Rókagomba diós-tejszínes szószban

szeptember 13 , 2010 by: Felholany Egyéb

A tegnap szedett rókagomba apróbb példányaiból készült ez a ragu. Volt amit egészben hagytam, de volt amit hosszában félbevágtam. Nyersen az íze kicsit csípős, ám ez a főzés után eltűnik.
Azt nem állítom, hogy várom a következő nagy esőzést, de azt igen, hogy utána menjek egy újabb adag gomba beszerzésére, hiszen már tudom, hogy hol találom. 🙂
Azért persze nem vagyok mohó, hiszen még egy szép nagy adag várja a hűtőben a sorsát. Ez a fajta gomba jól eltartható, arra azonban ügyelni kell, hogy egy nedves papírtörlővel legyen letakarva felhasználásig. Tisztításához célszerű egy ecsetet használni, amivel a felesleges szennyeződést eltávolíthatjuk, mert a vízben áztatás szivacsos állagot eredményez. Leöblíteni természetesen lehet.
  • Hozzávalók: (2 személyre)
25 dkg szélesmetélt
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál vaj
1 kis fej salotta hagyma
2 gerezd fokhagyma
20 dkg rókagomba
2 dl tejszín
1/2 marék apróra vágott dió
bors
petrezselyem a díszítéshez
  1. A vaj és olívaolaj keverékén megfonnyasztom az apróra vágott hagymát és fokhagymát.
  2. Hozzáadom a rókagombát, óvatosan átforgatva kb. 5 percig párolom.
  3. Ráöntöm a tejszínt, sózom, borsozom, majd hozzákeverem a felaprított diót is.
  4. Al dente (fogkemény) állagúra főzött tésztával tálalom és a tetejét megszórom frissen felaprított petrezselyemmel.

11 Hozzászólás

  • Ez nagyon finom lehet! 🙂

  • Hú, de guszta! Nekem is van ám rókagombám! Még nem döntöttem mi készül belőle. Ez a diós szósz izgalmasan hangzik…

  • Hát ami a tányéron van az valami nagyon guszta !
    Nagyon bátor vagy ! én még a piacon is félve veszek gombát , pedig nagyon szeretem.

  • Ez isteni fogás, jaj de ennék belőle

  • Ez isteni fogás, jaj de ennék belőle

  • A rókagombához abszolút el tudom képzelni a diót. Nagyon gusztusos, kerek és mégis milyen egyszerű recept! Tetszik.

  • Mézigörl,
    hát nem tudom elmondani, mennyire finom a rókagomba… :))

    Thrini,
    🙂
    Na és mi lett belőle? :))

    L.Krisztina,
    bevallom, voltak nekem is félelmeim… De nem lett baj belőle. Ráadásul annyira nem vagyok gombaszerető sem, de ez… :))

    Bianka,
    köszi! Hát ha még az illatát is éreznéd… :))

    Ms.Poppy,
    köszönöm szépen! Ritkán bonyolítom túl az egyszerűen finom ízeket. A dió véletlenül jött be a receptbe,de jól működnek együtt. Szerintem. 🙂

  • Rókagomba ide vagy oda, mi van veled? Szeptember közepe van és még nem voltál a Bakonyalján…

  • Bodzazsuzsa,
    sajnos nem, mert amikor mentem volna, végig szakadt az eső, aztán az autóm mondta be az unalmast, így a nyaralást át kellett gondolnom… Hamarosan pedig – úgy tűnik sikerül előbb mint terveztem – elköltözöm egy időre…
    Elnézést kérek, nagyon szerettem volna arrafelé is menni, de sehová sem jutottam el… Nem ígérek semmit, de ebből már csak jövőre lesz valami… sajnos… :((

  • Ez már tényleg túlzás! Ha el is mégy otthonról, légyszíves a konyhakulcsot a lábtörlő alá tenni 🙂

  • Kedves Trendo,
    :))
    Nem sok hasznos dolgot találnál nélkülem a konyhámban… 🙂 De egy üveg finom bor ki lesz készítve… 🙂

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koriander koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto petrezselyem piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült süti sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum