Pocakos-málnás csokitorta

október 23 , 2010 by: Felholany Egyéb kategória

Dupla őszi szülinapra készült ez a csokitorta. Egy tanulsága volt: nagy méretben kellett volna készíteni, mert az utolsó szeletért “közelharcok” folytak…
Bizonytalanságom okát magam sem értem, mert nagyon hálás közönségnek készítettem. Minden korábbi desszertemet (de a nem desszerteket is) nagy örömmel fogadták és fogyasztották. Itt helytálló a “morzsa sem maradt utána” kifejezés. 🙂
Tavaly készítettem 4 üveg bodzalekvárt, az utolsó féltve őrzött üvegnyit használtam a torta pocakjának megtöltéséhez. Kellemesen savanykás íz, melyhez jól illett néhány szem málna a fagyasztóból. Az eredeti terv szerint 3 felé szerettem volna vágni a kakaós piskóta tortalapot, úgy megkenni a lekvárral és bevonni vastagon finom csokival, de némi kapkodás és figyelmetlenség után félbevágtam.
Mivel nem egy száraz süti volt a cél, így ujjnyi vastagságban kiskanállal kiszedtem mindkét tortafél közepét, gazdagon belekanalaztam a pikáns lekvárt és kiraktam málnaszemekkel. Így a töltelék nem folyt ki belőle, és a süti sem száradt ki. A rusztikus küllemet pedig egy nagy adag jó minőségű étcsokitól kapta meg. Nem volt cél, hogy egyenletesen, tükörsimára borítsam be az olvasztott csokival. (Ismerem a képességeimet, az ügyetlenségemet, így megspóroltam egy bosszúságot magamnak.)

  • Hozzávalók: (18 cm-es tortaformához)

4 tojás

3,5 evőkanál liszt
1/2 csomag sütőpor
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
3 evőkanál cukor
1 evőkanál házi vaníliás cukor
1 evőkanál víz
kb. 3 dl savanykás piros színű lekvár (nálam bodza)
málna 
20 dkg étcsoki (jó minőségű)
csokilevél a díszítéshez
  1. A tojások sárgáját a cukorral, vaníliás cukorral (1 evőkanálnyit félretéve),  habosra keverem. Amikor már majdnem kész, hozzáadom a pici vizet is.
  2. A lisztet összekeverem a sütőporral és hozzászitálom a kakaóport.
  3. A tojások fehérjét kemény habbá verem, melyhez hozzáadom a maradék cukrot.
  4. Óvatosan összekeverem a sárgáját a fehérjével, beleforgatom a kakaós lisztes keveréket és sütőpapírral bélelt tortaformába öntöm.
  5. 175 fokra előmelegített sütőben  kb. 25-30 perc alatt – tűpróbával készre sütöm. A formából kiborítva hagyom teljesen kihűlni.
  6. Vízgőz felett megolvasztok 20 dkg étcsokit.
  7. A kakaós piskótatortát félbevágom, kiskanállal kivájom mindkét tortafél közepét, alaposan kikenem olvasztott csokival (így a tésztát nem áztatja el a töltelék), megtöltöm a lekvárral, beborítom a gyümölcsszemekkel és ráborítom a tetejét.
  8. A maradék olvasztott csokit rákanalazom a tortára és egy szilikonos tortalapát segítségével beborítom vele a torta tetejét és oldalát. Díszítem, behűtöm és forró vízbe mártott késsel szeletelem.

14 Hozzászólás

  • Óóó, de szép! Nagyon tetszik, hogy nem simított a csokimáz. A töltelék pedig isteni!!!

  • Ez gyönyörű! 🙂

  • Hű de jó! Gyönyörű a máz! A 18 cm-es forma valóban nem nagy egy ilyen tortánál:)

  • Hát ez nagyon szupi! És milyen találékony vagy! 🙂 Én is szoktam ilyeneket trükközni, csak karalábévájóval. 😀 Nagyon fincsi lehet…

  • Pocakos :)Ez tetszik. Ezért én is megharcoltam volna.

  • Hát ez csúcs! 😀
    Gyönyörű, és ötletes. Az ízére nem is merek gondolni, így éjfél tájban. 🙂

  • Csodaszép! :)))

  • Mesésen néz ki

  • Szépséges! Nálunk sem maradna morzsa sem belőle. 🙂

  • A díszítés rafinált egyszerűsége nagyon jól érvényesül. Első pillantásra azt hittem, hogy kekszeket mártottál be a krémbe, de az biztosan elfolyt volna. Hát, csak gratulálni tudok.

  • Úúúúúúúúúúúúúrjézus!!!

    Szívesen részt vettem volna az öldöklésben :-DD

  • Mesés!…és valami isteni finom lehet!

  • Gratula!

  • Thrini,
    köszi! Ha szerettem volna sem hiszem, hogy sikerült volna tükörsimára bevonni… 🙂

    Duende,
    köszönöm szépen! 🙂

    Ildy,
    hát igen, ez a torta ebben a formában… nos csak 4 személyes… :))

    Pixie Pie,
    kicsit késésben voltam az elkészítéssel, így nekiestem egy kanállal… De friss piskóta esetén ez könnyű dolog… 🙂

    Ági,
    lehetett volna töltött is a neve, de ez inkább pocakos volt… 🙂

    Raindrop,
    köszönöm! Szerintem a kakaós piskóta egy pikáns lekvárral mindig finom. Éjjel pedig különösen… 🙂

    Mézigörl,
    köszönöm szépen! 🙂

    Bianka,
    és mesébe illően pillanatok alatt el is tűnt… 🙂

    Egycsipet,
    köszi! 🙂 Nem csodálom!

    Trendo,
    köszönöm! Bevallom, hogy ezek készen vásárolt csokilevelek voltak, de készítettem már házilag is, több rétegben csokival bekent levelekkel… 🙂 Macerás és most nem volt annyi időm.

    Chef Viki,
    :)) Inkább készítek még egyet! 🙂

    Csibe
    köszönöm szépen! Pillanatok alatt csak múlt időben lehetett róla beszélni… 🙂

    Ágni,
    köszi, aranyos vagy! 🙂

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum

scroll to top