Édes, csípős, füstös, ragacsos, omlós. Legjobb, ha szabadtűzön készül, de sütőben sütve is „meg lehet enni”. 🙂 Bár nem vagyok nagy vöröshús fogyasztó, azért egy jó kis fokhagymás sült oldalasnak én sem tudok ellenállni. Az elkészítési módot illetően megoszlanak a vélemények, van aki magasabb hőmérsékleten rövidebb ideig, a másik tábor alacsonyabb hőmérsékleten hosszú ideig süti. Nekem malac oldalasom volt, úgyhogy nem volt szükség órákig tartó sütésre, így is leomlott a csontról. Egy napot állt a pácban amit egy csipetnyi fahéjjal is ízesítettem, és könnyű kis kuszkusz-bulgur salátával tálaltam.
Hozzávalók a páchoz:
- 2 ek. ketchup
- 2 ek. szójaszósz
- 1 kk. chiliszósz
- 1 kk. mustár
- 2 ek. méz
- 1 tk. őrölt pirospaprika (füstös pirospaprikát használtam)
- 1/2 tk. fahéj
Összekeverek minden hozzávalót, majd a kisebb darabokra (max. 2 csontos) vágott oldalassal együtt beleöntöm egy jól záródó zacskóba és alaposan összeforgatom. Egy napig, de legalább 1 éjszakán át hűtőben pácolom. Másnap a sütőt előmelegítem 160 fokra, az oldalas darabokat jénai vagy cserép sütőformába teszem, meglocsolom 1-2 evőkanálnyi olívaolajjal, majd lefedve 2 órán át sütöm. A pácból 2 evőkanálnyit félreteszek, ezzel majd a végső pirítás előtt kenegetem át az oldalas darabokat. Mikor a csont már „kicsúszik” a husiból, fedő nélkül magas hőmérsékleten vagy grillen 15 perc alatt megpirítom.
0 Hozzászólás