Vonzódásom az olasz konyha és Olaszország irányába azt hiszem már közismert. 🙂 Míg mások egy-egy finom bőrcipőt, csizmát vagy táskát vásárolnak, engem előbb hoz lázba egy kulináris bevásárlás. Toszkánából/Umbriából sosem jövök úgy haza, hogy ne hozzak legalább 10 liter házi, nagyon jó minőségű olívaolajat, szarvasgombás kencéket, tésztákat, fűszereket, Baci csokit és autentikus porcelán tányérokat. Idén nem voltam, így kedves barátaim kényeztetnek mindenféle finomságokkal, mint például most ezzel az óriási méretű kagyló-cső tésztával, lánykori nevén lumaconi-val. Ideális arra, hogy megtöltsük mindenféle finomsággal és valamilyen szószos, szaftos, krémes alapon a sütőben ropogósra süssük. Ha csak megtöltve, de „szárazon” sütnénk, még inkább kiszáradna és gumis állaga lenne.
Az én választásom egy fűszeres házi készítésű paradicsomszószra esett, bár csaltam kicsit, mert hámozott konzerv paradicsomot használtam. 😉
A tésztákat rukkolás ricottával töltöttem meg, sütés előtt pedig ment rá gazdagon a frissen reszelt parmezánból is.
Hozzávalók 2 személyre:
- 200 g száraztészta
- 1 doboz hámozott paradicsom konzerv
- friss vagy szárított bazsalikom
- szárított oregano
- 1 kis doboz (250 g) ricotta
- 2 nagy maréknyi rukkola
- só, borsikafű (vagy bors)
- 1 evőkanálnyi puha vaj
- frissen reszelt parmezán
A paradicsomot lassú tűzön felforralom a fűszerekkel együtt, sózom, ízesítem, botmixerrel pürésítem és a víz/folyadék nagy részét elforralom. A tésztát lobogó sós vízben a főzési idő 2/3 részéig főzöm, leszűröm, kicsit hagyom hűlni. Nem kell teljesen megfőzni, hiszen a paradicsomszószban puhára fog sülni. A rukkolát összevágom és kikeverem a ricottával. Ízlés szerint sózom. Mivel a rukkola enyhén csípős ízű, borsot én nem teszek bele. A sütőformába öntöm a paradicsomszószt, majd ráfektetem a ricottás töltelékkel töltött tésztákat. Rácsipkedem a vajat és gazdagon megszórom frissen reszelt parmezánnal. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütöm.
0 Hozzászólás