A tempura gyakorlatilag egy légies palacsinta tésztába mártott és forró olajban kisütött ételt jelent, ami lehet akár hús, de akár zöldség is. A tészta alapja jéghideg víz és keményítő, meg persze még néhány egyéb hozzávaló és már mártogathatjuk is bele az előkészített zöldségeket, fűszernövény leveleket, húsokat. Személyes nagy kedvencem a zsályalevél tempura, a ropogós bunda alatt a levelek is ropogósra sülnek, az ízük pedig valami elképesztően finom. A zöldségek közül szinte mindegyikkel alkalmazható: sárgarépa, zeller, tök, cukkini, padlizsán, burgonya, pirosretek, spárga, karalábé, újhagyma, stb., de almához, körtéhez, vagy akár egy szép fej bodzavirághoz is remekül illik. A halakról és vékonyabb csíkokra vágott húsokról pedig ne is beszéljünk. 🙂 A tészta hozzávalóit elég nagyjából összekeverni, nem kell simára, csomómentesre kidolgozni. A trükk, hogy a víz valóban nagyon hideg legyen!
A zöldségspagetti jó alternatíva azoknak, akik gluténmentesen étkeznek. Nem csak sárgarépából, de cukkiniből és burgonyából is pillanatok alatt elkészíthető és ma már sokféle kivitelben, sok boltban beszerezhető egy ilyen zöldségspirálozó gép. Megéri rá beruházni, sokkal könnyebb és mutatósabb elkészíteni ezeket a finomságokat, mint késsel vagdosva. 🙂
Hozzávalók:
- 2,5 dl jéghideg szénsavas ásványvíz
- 1 egész tojás
- 12 dkg liszt
- 3 dkg kukoricakeményítő
- 1/2 mk. szódabikarbóna
- 1 mk. só
- 1 nagy csirkemell csíkokra vágva
- 1 csokor nagyobb levelű zsálya
- 2 nagy sárgarépa
- olaj
- só
- A csíkokra vágott csirkemellet sózom, megszórom szárított kakukkfű, oregano, bazsalikom és rozmaring keverékével (mozsárban szoktam apróra őrölni), és olajjal összeforgatva egy órára hűtőbe teszem.
- A tészta hozzávalóit habverővel összekeverem.
- Felforrósítom az olajat.
- A megmosott és leszárított zsályaleveleket belemártom a tempura tésztába és forró olajban aranybarnára sütöm, majd ugyanezt megismétlem a csirkemell csíkokkal is.
- Közben egy nagy serpenyőben kevés olajon, magas hőmérsékleten megpirítom a nyers sárgarépa spirálokat/spagettit. Enyhén sózom.
0 Hozzászólás