pici szarvasgombás chardonnay krémben

október 28 , 2017 by: Felholany Egyéb

Pénteken egy aprócska szarvasgombát hozott a futár, melyet Farkas Szilvia a Dunántúlon gyűjtött. Hirtelen olyan sok recept ötlete fogócskázott a fejemben, hogy nem is tudtam mit kezdeni a valósággal, ami egy pillanat alatt “beillatosította” a levegőt. Tavaly nyáron Dél-Toszkánában hegyekben állt minden zöldséges standján, szezonja volt a nyári szarvasgombának. Ott annyira számított ez extra dolognak, mint nálunk mondjuk a mangó. Nem elérhetetlen sem térben, sem időben, sem árban, ezért igyekeztem kihasználni minden lehetőséget, hogy megkóstolhassam.

Most meg hirtelen itt van a kezemben egy Magyarországon gyűjtött példány, ami alig nagyobb mint egy mokkáskanál, de sok reményt tartogat magában! 🙂

fotó: Felhőlány

Elsőként egy Chardonnay krémben kelt életre kedvenc umbriai tésztámmal, a “Pici”-vel.

Hozzávalók előételként 2 személyre:

  • kb. 1 teáskanálnyi vörös- vagy salotta hagyma apróra vágva
  • 6 evőkanálnyi Chardonnay bor
  • 1,5 dl zsíros tejszín
  • 3-4 csepp friss citromlé
  • 6 evőkanálnyi frissen reszelt parmezán
  • friss petrezselyem
  • só, bors
  • egy kevés apróra vágott szarvasgomba és néhány vékony szelet a tálaláshoz

Sós, forrásban lévő vízben kifőzöm a tésztát. (Ha friss tésztával dolgozunk, előbb kezdjük el a mártást készíteni, mert kb. 15 percre van szüksége.) Én száraztésztát főztem, ezért párhuzamosan dolgoztam. Egy kisebb serpenyőben közepes lángon összeforralom a bort a hagymával és kb. 3-4 perc alatt a harmadára redukálom. Hozzáöntöm a tejszínt és alacsony hőfokon további 5-7 percig főzöm. A tűzről levéve de melegen tartva hozzáadom az apróra vágott szarvasgombát, néhány csepp citromlevet és a reszelt parmezánt. Összeforgatom a lecsöpögtetett, al dente-re főzött tésztával, petrezselyemmel, majd szarvasgomba forgácsokkal és egy pohár jéghideg Chardonnay-vel tálalom.

0 Hozzászólás

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap boldog dolgok boldogság bonbon bor bulgur bébicékla cheesecake chia colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland keksz kelt tészta kence kenyér kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein pulyka pástétom reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tahini tavasz tea természetfotó tirol tojás tonkabab torta Toszkána turi tészta tök tökmag töltött túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás ősz

Archívum

scroll to top