Szerettem volna kipróbálni az új mintanyomó kerámiámat, mely saját ötlet alapján készült. Egy kedves ismerősöm készítette, aki sok más mellett a pöttyös bögrémet is megalkotta.
Olyan receptet kerestem, aminek a tésztája megtartja a mintát sütés után. Nos, ezt nem sikerült megalkotnom, a tészta ha minimálisan is, de annyira mindenképpen „megnőtt” sülés közben, hogy a mintát kinyomta magából…
A keksz tésztája viszont annyira finom lett a parmezántól, hogy mindenképpen megért egy posztot. Kisebb véráldozatot is sikerült bemutatnom, ugyanis egy picike darab – csonttá keményedett – sajtot próbáltam lereszelni…
- Hozzávalók:
25 dkg liszt
8 dkg vaj
2 tojás sárgája + 1 egész a megkenéshez
kb. 1 dl tejföl
1 tk. só
4-5 dkg parmezán
csipetnyi szódabikarbóna
magvak
- A liszthez adom a szódabikarbónát, sót, reszelt parmezánt és összegyúrom a vajjal, tojások sárgájával és a tejföllel.
- 1 órán át a hűtőben pihentetem a tésztát.
- A sütőt előmelegítem 175 fokra.
- A tésztát -lisztezett deszkán – 3-4 mm vastagságúra nyújtom, szaggatom, sütőpapírral bélelt tepsire helyezem.
- A tetejét megkenem a felvert tojással, tetszés szerinti magokkal megszórom és 15 perc alatt pirosra sütöm.
Szép lett. Ugye, a véráldozat nem kötelező az elkészítéséhez? 🙂 Remélem jól van az ujjad.
by Garffyka január 1, 2010 at 03 : 51Ez a mintanyomó kerámia nagyon tetszik 🙂 Másnak nem csinálna az ismerősöd? 🙂
by lúdanyó január 1, 2010 at 04 : 01Garffyka,
by Felhőlány január 1, 2010 at 04 : 14köszönöm szépen! A véráldozat határozottan kerülendő… 🙂 Nagyon kemény volt a sajt és szerencsére apró sérüléssel megúsztam… 🙂
Lúdanyó,
by Felhőlány január 1, 2010 at 04 : 19ez volt a prototípus, de majd megkérdezem, hogy utángyártásra van-e mód… 🙂 Nagyon ügyes a lány és már több konyhai ötletemet is megkorongozta… 🙂 Ha kapok rá engedélyt, írok majd egy posztot az alkotásairól. :))
Nekem a keksz és a nyomó is tetszik, nemkülönben a balatoni képeid!!
by napmátka január 1, 2010 at 06 : 11(Pár éve kerek fahengerek végére akartam különböző mintákat faragni hasonló céllal, de még mindig sehol nem tartok vele.)
Köszönöm szépen Napmátka! Milyen jó ötlet fából kifaragni! Mondjuk az én kézügyességem óvodás szinten megállt a fejlődésben… ma még a sajtot sem sikerült sérülés nélkül lereszelnem… :))
by Felhőlány január 1, 2010 at 06 : 56Akkor úgy tűnik, vércsepp nem kell a recepthez…Ez persze jó. A sütik meg formásak és finomak is lehetnek. Mindenben szeretem a sajtosat.
by bodzazsuzsa január 1, 2010 at 08 : 48Zsuzsa,
by Felhőlány január 1, 2010 at 08 : 45még másnapra is finom omlós maradt a keksz. Sokan nem szeretik a parmezánt, de nagyon jó ízt ad neki.
Mielőbbi jobbulást kívánok Nektek! 🙂
Nagyon jó ez a mintás korong! 🙂
by Flat Cat január 1, 2010 at 10 : 14Én is szeretem a parmezános kekszet, és ez biztosan nagyon finom lett.:)
Ha a hagyományos, sós omlós tésztával készítem,akkor az enyém teteje szépen megtartja a mintát, igaz, én csak villával szoktam nyomdázni rá! 🙂
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
by Gabcsi január 1, 2010 at 11 : 00Hmmm…, de ennék belőle!
Esetleg fényposta…?
…és hogy el ne felejtsem, a blogomon hagyott megjegyzésedet köszönöm, és a bizalmat is!
Sajnos 1 héten belül nem hiszem hogy tudok foglalkozni a bloggal.
Persze jó, és kellemes elfoglaltságom miatt (egy kis utazás) keresek kifogást…
Olvasni és hozzászólni fogok itt-ott, de bejegyzést nem ígérek.
Visszatérésem után megpróbálok valamelyikre bejegyzést írni…
További szép napot!
by Gabcsi január 1, 2010 at 11 : 00Zseniális a mintanyomó, de a kekszet szívesen megkóstolnám minta nélkül is, egye fene:))) Ujjadnak jobbulást!!
by trinity január 1, 2010 at 01 : 12Flat Cat,
by Felhőlány január 1, 2010 at 06 : 56megtalálom az oldaladon a tuti receptet? 🙂
Gabcsi,
by Felhőlány január 1, 2010 at 06 : 57küldöm fénypostával! :)Kellemes utazást és jó pihenést kívánok Neked! 🙂
Trinity,
by Felhőlány január 1, 2010 at 06 : 59az vigasztal, hogy mintanélküliség nem rontott az ízén semmit….:) De nem adom fel! Köszönöm szépen, ujjam kiheverte… 🙂 Szép napot!
Esetleg… 🙂
http://flat-cat.hu/2009/07/28/kekszekrol-megint-cheddaros-cayenne-borsos-es-kokuszos-zold-teas/
http://flat-cat.hu/2009/05/01/pecorinos-dios-keksz-rozmaringgal/
A kukoricaliszt helyett viszont finomlisztet érdemes használni, úgy sokkal jobban tartja majd a mintát.
by Flat Cat január 1, 2010 at 09 : 35Remélem, ízleni fog! 🙂 (most izgulok)
Köszönöm szépen! :))) Majd beszámolok róla! (hétvégénél előbb nem jutok közelebb az elkészítéséhez)
by Felhőlány január 1, 2010 at 11 : 46