rozmaringos-mozzarellás focaccia

szeptember 23 , 2017 by: Felholany Egyéb

Ismét beköszöntött az az időszak, amikor jólesik bekapcsolni a sütőt és édes süteményt sütni ilyen borongós, erősen őszbe hajló, esős időszakban, mert „megédesíti” a lakást, boldogsággal tölt fel. (De most szó sincs édességről.) Határozottan jó érzés kelt tésztát készíteni, dagasztani – bevallom, hogy én nyáron nem is szoktam ellenben azzal, hogy híresen nagy kenyérfogyasztó vagyok és ebben válogatós is. Az olaszos jellegű, vastag, ropogós héjú kenyér és a focaccia a kedvencem. Ez utóbbit már számtalan variációban készítettem, így ősszel szőlővel, szilvával de nektarinnal is és persze mindig bőkezűen sópehellyel meghintve. Az alap verzióhoz a jó sok olívaolaj és rozmaring elengedhetetlen hozzávaló és a mozzarella sajt is jót tesz neki. Most ez készült.

Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 1,5 teáskanálnyi só
  • 1 csomag szárított élesztő (7 g)
  • 1 mokkáskanálnyi cukor
  • 325 ml langyos víz
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj a tésztába + a kelesztéshez és a sütés előtti locsoláshoz
  • 1 csomag mozzarella sajt
  • 1-2 szál friss rozmaring
  • nagyszemű só
  1. A mixergép táljában összekeverem a lisztet a sóval.
  2. A langyos vízbe öntöm az élesztőt és a cukorral együtt elkeverem, majd az olívaolajjal együtt hozzáöntöm a liszthez.
  3. Dagasztógéppel kb. 13-15 percig dagasztom amíg a tészta szép fényes állagú nem lesz. (Ha nagyon lágy lenne a tészta, mehet még hozzá 1-2 evőkanálnyi liszt.)
  4. A pulton kicsit kézzel is átgyúrom, olívaolajjal „körbesimogatva” visszateszem a tésztagombócot a tálba és meleg helyen lefedve kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztem.
  5. Lisztezett deszkára borítva kézzel átgyúrom a tésztát, majd kb. 20-30 cm nagyságúra nyújtom.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem és meleg helyen további 30-40 percig kelesztem.
  7. A sütőt előmelegítem 175-180 fokra.
  8. A tésztát ujjaimmal benyomkodom, meglocsolom olívaolajjal, megszórom a rozmaring levelekkel és nagyvonalúan megszórom nagy szemű sóval.
  9. 15 percig sütöm, majd a sütőből kivéve megszórom a tépkedett mozzarellával és addig sütöm tovább amíg a sajt meg nem pirul. (kb.10-15 perc)
  10. Önuralmat gyakorlok, hogy ne faljam be forrón. 🙂

0 Hozzászólás

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koriander koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto petrezselyem piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült süti sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum