Rozéboros-szilvás linzertortácska dióval

augusztus 02 , 2014 by: Felholany Egyéb kategória

Avagy amikor a desszert – nem tudatosan, de az aktuálisan olvasott gasztroregény színével harmonizál… 🙂 Akár könyvajánló is lehetne az édességet imádók számára, hiszen a könyv egy angol lányról szól aki irodai karrierjét álmaira cseréli és nagyapjától örökölt tehetségével és bátorságával megvalósítja a saját cukrászdáját. Természetesen a szerelem és tucatnyi csodás édességrecept sem hiányozhat a könyvből. (Jenny Colgan: Találkozzunk a Cupcake Kávézóban) 
Könnyed nyári olvasmány, ajánlom hozzá a mini linzertortámat és természetesen egy pohár jéghideg gyümölcsös rozé bort! 🙂

Hozzávalók a linzertésztához:

25 dkg hideg vaj
50 dkg liszt
12 dkg porcukor
1 csipet só
2 tojás sárgája
1 kis pohár tejföl
1 ek. házi vaníliás cukor /  1 csomag vaníliás cukor

A lisztet összekeverem a porcukorral, csipet sóval, vaníliás cukorral és hozzáreszelem a hideg vajat. Hozzáadom a két tojás sárgáját és a tejfölt, majd nagyon gyors mozdulatokkal összegyúrom a tésztát. Fóliába csomagolva minimum 1 órát a hűtőben pihentetem. 

Hozzávalók a töltelékhez: (6 mini tortához)

25-30 szem szilva (mérettől függ)
5 evőkanál barna nádcukor
fél citrom reszelt héja
3-4 evőkanálnyi gyümölcsös rozébor
1 maréknyi aprított dió
6 db fél dió a díszítéshez
ízlés szerint mehet bele fahéj is, én most kihagytam

A megmosott szilvákat negyedelem, megszórom a cukorral és aprított dióval, hozzáreszelem a fél citrom levét, meglocsolom a rozéborral és jól összekeverve állni hagyom.
A sütőt előmelegítem 180 fokra.
A linzertésztát két sütőpapír között kinyújtom, egy müzlistállal köröket vágok belőle és kibélelem a tésztával a mini formákat. A tészta alját egy villával megszurkálom, hogy sütés közben ne púposodjon fel. (A maradék tészta jól fagyasztható, vagy kekszeket is szúrhatunk ki belőle.) Egyenletesen elosztom rajtuk a szilvás tölteléket és minden tortácska közepébe nyomok egy fél szem diót. A formákat még 10 percre betettem a fagyasztóba, mert a sütő nem volt elég meleg, a tészta pedig akkor lesz igazán finom és omlós ha hidegen kerül a sütőbe. 
Kb. 25-30 perc alatt készül el és elővigyázatosságból érdemes egy alufóliát tenni a sütőbe a formák alá, ugyanis a szilva bugyborékolva sül és mint nálam is látszik elsősorban kifelé a formából… 🙂 – ezt már néhány éve megtanultam miután egy hasonló süti elkészítése után 1 órán át sikáltam a sütőt, a sülés közben keletkezett füstről már nem is mesélek… 🙂

Langyosan fogyasztva a boros-szilvás lé egyfajta öntetet ad a sütihez, hidegen fogyasztva már kicsit megszilárdul a belső, amolyan lekváros állaghoz hasonlítható. Mennyei gyümölcsös nyári finomság.

0 Hozzászólás

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum

scroll to top