Reteklevél pesto

május 10 , 2010 by: Felholany Egyéb

A hétvégén kimaradt a konyhai tevékenység, illetve csak némi „romeltakarítás” és az sem nálam. Most tartottuk az Anyák napját, és a Szüleim 40. Házassági évfordulóját! Szerintem ez óriási dolog, pláne úgy, hogy ezen évek alatt soha egyetlen hangos szó, vita, veszekedés nem volt közöttük. (Talán ezért van, hogy én alapból menekülök, ha valahol hangos szót hallok, és velem nem lehet belemenni egy „jóízű” veszekedésbe…)
Ezzel azonban kezdetét vette a májusi ünnepözön és 2 hét múlva nálam folytatódik. (Jön még: Sógornőm névnapja, szülinapja; Nagymamám szülinapja, Nekem is lesz ez is, az is…. + Gyereknap.)
Szüleim kiskertjében most a zsenge reteknek van szezonja, illetve a sóskának (amit annyira nem szeretek). Előbbiből kaptam egy szép nagy csokorral, aminek a zöldjét (bio) az utolsó pillanatban sikerült megmentenem. Eddig ugyanis zöld nélkül szállítmányoztam haza, most azonban ragaszkodtam hozzá, mert több blogon is olvastam reteklevél levesről, pesto-ról, illetve hogy nyersen is finom. Végül a pesto döntött a leves ellen. Tudtam, hogy permetszert nem kapott a növény, így a zsengébb, kisebb leveleiből saláta készült, a többiből (szintén zsenge) pedig pesto, a recept innen.
  • Hozzávalók:
5 dkg reteklevél (kivételesen lemértem hogy mennyi, boltiból szerintem 2 csomagnyi)
2 dkg pirított dió
2 dkg pirított darabolt mandula
4 dkg Grana Padano sajt – eredetileg 5 dkg-t ír a recept, de nekem ennyi volt itthon (vagy parmezán, illetve parmezán jellegű sajt)
2 kis gerezd fokhagyma
só, bors
2 dl extra szűz olívaolaj (kevesebb volt az eredetiben, de felvett ennyit)
snidling (bár volt itthon, kifelejtettem belőle…)
  1. A hozzávalókat botmixerrel pürésítem, krémesítem. Az olívaolajat több részletben adagoltam hozzá, így kellett hozzá végül kb. 2 dl.
Reteklevélből és felkarikázott piros retekből készült salátával, Mamám által készített töltött csirkecombbal fenséges vacsora lett belőle.
A maradék pesto a hűtőben várakozik egy jó kis tésztás vacsorához.
A zsenge reteklevél enyhén csípős íze önmagában is finom, de így dióval, mandulával és sok sajttal számomra egy nagyon harmonikus ízvilág lett.
Hazafelé útközben meg-megálltam fotózni egyet… 🙂

12 Hozzászólás

  • Hm, pont tegnap vettem nagy adag retket, sok levéllel. Ígéretesnek hangzik a pestod 🙂

  • Hű ilyet még nem ettem. Mindig megkérem, hogy tépjék le a leveleit. Pedig milyen szép zöld

  • Én a múltkor megeskettem egy nénit permetezés ügyileg, pozitív választ kaptam – vagy negatív? mert nem volt vegyszerezve -, hazavittem, a férjem meg jól kidobta a kukába… nem értette szegény, mit keres nálunk a hűtőben reteklevél…
    Úgyhogy új vadászatra kell majd induljak, főleg, hogy megerősítettél abban, hogy érdemes:)

  • Jajj, de gyönyörűséges színe lett, az ízét meg csak elképzelni tudom, mert még sosem kóstoltam meg a reteklevelet, de nagyon jól hangizk:))

  • Csodaszép a színe! Jó az ötlet!
    Valóban vétek a bio zöldségek hasznosítható levelét komposztra dobni.

  • Hatalmas!:)
    Én meg a spenót szárából csináltam pesztót, csak még nem tettem fel. Különben ment volna a kukába, de remekül meg lehetett menteni.
    Gyönyörű képeket hoztál!:)

  • Garffyka,
    köszönöm! Kipróbáltad? 🙂

  • Bianka,
    egyszer próbáld ki! Azon túl, hogy gyönyörű a színe, nagyon finom az íze is! 🙂

  • Kata,
    őszintén szólva nekem sem jutott eddig eszembe, meg a permetszertől is tartottam, de ez tuti bio volt… 🙂 Tényleg érdemes kipróbálni, én már tésztával és egy mangós zöldsalátával is párosítottam és nagyon finom volt! :))

  • Ízlésszindróma,
    köszönöm szépen!
    Kezdetnek kóstold meg a reteklevelet magában! Már az is megéri! A dióval, mandulával, fokhagymával, sok sajttal és olívával meg egyenesen mennyei! :)) Nekem határozottan bejött! 🙂

  • Thrini,
    köszönöm! Ez a szín felvidít az ilyen szürke napokon…:)
    Pici okossággal a zöldségek szinte minden részét lehet hasznosítani… :))

  • Szepyke,
    köszönöm szépen, aranyos vagy! 🙂
    Azért a Te ötleted sem semmi! Imádom a spenótot is, de a levelét eddig mindig… kidobtam… Várom a receptedet, hogyan készítetted! 🙂

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koriander koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto petrezselyem piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült süti sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum