Pénteken egy aprócska szarvasgombát hozott a futár, melyet Farkas Szilvia a Dunántúlon gyűjtött. Hirtelen olyan sok recept ötlete fogócskázott a fejemben, hogy nem is tudtam mit kezdeni a valósággal, ami egy pillanat alatt „beillatosította” a levegőt. Tavaly nyáron Dél-Toszkánában hegyekben állt minden zöldséges standján, szezonja volt a nyári szarvasgombának. Ott annyira számított ez extra dolognak, mint nálunk mondjuk a mangó. Nem elérhetetlen sem térben, sem időben, sem árban, ezért igyekeztem kihasználni minden lehetőséget, hogy megkóstolhassam.
Most meg hirtelen itt van a kezemben egy Magyarországon gyűjtött példány, ami alig nagyobb mint egy mokkáskanál, de sok reményt tartogat magában! 🙂

fotó: Felhőlány
Elsőként egy Chardonnay krémben kelt életre kedvenc umbriai tésztámmal, a „Pici”-vel.
Hozzávalók előételként 2 személyre:
- kb. 1 teáskanálnyi vörös- vagy salotta hagyma apróra vágva
- 6 evőkanálnyi Chardonnay bor
- 1,5 dl zsíros tejszín
- 3-4 csepp friss citromlé
- 6 evőkanálnyi frissen reszelt parmezán
- friss petrezselyem
- só, bors
- egy kevés apróra vágott szarvasgomba és néhány vékony szelet a tálaláshoz
Sós, forrásban lévő vízben kifőzöm a tésztát. (Ha friss tésztával dolgozunk, előbb kezdjük el a mártást készíteni, mert kb. 15 percre van szüksége.) Én száraztésztát főztem, ezért párhuzamosan dolgoztam. Egy kisebb serpenyőben közepes lángon összeforralom a bort a hagymával és kb. 3-4 perc alatt a harmadára redukálom. Hozzáöntöm a tejszínt és alacsony hőfokon további 5-7 percig főzöm. A tűzről levéve de melegen tartva hozzáadom az apróra vágott szarvasgombát, néhány csepp citromlevet és a reszelt parmezánt. Összeforgatom a lecsöpögtetett, al dente-re főzött tésztával, petrezselyemmel, majd szarvasgomba forgácsokkal és egy pohár jéghideg Chardonnay-vel tálalom.
0 Hozzászólás