Dupla őszi szülinapra készült ez a csokitorta. Egy tanulsága volt: nagy méretben kellett volna készíteni, mert az utolsó szeletért „közelharcok” folytak…
Bizonytalanságom okát magam sem értem, mert nagyon hálás közönségnek készítettem. Minden korábbi desszertemet (de a nem desszerteket is) nagy örömmel fogadták és fogyasztották. Itt helytálló a „morzsa sem maradt utána” kifejezés. 🙂
Tavaly készítettem 4 üveg bodzalekvárt, az utolsó féltve őrzött üvegnyit használtam a torta pocakjának megtöltéséhez. Kellemesen savanykás íz, melyhez jól illett néhány szem málna a fagyasztóból. Az eredeti terv szerint 3 felé szerettem volna vágni a kakaós piskóta tortalapot, úgy megkenni a lekvárral és bevonni vastagon finom csokival, de némi kapkodás és figyelmetlenség után félbevágtam.
Mivel nem egy száraz süti volt a cél, így ujjnyi vastagságban kiskanállal kiszedtem mindkét tortafél közepét, gazdagon belekanalaztam a pikáns lekvárt és kiraktam málnaszemekkel. Így a töltelék nem folyt ki belőle, és a süti sem száradt ki. A rusztikus küllemet pedig egy nagy adag jó minőségű étcsokitól kapta meg. Nem volt cél, hogy egyenletesen, tükörsimára borítsam be az olvasztott csokival. (Ismerem a képességeimet, az ügyetlenségemet, így megspóroltam egy bosszúságot magamnak.)
- Hozzávalók: (18 cm-es tortaformához)
4 tojás
3,5 evőkanál liszt
1/2 csomag sütőpor
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
3 evőkanál cukor
1 evőkanál házi vaníliás cukor
1 evőkanál víz
kb. 3 dl savanykás piros színű lekvár (nálam bodza)
málna
20 dkg étcsoki (jó minőségű)
csokilevél a díszítéshez
- A tojások sárgáját a cukorral, vaníliás cukorral (1 evőkanálnyit félretéve), habosra keverem. Amikor már majdnem kész, hozzáadom a pici vizet is.
- A lisztet összekeverem a sütőporral és hozzászitálom a kakaóport.
- A tojások fehérjét kemény habbá verem, melyhez hozzáadom a maradék cukrot.
- Óvatosan összekeverem a sárgáját a fehérjével, beleforgatom a kakaós lisztes keveréket és sütőpapírral bélelt tortaformába öntöm.
- 175 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt – tűpróbával készre sütöm. A formából kiborítva hagyom teljesen kihűlni.
- Vízgőz felett megolvasztok 20 dkg étcsokit.
- A kakaós piskótatortát félbevágom, kiskanállal kivájom mindkét tortafél közepét, alaposan kikenem olvasztott csokival (így a tésztát nem áztatja el a töltelék), megtöltöm a lekvárral, beborítom a gyümölcsszemekkel és ráborítom a tetejét.
- A maradék olvasztott csokit rákanalazom a tortára és egy szilikonos tortalapát segítségével beborítom vele a torta tetejét és oldalát. Díszítem, behűtöm és forró vízbe mártott késsel szeletelem.
Óóó, de szép! Nagyon tetszik, hogy nem simított a csokimáz. A töltelék pedig isteni!!!
by Thrini október 10, 2010 at 08 : 09Ez gyönyörű! 🙂
by duende október 10, 2010 at 08 : 12Hű de jó! Gyönyörű a máz! A 18 cm-es forma valóban nem nagy egy ilyen tortánál:)
by Ildy október 10, 2010 at 08 : 41Hát ez nagyon szupi! És milyen találékony vagy! 🙂 Én is szoktam ilyeneket trükközni, csak karalábévájóval. 😀 Nagyon fincsi lehet…
by Pixie Pie október 10, 2010 at 08 : 43Pocakos :)Ez tetszik. Ezért én is megharcoltam volna.
by Ágianyu október 10, 2010 at 09 : 05Hát ez csúcs! 😀
by Raindrop október 10, 2010 at 09 : 47Gyönyörű, és ötletes. Az ízére nem is merek gondolni, így éjfél tájban. 🙂
Csodaszép! :)))
by Mézigörl október 10, 2010 at 08 : 02Mesésen néz ki
by Bianka október 10, 2010 at 08 : 03Szépséges! Nálunk sem maradna morzsa sem belőle. 🙂
by egycsipet október 10, 2010 at 08 : 15A díszítés rafinált egyszerűsége nagyon jól érvényesül. Első pillantásra azt hittem, hogy kekszeket mártottál be a krémbe, de az biztosan elfolyt volna. Hát, csak gratulálni tudok.
by trendo október 10, 2010 at 08 : 46Úúúúúúúúúúúúúrjézus!!!
Szívesen részt vettem volna az öldöklésben :-DD
by Chef Viki október 10, 2010 at 05 : 13Mesés!…és valami isteni finom lehet!
by Csibe október 10, 2010 at 06 : 13Gratula!
by Ágni október 10, 2010 at 04 : 37Thrini,
köszi! Ha szerettem volna sem hiszem, hogy sikerült volna tükörsimára bevonni… 🙂
Duende,
köszönöm szépen! 🙂
Ildy,
hát igen, ez a torta ebben a formában… nos csak 4 személyes… :))
Pixie Pie,
kicsit késésben voltam az elkészítéssel, így nekiestem egy kanállal… De friss piskóta esetén ez könnyű dolog… 🙂
Ági,
lehetett volna töltött is a neve, de ez inkább pocakos volt… 🙂
Raindrop,
köszönöm! Szerintem a kakaós piskóta egy pikáns lekvárral mindig finom. Éjjel pedig különösen… 🙂
Mézigörl,
köszönöm szépen! 🙂
Bianka,
és mesébe illően pillanatok alatt el is tűnt… 🙂
Egycsipet,
köszi! 🙂 Nem csodálom!
Trendo,
köszönöm! Bevallom, hogy ezek készen vásárolt csokilevelek voltak, de készítettem már házilag is, több rétegben csokival bekent levelekkel… 🙂 Macerás és most nem volt annyi időm.
Chef Viki,
:)) Inkább készítek még egyet! 🙂
Csibe
köszönöm szépen! Pillanatok alatt csak múlt időben lehetett róla beszélni… 🙂
Ágni,
by Felhőlány november 11, 2010 at 05 : 58köszi, aranyos vagy! 🙂