A hétvégén kimaradt a konyhai tevékenység, illetve csak némi „romeltakarítás” és az sem nálam. Most tartottuk az Anyák napját, és a Szüleim 40. Házassági évfordulóját! Szerintem ez óriási dolog, pláne úgy, hogy ezen évek alatt soha egyetlen hangos szó, vita, veszekedés nem volt közöttük. (Talán ezért van, hogy én alapból menekülök, ha valahol hangos szót hallok, és velem nem lehet belemenni egy „jóízű” veszekedésbe…)
Ezzel azonban kezdetét vette a májusi ünnepözön és 2 hét múlva nálam folytatódik. (Jön még: Sógornőm névnapja, szülinapja; Nagymamám szülinapja, Nekem is lesz ez is, az is…. + Gyereknap.)
Szüleim kiskertjében most a zsenge reteknek van szezonja, illetve a sóskának (amit annyira nem szeretek). Előbbiből kaptam egy szép nagy csokorral, aminek a zöldjét (bio) az utolsó pillanatban sikerült megmentenem. Eddig ugyanis zöld nélkül szállítmányoztam haza, most azonban ragaszkodtam hozzá, mert több blogon is olvastam reteklevél levesről, pesto-ról, illetve hogy nyersen is finom. Végül a pesto döntött a leves ellen. Tudtam, hogy permetszert nem kapott a növény, így a zsengébb, kisebb leveleiből saláta készült, a többiből (szintén zsenge) pedig pesto, a recept innen.
- Hozzávalók:
5 dkg reteklevél (kivételesen lemértem hogy mennyi, boltiból szerintem 2 csomagnyi)
2 dkg pirított dió
2 dkg pirított darabolt mandula
4 dkg Grana Padano sajt – eredetileg 5 dkg-t ír a recept, de nekem ennyi volt itthon (vagy parmezán, illetve parmezán jellegű sajt)
2 kis gerezd fokhagyma
só, bors
2 dl extra szűz olívaolaj (kevesebb volt az eredetiben, de felvett ennyit)
snidling (bár volt itthon, kifelejtettem belőle…)
- A hozzávalókat botmixerrel pürésítem, krémesítem. Az olívaolajat több részletben adagoltam hozzá, így kellett hozzá végül kb. 2 dl.
Reteklevélből és felkarikázott piros retekből készült salátával, Mamám által készített töltött csirkecombbal fenséges vacsora lett belőle.
A maradék pesto a hűtőben várakozik egy jó kis tésztás vacsorához.
A zsenge reteklevél enyhén csípős íze önmagában is finom, de így dióval, mandulával és sok sajttal számomra egy nagyon harmonikus ízvilág lett.
Hazafelé útközben meg-megálltam fotózni egyet… 🙂
Hm, pont tegnap vettem nagy adag retket, sok levéllel. Ígéretesnek hangzik a pestod 🙂
by Garffyka május 5, 2010 at 10 : 29Hű ilyet még nem ettem. Mindig megkérem, hogy tépjék le a leveleit. Pedig milyen szép zöld
by Bianka május 5, 2010 at 11 : 04Én a múltkor megeskettem egy nénit permetezés ügyileg, pozitív választ kaptam – vagy negatív? mert nem volt vegyszerezve -, hazavittem, a férjem meg jól kidobta a kukába… nem értette szegény, mit keres nálunk a hűtőben reteklevél…
by Kata május 5, 2010 at 01 : 14Úgyhogy új vadászatra kell majd induljak, főleg, hogy megerősítettél abban, hogy érdemes:)
Jajj, de gyönyörűséges színe lett, az ízét meg csak elképzelni tudom, mert még sosem kóstoltam meg a reteklevelet, de nagyon jól hangizk:))
by Ízlésszindróma május 5, 2010 at 04 : 51Csodaszép a színe! Jó az ötlet!
by Thrini május 5, 2010 at 06 : 01Valóban vétek a bio zöldségek hasznosítható levelét komposztra dobni.
Hatalmas!:)
by szepyke május 5, 2010 at 07 : 59Én meg a spenót szárából csináltam pesztót, csak még nem tettem fel. Különben ment volna a kukába, de remekül meg lehetett menteni.
Gyönyörű képeket hoztál!:)
Garffyka,
by Felhőlány május 5, 2010 at 08 : 35köszönöm! Kipróbáltad? 🙂
Bianka,
by Felhőlány május 5, 2010 at 08 : 36egyszer próbáld ki! Azon túl, hogy gyönyörű a színe, nagyon finom az íze is! 🙂
Kata,
by Felhőlány május 5, 2010 at 09 : 08őszintén szólva nekem sem jutott eddig eszembe, meg a permetszertől is tartottam, de ez tuti bio volt… 🙂 Tényleg érdemes kipróbálni, én már tésztával és egy mangós zöldsalátával is párosítottam és nagyon finom volt! :))
Ízlésszindróma,
by Felhőlány május 5, 2010 at 09 : 10köszönöm szépen!
Kezdetnek kóstold meg a reteklevelet magában! Már az is megéri! A dióval, mandulával, fokhagymával, sok sajttal és olívával meg egyenesen mennyei! :)) Nekem határozottan bejött! 🙂
Thrini,
by Felhőlány május 5, 2010 at 09 : 12köszönöm! Ez a szín felvidít az ilyen szürke napokon…:)
Pici okossággal a zöldségek szinte minden részét lehet hasznosítani… :))
Szepyke,
by Felhőlány május 5, 2010 at 09 : 14köszönöm szépen, aranyos vagy! 🙂
Azért a Te ötleted sem semmi! Imádom a spenótot is, de a levelét eddig mindig… kidobtam… Várom a receptedet, hogyan készítetted! 🙂