Avagy lehet ezt másként is, pláne diétában, és még mindig nem fogyókúrás diétáról beszélek… 🙂 Colitis és hisztamin intolerancia – én: 0:1. Hogyan csinálom, hogy ne unjam a végtelenségig a burgonyát, cukkinit és sárgarépát (bár ez utóbbi most kimaradt, de legközelebb „színesítem” vele)? Hát valahogy így:
Van egy csoda szerkezetem, mely az elmúlt évek egyik legjobb konyhai beruházása volt. 3 különböző formára tudok vele szeletelni szinten mindenféle zöldséget: spagetti formára, szélesmetéltnek vagy vékony karika chips-hez. Így bármikor „legyártok” egy cukkini vagy sárgarépa spagettit, tejszínes szószok mellé szélesmetéltet az éppen kedvenc zöldségemből, vagy sima- és édesburgonyából, céklából, stb. chips-nek való nasit. Csak a fantáziám szabhat határt a végeredménynek. Ő az:
Hozzávalók: (2 személyre)
- 6 db közepes burgonya
- 1 db „M”-es cukkini (már nem bébi, de nem is túl nagy)
- 9 db fürjtojás (vagy 2 db normál tojás)
- 2 ek. gluténmentes liszt (diéta nélkül tetszés szerinti)
- só
- borsikafű (vagy bors)
- sok aprított petrezselyem
- 1/2 mk. hing (diéta nélkül mehet bele fokhagyma ízlés szerint)
A sütőt előmelegítem 200 fokra. A zöldségeket a fent említett csodagéppel – ennek hiányában nagylyukú reszelővel, késsel – felaprítok. Hozzáadok minden egyéb hozzávalót és alaposan összekeverem. Ha a zöldségek túl sok levet eresztenek, picit több liszt is mehet hozzá, de ne legyen ragacsos! Egy kapcsos sütőforma alját sütőpapírral bélelem ki, beleöntöm a masszát és a 200 fokra előmelegített sütőben 45-50 perc alatt aranybarnára sütöm.
Önuralmat gyakorlok, hogy ne essek neki azon melegében… 🙂 Langyosan és hidegen is tökéletes, ez utóbbit azonban hisztamin intoleranciában nem ajánlom. Viszont ha néhány szeletet sokkolva hűtök, jól fagyasztható és tökéletes ebéd lehet egy dolgos, főzésmentes hétköznapon.
FONTOS! Hisztamin intolerancia diétában mindenki maga mérlegelje, hogy bírja-e pl. a fürjtojást, nekem személy szerint semmi problémát nem okoz. 🙂
Szia Rita, nagyon jó az új recepted. Remek ötletet adtál az én diétámhoz is… 😉 Lenne egy kérdésem, hogy a ‘hing’ nevű alkotóelem milyen fűszer és hol szerezhető be? Előre is köszönöm, mivel a hagyma féléket én sem igazán használhatom. 😘
by H. Zsuzsi február 2, 2020 at 05 : 27Szia Zsuzsi!
by Felholany február 2, 2020 at 06 : 07A hing egy indiai fűszer és ázsiai termékeket árusító boltokban kapható. 🙂 Ha legközelebb ilyen helyen járok üzenek, hogy van-e már, vagy vegyek Neked! 😉 Én nagyon szeretem, bátram ajánlom! 🙂
Köszönöm, örülnék. 🤗
by Hodos Zsuzsanna február 2, 2020 at 11 : 34