A tegnap szedett rókagomba apróbb példányaiból készült ez a ragu. Volt amit egészben hagytam, de volt amit hosszában félbevágtam. Nyersen az íze kicsit csípős, ám ez a főzés után eltűnik.
Azt nem állítom, hogy várom a következő nagy esőzést, de azt igen, hogy utána menjek egy újabb adag gomba beszerzésére, hiszen már tudom, hogy hol találom. 🙂
Azért persze nem vagyok mohó, hiszen még egy szép nagy adag várja a hűtőben a sorsát. Ez a fajta gomba jól eltartható, arra azonban ügyelni kell, hogy egy nedves papírtörlővel legyen letakarva felhasználásig. Tisztításához célszerű egy ecsetet használni, amivel a felesleges szennyeződést eltávolíthatjuk, mert a vízben áztatás szivacsos állagot eredményez. Leöblíteni természetesen lehet.
- Hozzávalók: (2 személyre)
25 dkg szélesmetélt
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál vaj
1 kis fej salotta hagyma
2 gerezd fokhagyma
20 dkg rókagomba
2 dl tejszín
1/2 marék apróra vágott dió
só
bors
petrezselyem a díszítéshez
- A vaj és olívaolaj keverékén megfonnyasztom az apróra vágott hagymát és fokhagymát.
- Hozzáadom a rókagombát, óvatosan átforgatva kb. 5 percig párolom.
- Ráöntöm a tejszínt, sózom, borsozom, majd hozzákeverem a felaprított diót is.
- Al dente (fogkemény) állagúra főzött tésztával tálalom és a tetejét megszórom frissen felaprított petrezselyemmel.
Ez nagyon finom lehet! 🙂
by Mézigörl szeptember 9, 2010 at 04 : 39Hú, de guszta! Nekem is van ám rókagombám! Még nem döntöttem mi készül belőle. Ez a diós szósz izgalmasan hangzik…
by Thrini szeptember 9, 2010 at 06 : 01Hát ami a tányéron van az valami nagyon guszta !
by L.Krisztina szeptember 9, 2010 at 06 : 44Nagyon bátor vagy ! én még a piacon is félve veszek gombát , pedig nagyon szeretem.
Ez isteni fogás, jaj de ennék belőle
by Bianka szeptember 9, 2010 at 07 : 36Ez isteni fogás, jaj de ennék belőle
by Bianka szeptember 9, 2010 at 07 : 36A rókagombához abszolút el tudom képzelni a diót. Nagyon gusztusos, kerek és mégis milyen egyszerű recept! Tetszik.
by Ms. Poppy szeptember 9, 2010 at 08 : 27Mézigörl,
hát nem tudom elmondani, mennyire finom a rókagomba… :))
Thrini,
🙂
Na és mi lett belőle? :))
L.Krisztina,
bevallom, voltak nekem is félelmeim… De nem lett baj belőle. Ráadásul annyira nem vagyok gombaszerető sem, de ez… :))
Bianka,
köszi! Hát ha még az illatát is éreznéd… :))
Ms.Poppy,
by Felhőlány szeptember 9, 2010 at 05 : 32köszönöm szépen! Ritkán bonyolítom túl az egyszerűen finom ízeket. A dió véletlenül jött be a receptbe,de jól működnek együtt. Szerintem. 🙂
Rókagomba ide vagy oda, mi van veled? Szeptember közepe van és még nem voltál a Bakonyalján…
by bodzazsuzsa szeptember 9, 2010 at 06 : 14Bodzazsuzsa,
by Felhőlány szeptember 9, 2010 at 08 : 19sajnos nem, mert amikor mentem volna, végig szakadt az eső, aztán az autóm mondta be az unalmast, így a nyaralást át kellett gondolnom… Hamarosan pedig – úgy tűnik sikerül előbb mint terveztem – elköltözöm egy időre…
Elnézést kérek, nagyon szerettem volna arrafelé is menni, de sehová sem jutottam el… Nem ígérek semmit, de ebből már csak jövőre lesz valami… sajnos… :((
Ez már tényleg túlzás! Ha el is mégy otthonról, légyszíves a konyhakulcsot a lábtörlő alá tenni 🙂
by trendo szeptember 9, 2010 at 11 : 51Kedves Trendo,
by Felhőlány szeptember 9, 2010 at 05 : 38:))
Nem sok hasznos dolgot találnál nélkülem a konyhámban… 🙂 De egy üveg finom bor ki lesz készítve… 🙂