Az elmúlt hetekben több blogon találkoztam a légies Pavlova tortával. Ma Szepyke oldalán láttam egy gyönyörűséget, és rájöttem, hogy a néhány hete készült – minden szempontból – első habcsóktorta receptem képeit még nem tettem fel a blogra.
Különösebben soha nem rajongtam a habcsókért, gyermekkoromban nálunk is előfordult karácsony környékén, de sem állagában, sem ragadósan édes íze miatt nem lett a kedvencem.
A másoknál készült Pavlova torták fotóiba viszont egyenesen beleszerettem, és miután mindenki erősen szabadkozva (miszerint Ő bizony nem szereti a habcsókot, de ez egyenesen frenetikus) osztotta meg a recepteket, nem maradhattam ki én sem a sorból.
4 db karácsonyról megmaradt tojásfehérje várakozott a fagyasztóban, egy valahonnan fénymásolt recept a laptop mellett (tájékozódásként), és 4 hamarosan megérkező vendég kíváncsi kérdései, hogy ugye biztosan tudom, hogy Ők édesszájúak… 🙂
5 db mini tortát készítettem ebből az adagból, hirtelen felindulásból a rózsavizes üveget is tisztességesen meglottyintottam, és határozottan állíthatom, hogy ez A TORTA még engem is levett a lábamról! Édesnek édes, a közepe ragacsosan krémes, a tejszínhabtól és a gyümölcsöktől légiesen lágy… Már a látványával sem tudtam betelni és boldogan zsebeltem be az elismeréseket… Mondani sem kell, nagy sikert aratott.
A sütési idővel voltak fenntartásaim, ahány oldalon utána olvastam, mindenhol más sütési hőfokot és időt írtak… így a megérzéseimre és egyéb konyhai rutinomra hagyatkoztam. Ezúttal bejött… 🙂
Illetve az ecettel is akadtak még problémáim, ugyanis hagyományos ecetet nem tartok itthon – nem szeretem – balzsamecettel pedig nem szándékoztam rontani az összképen, így frissen csavart citrom levével helyettesítettem. Sok-sok éve nem használt habszifonom is előkerült, gyorsan beszereztem hozzá egy csomag patront, és elkészült a végeredmény.
- Hozzávalók:
4 db tojás fehérje
20 dkg porcukor
1 ek. citromlé
1 ek. rózsavíz
3 dl zsíros tejszín
gyümölcsök ízlés szerint
sózatlan pisztácia a díszítéshez
- A sütőt előmelegítem 100 fokra.
- A fehérjéket robotgéppel habosra verem, mikor már szinte kemény, akkor kanalankét hozzáadom a porcukrot, majd a citromlevet és a rózsavizet. Ragadós, krémes, kemény állagúra dolgozom.
- Sütőpapírral bélelt sütőlapra kanalazom rétegesen a habot és a kanál hátával mélyedést formázok a közepébe.
- Előmelegített sütőben kb. 55-60 perc alatt készre sütöm.
- Amikor kihűlt, gazdagon tejszínhabbal, gyümölcsökkel díszítem és bezsebelem az elismeréseket.
Én sem vagyok édesszájú, de ezek a habos költemények engem is levesznek a lábamról:)
by bodzazsuzsa március 3, 2010 at 06 : 22Gyönyörű, nem tudok betelni a látványával
by Bianka március 3, 2010 at 06 : 25Anyám, de szép!
Hány fokon sütötted? Gyönyörű lett, és tényleg rabul is ejti az embert!:)
by szepyke március 3, 2010 at 06 : 28Bodzazsuzsa,
by Felhőlány március 3, 2010 at 06 : 35ez tényleg óriási találmány – vagy csak én öregszem -, mert hasonló dolgokkal korábban nem lehetett rám hatni… :))
Bianka,
by Felhőlány március 3, 2010 at 06 : 35köszönöm szépen! :))
Szepyke,
villanysütőben 100 fokon. És inkább 60 percig…
Köszönöm szépen! A Te alkotásodban nagyon megfogott az a likőrös tejszínhab, a következőnél biztosan kipróbálom, bár azért a rózsavíz illata sem volt semmi sülés közben… :))
by Felhőlány március 3, 2010 at 06 : 39Aha. Ezek szerint az én gázsütőm ennél jóval melegebb lehet…
És igen, az az alkoholos cucc elég jó lett!:)
by szepyke március 3, 2010 at 07 : 00Ez már igen!Imádnám!
by Orsi március 3, 2010 at 07 : 00Szepyke,
by Felhőlány március 3, 2010 at 07 : 21nem egyszer jártam már úgy, hogy gázsütőre "szabott" recept a sütés közben nálam egészen másként működött…
Azt a likőrös vonalat pedig már álmodom a Húsvét ízvilágában… :o)
Orsi,
by Felhőlány március 3, 2010 at 07 : 23megkóstolni és elveszni… :))
Jaj de csodas! En is hasonlora keszultem, de odaegettem a meringuet 🙁 veletlenul grill fokozatra kapcsoltam, en bena :(( hipphopp fustolt is…
by Delish március 3, 2010 at 07 : 48Nagyon szép lett! Gratulálok 🙂
by lúdanyó március 3, 2010 at 08 : 00Nagyon guszta:) Pont a céklapor miatt mentem az ázsia boltba, és ott szemezett velem a pénztárnál a rózsavíz , hát beugrott a kosárba ő is most ott csücsülnek a polcon a narancsvízzel és várják mikor készítek belőlük valami finomat. Ki is próbálom :))Hihetetlen illata van :)))
by L.Krisztina március 3, 2010 at 08 : 07baromi guszta lett! 🙂
by Niki március 3, 2010 at 10 : 14nekem egyik kedvencem 🙂
Delish,
by Felhőlány március 3, 2010 at 11 : 40köszi! 🙂
Grill meringue… akár még egy új recept is lehetett volna belőle… 🙂
Azért próbáld majd ki grill nélkül is, eszméletlenül finom… :))
Lúdanyó,
by Felhőlány március 3, 2010 at 11 : 41köszönöm szépen! :))
L.Krisztina,
by Felhőlány március 3, 2010 at 11 : 44narancsvizet is az Ázsia boltban vettél?
A rózsavíznek olyan- de olyan finom illata van… :))
Szerintem remek kiegészítője sütiknek. 🙂
Niki,
by Felhőlány március 3, 2010 at 11 : 45köszönöm szépen! Most már nekem is kedvenc lett… :))
Fogok még vele kísérletezgetni is… :))
Nem azt a Culinarisban vettem és csodálkoztam is, hogy nem volt horror az ára, de szerintem náluk is van mert ugyan azok gyártják akik a rózsavizet.
by L.Krisztina március 3, 2010 at 03 : 35Én is csak másnál csodálgattam a Pavlovát, de segítesz meggyőzni, hogy egyszer tényleg kipróbáljam:)) gyönyörűűűűűűséges:))
by Ízlésszindróma március 3, 2010 at 04 : 36még soha nem ettem habcsóktortát…nem is értem ez hogy lehet, mert imádom a habcsókot. 🙂 Nagyon guszta!
by Adri március 3, 2010 at 09 : 57Én is köszönöm a rendszeres olvasást!
L.Krisztina,
a következő téli szezonra biztosan beszerzem… :))
Ízlésszindróma,
ne halaszd sokáig az elkészítését, mert bánni fogod… :))
Adri,
by Felhőlány március 3, 2010 at 05 : 21köszönöm szépen! Próbáld ki! :))
Igy hogy lehet fogyizni? En nem szép dolog.
by martinelli április 4, 2010 at 07 : 52