Évek óta készülök a Tihanyi-féleszigeten az Őslevendulást meglátogatni, de sajnos az idén sem sikerült a szüretre leérnem. Így kénytelen vagyok a képekkel, és az ajándékba kapott 4 nagy csokor illatával beérnem, mely lágyan lengi körbe a lakást.
Nálunk is megosztja a véleményeket a levendula, és ezúttal – először, de nem utoljára – a konyhába is beloptam…
Ezt a receptet Pannának ajánlom!
- Hozzávalók:
réteslap
A töltelékhez:
20 dkg tehéntúró
20 dkg ricotta
1,5 dl tejföl
2 tojás sárgája
20 dkg cukor
(Aki szereti, tehet bele mazsolát is, nálam ez kimaradt, mert nem rajongok érte.)
A mártáshoz:
30 dkg citrom
5 dkg cukor
2 dl száraz fehérbor
levendulavirág
- A réteslapokat olajozott tepsiben 220-230 fokos sütőben 1-2 perc alatt megsütöm.
- A citromokat vékonyan meghámozom, a héját szeletekre vágom, 5 dkg cukorral elkeverve felteszem főzni. Meglocsolom a fehérborral, és belecsavarom a citromok levét is. Miután a citrommártás minden levét elfőtte, besűrűsödött, hozzáadom a levendulavirágot, de már nem főzöm tovább.
- A tehéntúrót a ricottával, tejföllel, 20 dkg cukorral és a tojások sárgájával összedolgozom.
- A megsült réteslapokat darabokra töröm, a túróval rétegezem, és meglocsolom a citromos-levendulás mártással.
Utóirat július 6-án:
Most olvastam Kisvirág kiírását „Főzzünk virágot” kategóriában, és gondoltam egy nagyot! Ez az első gasztrojátékos részvételem, valamikor el kell kezdeni…
Szia Rita,
itt egy újabb meglepi:-)
Betettelek a gasztro.blog.hu-ra is, hogy még többen olvashassanak!
Üdv:Gabojsza
by gabojsza július 7, 2009 at 07 : 55Szia Rita!
Köszönöm! Nagyon tetszik a recept 🙂
Üdv:
by Szabó Panna július 7, 2009 at 10 : 21Szabó Panna
Miner.hu
Szia Gabojsza!
Köszönöm szépen! 🙂
by Rita július 7, 2009 at 12 : 03Ezennel hivatalosan is a meglepetések hétvégéjének nyilvánítom ezt a 7végémet! 🙂
Szia Panna!
Örülök, hogy sikerült olyant sütnöm, amit szeretsz! 🙂 Egészségedre!
by Rita július 7, 2009 at 12 : 05