, 2010 at 06 : 36minden kérésed/kívánságod így teljesüljön! 🙂
Remélem ízleni fog! Kíváncsi vagyok a szilvás variációra, még nem próbáltam! 🙂
Egycsipet,
by Felhőlány július 7, 2010 at 06 : 39köszönöm! 🙂
Imádnivaló gyümölcs, édes és savanyú egyszerre! 🙂
Trendo,
by Felhőlány július 7, 2010 at 06 : 40futólag találkoztam már a cseresznyeszilvával, de a következő randink nem lesz véletlen attól tartok… 🙂
Köszönöm, ki fogom próbálni!
Bianka,
by Felhőlány július 7, 2010 at 06 : 42örülök! 🙂
Ez is egy olyan étel, amit – én – képes vagyok akár reggelire, ebédre és vacsorára is enni…:))
Hmmmmm-idén nyáron még nem sütöttem, pedig tavaly nagy siker volt. Most akkor ez lesz lehet a mai menünk ebédre? Annyira guszta!! Jó gondolat, másra nem vágyom , nagyon meleg van. Jó, egy kis fagyi még elfér mellé:)))
by trinity július 7, 2010 at 12 : 32Trinity,
by Felhőlány július 7, 2010 at 01 : 47köszönöm szépen! Mi volt az ebéd? :))
Én is tervezek újat a hétvégére, megunhatatlan! És igen, azért egy kis fagyi is lecsúszik még utána… 🙂