Örök kedvenc a galuska, legyen az tojásos vagy éppen egy jó kis pörkölt mellé körítve. Szoktam színezni is, spenóttal zöldre, sáfránnyal sárgára, pirospaprikával pirosra, de készítettem már sütőtökpürével is. A mai variáció maradékok hasznosításával készült: fél doboz olasz krémes ricotta, egy kisebb szelet Almkäse sajt (aromás, félkemény sajt), néhány szem megfonnyadt koktélparadicsom. A zsálya és a petrezselyem tavasztól zöldell a konyhaablakban. 🙂
A nyáron kíváncsian próbáltam ki, hogy gluténmentes lisztből is ugyanolyan jó-e a nokedli, mint sima fehér lisztből és örömmel tapasztaltam, hogy a végeredmény tekintetében az élvezeti értéket egyáltalán nem befolyásolta hogy milyen lisztből készült.
Így most is ebből készítettem. A nyers tészta állaga talán nem annyira ragacsos mintha hagyományos lisztből készülne, de jól szaggatható és semmi egyéb különbséget nem tapasztaltam.
Hozzávalók: (2 személyre)
2 tojás
125 g (fél doboz) olasz ricotta
kb. 0,5 dl langyos víz
kb. 2-2,5 dl liszt
só, bors
5-6 dkg aromás félkemény sajt lereszelve (Almkäse jellegű, ha valaki nem szereti, lehet Trappista is)
egy kis csokor vágott petrezselyem
1 teáskanálnyi vaj + kevés olívaolaj
néhány levél zsálya
koktélparadicsom
Vizet forralok a nokedli főzéséhez.
A tojásokat villával felverem, hozzáadom a ricottát és homogénre keverem a tojással. Hozzáadom a langyos víz felét, a lisztet és folyamatosan a vízből még annyit, hogy sűrű nokedli tésztát kapjak. Kevés sót is adok hozzá.
A főzővízbe sót szórok, beleszaggatom a nokedlit és néhány percig főzöm. Szűrőlapáttal hideg vizes edénybe szűröm, hogy ne főjön tovább.
Serpenyőben felolvasztom a vaj és olaj keverékét. Beleszórom a zsályaleveleket és a félbevágott paradicsomokat vágott felükkel lefelé. Kicsit sózom és addig sütöm amíg a paradicsom szép színt kap. A zsályát és a paradicsomokat kiveszem a serpenyőből, beleöntöm a galuskát, picit lepirítom, hozzáadom a reszelt sajtot és jól összesütöm. Összeforgatom az apróra vágott petrezselyemmel, szükség szerint sózom, borsozom, majd a tetejére pakolt paradicsommal és ropogós zsályalevelekkel tálalom.
0 Hozzászólás