Ettem már finom focacciát étteremben. Vettem már nagyon rossz focacciát boltban. Rákerestem a neten, és majd’ mind amit kiadott, Dolce Vita receptje alapján készült… Hát megsütöttem.
És ha már „nyakig” voltam a tésztában az új kenyér ünnepe alkalmából (is), tovább variáltam, így készült szárított paradicsomos grissini és padlizsános-cukkinis pizza is.
Ez a recept úgy működik, ahogy annak működnie kell. Finom, lágy focaccia lett belőle.
- Hozzávalók: (6 db focaccia-hoz)
50 dkg liszt
7 g szárított élesztő (1 csomag)
3 ek olívaolaj
3 dl melegvíz
1/2 tk. só
1 tk cukor
1 ág rozmaring
A tetejére:
fokhagyma + olívaolaj + 1 ág rozmaring
só, bors
A lisztet összekeverem az élesztővel, olívaolajjal, sóval, cukorral és a meleg vízzel. Előbb fakanállal, majd kézzel gyúrom kb. 10-12 percig, amíg fényes lesz.
Az egyik rozmaringág leveleit késsel összevágom, majd ezt is a tésztához gyúrom.
Meleg helyen letakarva, valamivel több mint 1 óra alatt ilyenre kelt:
A tésztát kiveszem az edényből, átgyúrom és 6 egyenlő cipót formázok belőle. Kézzel ellapogatom a tésztákat úgy 4-5 mm vastagra, majd az ujjaimmal (ököllel) megnyomkodom a tetejét. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem. 1-2 evőkanál olívaolajba belereszelek 1 fokhagymát, hozzáadom a másik ág apróra vágott rozmaringot, és megkenem vele a focacciák tetejét. Borsozom, nagyszemű tengeri sóval megszórom, és előmelegített 250 fokos sütőben 8-10 perc alatt készre sütöm.

0 Hozzászólás