Ismét beköszöntött az az időszak, amikor jólesik bekapcsolni a sütőt és édes süteményt sütni ilyen borongós, erősen őszbe hajló, esős időszakban, mert „megédesíti” a lakást, boldogsággal tölt fel. (De most szó sincs édességről.) Határozottan jó érzés kelt tésztát készíteni, dagasztani – bevallom, hogy én nyáron nem is szoktam ellenben azzal, hogy híresen nagy kenyérfogyasztó vagyok és ebben válogatós is. Az olaszos jellegű, vastag, ropogós héjú kenyér és a focaccia a kedvencem. Ez utóbbit már számtalan variációban készítettem, így ősszel szőlővel, szilvával de nektarinnal is és persze mindig bőkezűen sópehellyel meghintve. Az alap verzióhoz a jó sok olívaolaj és rozmaring elengedhetetlen hozzávaló és a mozzarella sajt is jót tesz neki. Most ez készült.
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 1,5 teáskanálnyi só
- 1 csomag szárított élesztő (7 g)
- 1 mokkáskanálnyi cukor
- 325 ml langyos víz
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj a tésztába + a kelesztéshez és a sütés előtti locsoláshoz
- 1 csomag mozzarella sajt
- 1-2 szál friss rozmaring
- nagyszemű só
- A mixergép táljában összekeverem a lisztet a sóval.
- A langyos vízbe öntöm az élesztőt és a cukorral együtt elkeverem, majd az olívaolajjal együtt hozzáöntöm a liszthez.
- Dagasztógéppel kb. 13-15 percig dagasztom amíg a tészta szép fényes állagú nem lesz. (Ha nagyon lágy lenne a tészta, mehet még hozzá 1-2 evőkanálnyi liszt.)
- A pulton kicsit kézzel is átgyúrom, olívaolajjal „körbesimogatva” visszateszem a tésztagombócot a tálba és meleg helyen lefedve kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztem.
- Lisztezett deszkára borítva kézzel átgyúrom a tésztát, majd kb. 20-30 cm nagyságúra nyújtom.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem és meleg helyen további 30-40 percig kelesztem.
- A sütőt előmelegítem 175-180 fokra.
- A tésztát ujjaimmal benyomkodom, meglocsolom olívaolajjal, megszórom a rozmaring levelekkel és nagyvonalúan megszórom nagy szemű sóval.
- 15 percig sütöm, majd a sütőből kivéve megszórom a tépkedett mozzarellával és addig sütöm tovább amíg a sajt meg nem pirul. (kb.10-15 perc)
- Önuralmat gyakorlok, hogy ne faljam be forrón. 🙂
0 Hozzászólás