Ehhez az ételhez nem feltétlenül a piacon éppen beszerzett ropogós szilvát és szőlőt használom fel, ez az étel tökéletesen jó a megmaradt, kicsit megfonnyadt, elfáradt gyümölcsök hasznosítására. Főzés közben úgyis elveszti állagát, ízét viszont annál inkább átadja a csirkemellnek. Hogy tökéletes legyen az őszi íz-, és szezonkavalkád, újborban párolódnak puhára, és végül kevés muskotályos balzsamecettel sülnek készre. Szinte már mindenki tudja, hogy csak nagyon minimális mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget eszek (tudom, egészséges, meg minden, de ez nem az én döntésem), így 2 db szilva és 10 szem szőlő önmagában nem sok, viszont csodákat képes tenni egy csirkemellel. Néha még én is meglepődök mennyire. 🙂
Hozzávalók arányok nélkül, ízlés szerint, kóstolás után:
- csirkemell
- mag nélküli nagyszemű szőlő
- szilva
- mogyoró olaj (vagy ízlés szerint bármi más)
- só
- borsikafű
- fehér vagy rosé újbor
- muskotályos balzsamecet
- Felforrósított serpenyőben az olajon lepirítom a csirkemell csíkokat.
- Ha már kicsit odakapott (fontos, hogy odakapjon!), megsózom és felöntöm egy kevés + még egy kevés borral, majd hagyom, hogy az alkoholtartalom elpárologjon belőle és visszaredukálom.
- Megszórom kevés borsikafűvel, hozzáadom a gyümölcsöket és alacsony hőmérsékleten fedő alatt összepárolom a csirkemellel.
- Félidőben meglocsolom édes-muskotályos balzsamecettel és készre párolom.
- Bulgurral vagy rizzsel tálalom.
Köszönöm Rita, könnyen elkészítettem és aztán finom volt. Üdv., Zoli
by Dr. Kiss Zoltán november 11, 2020 at 12 : 36Szia Zoli! Örülök, hogy ízlett és tetszenek a receptjeim! 🙂 Üdv, Rita
by Felholany november 11, 2020 at 04 : 13