Részeges birs joghurthabbal

november 22 , 2009 by: Felholany Egyéb kategória


A birsalmakompót újragondolása. Két szem gyümölcs volt még, ami igen gyors hanyatlásnak indult attól függetlenül, hogy a hűtőben tároltam.
Ráadásul ebben a nyirkos-hideg időben néhanapján jól esik egy csésze forralt bor finom fűszerekkel: szegfűszeg, fahéj, stb… Már az illatától is jó kedvem lesz. 🙂
A negyedik birssel készült ételem fűszezett fehérborban főtt puhára, és most sem hámoztam meg, mint ahogy a csirkemelles változatnál sem.
A natúr joghurtot habbá vert tejszínnel dúsítottam-krémesítettem, plusz cukor hozzáadása nélkül. Azért ha valaki édesszájúbb mint én, nem árt egy kis porcukor a tejszínhabhoz… 🙂
A főzés végére a bor alkoholtartalma elpárolog, a lé a fűszerekkel sziruppá fő, az alma pedig az összes finom ízt magába szívja.

  • Hozzávalók: (2 személyre)
1 nagy birsalma
fél citrom
2 dl száraz fehérbor
4 evőkanál nádmelaszos barnacukor
2 rúd egész fahéj
csipet őrölt fahéj
10 szem szegfűszeg
2 kis pohár natúr joghurt
1 dl tejszín
  1. A birsalmát cikkekre vágom, eltávolítom a magházát, héjastól felkockázom és citromos vízbe áztatom.
  2. Felforralom a bort a cukorral, egész fahéjjal, szegfűszeggel együtt.
  3. Hozzáadom a gyümölcsöt és lassú tűzön kb. 10 perc alatt puhára főzöm.
  4. Amíg a gyümölcs fő, felverem a tejszínhabot, összekeverem a natúr joghurttal és tálkákba osztom.
  5. A langyosra hűtött kompótot a joghurtra kanalazom, meglocsolom a sziruppal, mellétűzöm az egész fahéjat, és csipet őrölt fahéjjal megszórom.

12 Hozzászólás

  • Jól hangzik! Nagyon finom lehet:)
    Én holnap főzök birsalmás krémet Starfokker birskompótjával! 🙂

  • Szigorúan "korhatáros", de nagyon jó lett! 🙂 A rózsaszín kompóttal? Én is szemezgettem vele…. :)))

  • Nagyon finom lehet 🙂 Sajnos már elhasznltam az itthon lévő birsalmakészletet, de próbálok még szerezni.

  • Ez nagyon klassz…keresek egy kis birset én is.

  • Ezt az újragondolást újra meg újra megkóstolnám:))) Tudod, hogy biztos lehessek benne:))
    Nagyon tetszik!!!!

  • Hű ez olyan kucorgós desszert:))
    Bekucorogsz a fotelbe egy takaró és egy jó film társaságába:)))

  • Igen, a rózsaszínnel! 🙂
    Tegnap meg észre sem vettem, de nagyon tetszenek a csészék! Régóta szeretnék már én is ilyen nagyon széles szájú, de csinos, kecses darabokat! 🙂

  • Lúdanyó,
    hááát szerintem megérne még egy kör birsalma beszerzést… 🙂

  • KataKonyha,
    🙂
    még néhány nap és kinyílik az én kaktuszom is… 🙂

  • Trinity,
    nálam is érik az ismétlés… 🙂

  • L.Krisztina,
    bizony! :))) Csak az a baj, hogy már a főcímnél elfogy ha nem ügyelünk a kellő mennyiségre… ;o)

  • FlatCat,
    ezeket a szépséges csészéket a Nagymamámtól örököltem. Eredetileg az Ő Nővére kapta eljegyzési ajándékba! 🙂 Nem mai darabok és csak 4 személyes a készletem, de van hozzá teáskanna, cukortartó és tejkiöntő is… Nagyon vigyázok rá! 🙂

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap boldog dolgok boldogság bonbon bor bulgur bébicékla cheesecake chia colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland keksz kelt tészta kence kenyér kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein pulyka pástétom reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tahini tavasz tea természetfotó tirol tojás tonkabab torta Toszkána turi tészta tök tökmag töltött túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás ősz

Archívum

scroll to top