Ricottás galuska sajttal pirítva – zsályás sült paradicsommal

október 24 , 2014 by: Felholany Egyéb

Örök kedvenc a galuska, legyen az tojásos vagy éppen egy jó kis pörkölt mellé körítve. Szoktam színezni is, spenóttal zöldre, sáfránnyal sárgára, pirospaprikával pirosra, de készítettem már sütőtökpürével is. A mai variáció maradékok hasznosításával készült: fél doboz olasz krémes ricotta, egy kisebb szelet Almkäse sajt (aromás, félkemény sajt), néhány szem megfonnyadt koktélparadicsom. A zsálya és a petrezselyem tavasztól zöldell a konyhaablakban. 🙂
A nyáron kíváncsian próbáltam ki, hogy gluténmentes lisztből is ugyanolyan jó-e a nokedli, mint sima fehér lisztből és örömmel tapasztaltam, hogy a végeredmény tekintetében az élvezeti értéket egyáltalán nem befolyásolta hogy milyen lisztből készült.
Így most is ebből készítettem. A nyers tészta állaga talán nem annyira ragacsos mintha hagyományos lisztből készülne, de jól szaggatható és semmi egyéb különbséget nem tapasztaltam.

Hozzávalók: (2 személyre)

2 tojás
125 g (fél doboz) olasz ricotta
kb. 0,5 dl langyos víz
kb. 2-2,5 dl liszt
só, bors
5-6 dkg aromás félkemény sajt lereszelve (Almkäse jellegű, ha valaki nem szereti, lehet Trappista is)
egy kis csokor vágott petrezselyem
1 teáskanálnyi vaj + kevés olívaolaj
néhány levél zsálya
koktélparadicsom

Vizet forralok a nokedli főzéséhez.
A tojásokat villával felverem, hozzáadom a ricottát és homogénre keverem a tojással. Hozzáadom a langyos víz felét, a lisztet és folyamatosan a vízből még annyit, hogy sűrű nokedli tésztát kapjak. Kevés sót is adok hozzá.
A főzővízbe sót szórok, beleszaggatom a nokedlit és néhány percig főzöm. Szűrőlapáttal hideg vizes edénybe szűröm, hogy ne főjön tovább.
Serpenyőben felolvasztom a vaj és olaj keverékét. Beleszórom a zsályaleveleket és a félbevágott paradicsomokat vágott felükkel lefelé. Kicsit sózom és addig sütöm amíg a paradicsom szép színt kap. A zsályát és a paradicsomokat kiveszem a serpenyőből, beleöntöm a galuskát, picit lepirítom, hozzáadom a reszelt sajtot és jól összesütöm. Összeforgatom az apróra vágott petrezselyemmel, szükség szerint sózom, borsozom, majd a tetejére pakolt paradicsommal és ropogós zsályalevelekkel tálalom.

0 Hozzászólás

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koriander koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto petrezselyem piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült süti sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum