Március óta „fenyegetőzök” a ricotta torta receptjével… Mivel ez egy saját ötletből saját fejlesztésű édesség, akkor még nem éreztem tökéletesnek, de Húsvétra elkészült a 4. verzió, amit családtagjaim – utóbb kiderült nagy örömükre -, 1-1 példányban sikeresen megnyertek a kalács helyett…:) Ez az egyik extra változat, amit Flat Cat leírása alapján elkészített akácvirág szörppel (nálam inkább szirup, nektár, elkészítése itt) és kandírozott akácvirággal díszítettem. Jelenleg ez az az édesség (a fagyi mellett – ezt egyébként nem is nagyon szeretem…), amiből képes vagyok arcpirító mennyiséget elfogyasztani.
A kandírozott akácvirág mesés csemege, roppanós, édesen ragacsos azon túl, hogy csodaszép… 🙂
A sütési időt leszámítva 10 perc alatt összedobható, lisztet nem tartalmazó, langyosan és hidegen is fogyasztható, kitűnő vendégváró desszert. Hétköznapi gondűzőnek minden flanc nélkül készítem. Az extra változat hozzávalóit zárójelben jelzem.
- Hozzávalók: (22/3 cm-es tortaformához)
6, 25 dkg vaj + a forma kenéséhez
6 dkg barnacukor
2 egész tojás
1 ek. házi vanília kivonat (1 rúd vanília kikapart magjai + 1 tk. házi vaníliás cukor)
25 dkg ricotta
1 ek. méz (2 ek. akácvirág szirup)
1 tk. Amaretto likőr
5 dkg finomra darált mandula
2 ek. zsemlemorzsa
(díszítéshez 70%-os étcsoki és kandírozott akácvirág)
- A sütőt előmelegítem 175 fokra, a formát kikenem vajjal és körbeszórom a zsemlemorzsával.
- A puha vajat habosra keverem a cukorral, hozzáadom a tojások sárgáját, ricottát, vaníliát, mézet (vagy szirupot), likőrt és simára keverem a darált mandulával együtt.
- A tojások fehérjét robotgéppel felverem és óvatosan a ricottás masszába forgatom.
- Beleöntöm a kivajazott, morzsázott formába és kb. 45-50 perc alatt készre sütöm.
Hát nem csodálom, hogy "arcpirító" mennyiségben fogy, mennyei lehet:)
by Ízlésszindróma június 6, 2010 at 08 : 07Istenien hangzik! 🙂
by flatcat június 6, 2010 at 08 : 16És úgy is néz ki. Tökéletes felhasználása a kandírozott akácvirágoknak. 🙂
Jaj, nagyon tecccccccc!!!
Tiszta diétás, hogy nincs benne liszt… Mehet az arcpirító mennyiség 🙂
by Chef Viki június 6, 2010 at 06 : 33Gyönyörű, valami isteni lehet
by Bianka június 6, 2010 at 07 : 16Ízlésszindróma,
by Felhőlány június 6, 2010 at 07 : 19ciki, ha azt mondom, hogy ezt most egyedül ettem meg…?;o) De reggelire egy pohár tejjel is annyira jó volt… :))
flatcat,
by Felhőlány június 6, 2010 at 07 : 21köszönöm szépen! 🙂
Levett a lábamról a kandírozott virág… nagyon bejött! (Még van egy adagnyi…) :))
Chef Viki,
by Felhőlány június 6, 2010 at 07 : 23bizony, 1 dkg nem sok, de annyit sem látott… :))
Bianka,
by Felhőlány június 6, 2010 at 07 : 24köszönöm! 🙂