Rókagomba torta – VKF! avagy minden gomba jó gomba!

szeptember 18 , 2010 by: Felholany Egyéb kategória

De hogy a rókagomba jó gomba, az nem kérdéses! Egy hete gombás finomságok készülnek nálam, köszönhetően a múlt vasárnap begyűjtött mennyiségnek. 🙂
Alíz vette át a stafétát a soron következő VKF! kiírására, és eleinte nagyon nem éreztem biztosnak azt, hogy lesz mit neveznem, hiszen nem vagyok nagy gombarajongó. Majd miután kétféle gombás finomság is felkerült a blogomra, eszembe jutott a kiírás. 
A diós-rókagombás ízvilág annyira bejött a tésztánál, hogy némi keresgélés után J.O. honlapján rátaláltam erre a tortára, ami nagyon jó választás volt. Egy fotózásnyi hűtési idő után remekül szeletelhető, friss salátával tálalva igazi íz-élmény! 
Felezett adagban készítettem, de az eredeti így szól:

  • Hozzávalók:

15 dkg füstölt kacsamell (füstölt szalonnával pótoltam a hiányát)
3 szelet toast fehér kenyér (héja nélkül)
1,5 dl tejszín
1 ek. olívaolaj
3 db mogyoróhagyma
2+2 gerezd fokhagyma
1 dl száraz fehérbor
8 dkg dió
8 dkg vaj
40 dkg rókagomba
1 csomag levelestészta

bors

  1. Az olajon üvegesre párolom az apróra vágott mogyoróhagymát és 2 gerezd fokhagymát. (Eredetileg itt jön bele a felaprított kacsamell is.) Beleöntöm a fehérbort és néhány percig együtt főzöm.
  2. Hozzáadom a felaprított diót, a kenyérkockákat, a tejszínt és összeforralom. Hagyom hűlni, majd botmixerrel pürésítem.
  3. Serpenyőben megpirítom a füstölt szalonnát, hozzáadom a vajat, gombát, ráreszelem a maradék 2 gerezd fokhagymát és 4-5 percig párolom. Szükség szerint sózom és borsozom.
  4. A levelestésztát enyhén lisztezett deszkán kinyújtom, kibélelem vele a formát, sütőpapírt és nehezéket teszek rá, majd 175 fokra előmelegített sütőben 10 percig elősütöm (vakon sütöm).
  5. A szalonnás-gombás részt összekeverem a tejszínes masszával, ráöntöm a tészta tetejére és további 30-35 percig sütöm. (Eredetileg nem kellett volna összekeverni, csak a masszát önteni a tésztára, rápakolni a gombát és úgy megsütni. Figyelmetlenségem a torta ízvilágán nem rontott, mindössze kevésbé lett fotogén.)

11 Hozzászólás

  • Ez igen! Nagyszerű étel! Jegyeztelek.

  • Ez már kimeríti az államellenes izgatás törvényi tényállását. Leesett az állam! Ezért még valaki felelni fog! :)))))

  • Hű-Ha ezt imádnám, nagyon csodás recept

  • Ismét nagyot alkottál, ez igen! Még hogy nem érezted magadénak a témát… Csak úgy lazán brillírozol, nem is tudom, mi lett volna, ha testhezálló a téma.:)

  • Tollforgató,
    köszönöm!
    Várom az összefoglalódat, mert nyitott vagyok további gombás finomságokra! 🙂

  • Trendo,
    szerintem azért nem olyan nagy a baj… A felelősséget pedig az esőre hárítom! Ő az oka újdonsült gombamániámnak! ;o)

  • Bianka,
    köszönöm szépen! 🙂

  • Ms.Poppy,
    mondanám, hogy a véletlen műve ez a sok gombás étel a blogomon, de nem hiszek a véletlenekben… 🙂
    Viszont Nálad azok a habcsók-gombák! Na az brilliáns! :))

  • A Dera-szurdokban most
    jó sok finom gomba nő
    kár, hogy felszedi előlem
    a javát egy bombanő :Ö

  • Én még soha nem szedtem gombát, de pedig kéne. És most épp Őrségbe készülünk pár napra… Ajjaj!
    Ez a torta nagyon fincsi lehetett. És igenis fotogén. 🙂

  • Sok szeretettel ajándékoztam neked egy díjat, kukkants be hozzám, ha van egy kis időd! 🙂

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum

scroll to top