Ricotta torta akácsziruppal és kandírozott akácvirággal

június 07 , 2010 by: Felholany Egyéb kategória

Március óta “fenyegetőzök” a ricotta torta receptjével… Mivel ez egy saját ötletből saját fejlesztésű édesség, akkor még nem éreztem tökéletesnek, de Húsvétra elkészült a 4. verzió, amit családtagjaim – utóbb kiderült nagy örömükre -, 1-1 példányban sikeresen megnyertek a kalács helyett…:) Ez az egyik extra változat, amit Flat Cat leírása alapján elkészített akácvirág szörppel (nálam inkább szirup, nektár, elkészítése itt) és kandírozott akácvirággal díszítettem. Jelenleg ez az az édesség (a fagyi mellett – ezt egyébként nem is nagyon szeretem…), amiből képes vagyok arcpirító mennyiséget elfogyasztani.
A kandírozott akácvirág mesés csemege, roppanós, édesen ragacsos azon túl, hogy csodaszép… 🙂
A sütési időt leszámítva 10 perc alatt összedobható, lisztet nem tartalmazó, langyosan és hidegen is fogyasztható, kitűnő vendégváró desszert. Hétköznapi gondűzőnek minden flanc nélkül készítem. Az extra változat hozzávalóit zárójelben jelzem.

  • Hozzávalók: (22/3 cm-es tortaformához)

6, 25 dkg vaj + a forma kenéséhez
6 dkg barnacukor
2 egész tojás
1 ek. házi vanília kivonat (1 rúd vanília kikapart magjai + 1 tk. házi vaníliás cukor)
25 dkg ricotta
1 ek. méz (2 ek. akácvirág szirup)
1 tk. Amaretto likőr
5 dkg finomra darált mandula
2 ek. zsemlemorzsa
(díszítéshez 70%-os étcsoki és kandírozott akácvirág)

  1. A sütőt előmelegítem 175 fokra, a formát kikenem vajjal és körbeszórom a zsemlemorzsával.
  2. A puha vajat habosra keverem a cukorral, hozzáadom a tojások sárgáját, ricottát, vaníliát, mézet (vagy szirupot), likőrt és simára keverem a darált mandulával együtt.
  3. A tojások fehérjét robotgéppel felverem és óvatosan a ricottás masszába forgatom.
  4. Beleöntöm a kivajazott, morzsázott formába és kb. 45-50 perc alatt készre sütöm.

8 Hozzászólás

  • Hát nem csodálom, hogy "arcpirító" mennyiségben fogy, mennyei lehet:)

  • Istenien hangzik! 🙂
    És úgy is néz ki. Tökéletes felhasználása a kandírozott akácvirágoknak. 🙂

  • Jaj, nagyon tecccccccc!!!

    Tiszta diétás, hogy nincs benne liszt… Mehet az arcpirító mennyiség 🙂

  • Gyönyörű, valami isteni lehet

  • Ízlésszindróma,
    ciki, ha azt mondom, hogy ezt most egyedül ettem meg…?;o) De reggelire egy pohár tejjel is annyira jó volt… :))

  • flatcat,
    köszönöm szépen! 🙂
    Levett a lábamról a kandírozott virág… nagyon bejött! (Még van egy adagnyi…) :))

  • Chef Viki,
    bizony, 1 dkg nem sok, de annyit sem látott… :))

  • Bianka,
    köszönöm! 🙂

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum

scroll to top