De hogy a rókagomba jó gomba, az nem kérdéses! Egy hete gombás finomságok készülnek nálam, köszönhetően a múlt vasárnap begyűjtött mennyiségnek. 🙂
Alíz vette át a stafétát a soron következő VKF! kiírására, és eleinte nagyon nem éreztem biztosnak azt, hogy lesz mit neveznem, hiszen nem vagyok nagy gombarajongó. Majd miután kétféle gombás finomság is felkerült a blogomra, eszembe jutott a kiírás.
A diós-rókagombás ízvilág annyira bejött a tésztánál, hogy némi keresgélés után J.O. honlapján rátaláltam erre a tortára, ami nagyon jó választás volt. Egy fotózásnyi hűtési idő után remekül szeletelhető, friss salátával tálalva igazi íz-élmény!
Felezett adagban készítettem, de az eredeti így szól:
- Hozzávalók:
15 dkg füstölt kacsamell (füstölt szalonnával pótoltam a hiányát)
3 szelet toast fehér kenyér (héja nélkül)
1,5 dl tejszín
1 ek. olívaolaj
3 db mogyoróhagyma
2+2 gerezd fokhagyma
1 dl száraz fehérbor
8 dkg dió
8 dkg vaj
40 dkg rókagomba
1 csomag levelestészta
só
bors
- Az olajon üvegesre párolom az apróra vágott mogyoróhagymát és 2 gerezd fokhagymát. (Eredetileg itt jön bele a felaprított kacsamell is.) Beleöntöm a fehérbort és néhány percig együtt főzöm.
- Hozzáadom a felaprított diót, a kenyérkockákat, a tejszínt és összeforralom. Hagyom hűlni, majd botmixerrel pürésítem.
- Serpenyőben megpirítom a füstölt szalonnát, hozzáadom a vajat, gombát, ráreszelem a maradék 2 gerezd fokhagymát és 4-5 percig párolom. Szükség szerint sózom és borsozom.
- A levelestésztát enyhén lisztezett deszkán kinyújtom, kibélelem vele a formát, sütőpapírt és nehezéket teszek rá, majd 175 fokra előmelegített sütőben 10 percig elősütöm (vakon sütöm).
- A szalonnás-gombás részt összekeverem a tejszínes masszával, ráöntöm a tészta tetejére és további 30-35 percig sütöm. (Eredetileg nem kellett volna összekeverni, csak a masszát önteni a tésztára, rápakolni a gombát és úgy megsütni. Figyelmetlenségem a torta ízvilágán nem rontott, mindössze kevésbé lett fotogén.)
Ez igen! Nagyszerű étel! Jegyeztelek.
by Tollforgató szeptember 9, 2010 at 05 : 39Ez már kimeríti az államellenes izgatás törvényi tényállását. Leesett az állam! Ezért még valaki felelni fog! :)))))
by trendo szeptember 9, 2010 at 07 : 29Hű-Ha ezt imádnám, nagyon csodás recept
by Bianka szeptember 9, 2010 at 07 : 52Ismét nagyot alkottál, ez igen! Még hogy nem érezted magadénak a témát… Csak úgy lazán brillírozol, nem is tudom, mi lett volna, ha testhezálló a téma.:)
by Ms. Poppy szeptember 9, 2010 at 04 : 36Tollforgató,
by Felhőlány szeptember 9, 2010 at 05 : 22köszönöm!
Várom az összefoglalódat, mert nyitott vagyok további gombás finomságokra! 🙂
Trendo,
by Felhőlány szeptember 9, 2010 at 05 : 26szerintem azért nem olyan nagy a baj… A felelősséget pedig az esőre hárítom! Ő az oka újdonsült gombamániámnak! ;o)
Bianka,
by Felhőlány szeptember 9, 2010 at 05 : 26köszönöm szépen! 🙂
Ms.Poppy,
by Felhőlány szeptember 9, 2010 at 05 : 31mondanám, hogy a véletlen műve ez a sok gombás étel a blogomon, de nem hiszek a véletlenekben… 🙂
Viszont Nálad azok a habcsók-gombák! Na az brilliáns! :))
A Dera-szurdokban most
by trendo szeptember 9, 2010 at 08 : 07jó sok finom gomba nő
kár, hogy felszedi előlem
a javát egy bombanő :Ö
Én még soha nem szedtem gombát, de pedig kéne. És most épp Őrségbe készülünk pár napra… Ajjaj!
by Ágianyu szeptember 9, 2010 at 05 : 51Ez a torta nagyon fincsi lehetett. És igenis fotogén. 🙂
Sok szeretettel ajándékoztam neked egy díjat, kukkants be hozzám, ha van egy kis időd! 🙂
by Mézigörl szeptember 9, 2010 at 09 : 04