panna cotta tonkababbal

augusztus 29 , 2017 by: Felholany Egyéb

 

tonkabab

Ha olasz desszertről van szó, általában meg lehet győzni… 🙂 Tavaly nyáron, olaszországi kalandozásaim alkalmával többször, több helyen teszteltem, de hibát sehol sem találtam. Ettem eperszósszal és friss gyümölcsökkel, karamell- vagy kávékrémmel, esetleg csupaszon, ez a krémes, hideg és „remegős” desszert annyira csábító, hogy néha itthon is rabjául esek. Könnyen bevethető édesség a forró nyári napokon (a kalóriatartalmáról most ne ejtsünk szót), amikor nem vagyunk elég elszántak a sütő bekapcsolásához. Igaz, némi hűtést igényel, de maga az elkészítése sem sok időt, sem felsőfokú konyhai hozzáértést nem feltételez. Az én variációm most csokikrémmel készült és borított formában tálaltam de bőven elegendő, ha egy csinos tálkában dermesztjük meg a krémet, így nincs macera azzal, hogy kijön-e a formából vagy sem és csak a tetejét kell díszítenünk tálalás előtt.

Alapvetően vanília rudat használok hozzá, aminek a beszerzése nem probléma manapság. A tonkabab szintén egy édességekhez használt fűszer, vaníliás, édes, fahéjas, kicsit mandulás az illata és az íze, és ezt már inkább csak különleges fűszereket árusító boltokban lelhetjük fel. Desszertekhez pici darab hozzáreszelve egy egzotikus ízvilágba repít bennünket.

Hozzávalók: (8 adaghoz)

  • 5 dl tejszín
  • 1,5 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 3 levél zselatin
  • 1/4 db tonkabab reszelve (vagy 1 egész rúd vanília)

A zselatinlapokat beáztatom hideg vízbe. A tejszín, tej és cukor keverékéhez adom a reszelt tonkababot (vagy a hosszában félbevágott vanília rudat, melynek magjait kikaparva is beleszórok a keverékbe). Lassú tűzön, kevergetés mellett „gyöngyöző” állapotig forralom, de ne bugyogjon! A tűzről levéve hozzáadom a jól kinyomkodott zselatinlapokat és alaposan elkeverem, hogy feloldódjanak a forró tejszínes tejben. 15-20 perc hűlés után ha vaníliával készítem, eltávolítom a héjat. (Nem dobom ki, ha megszáradt összedarálom cukorral, így tovább hasznosítható vaníliás porcukorként.) A krémet tálkákba töltöm, néhány órán át hűtöm. Akár egy éjszakán át. Tálaláskor a krémek tetejét tetszés szerint ízesíthetjük egy finom szezonális gyümölcspéppel, gyümölcsökkel, de sűrű krémekkel is. Én most megrendelésre csokikrémet/csokiszószt használtam, melyet a fémkapszlik aljába öntöttem, erre ment rá óvatosan a meleg krém, majd hűtés után, tálalás előtt a tálkákat nagyon rövid ideig meleg vízbe állítva, onnan kivéve,  tányérral lefedve, hirtelen mozdulattal átfordítva ez lett belőle:

0 Hozzászólás

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koriander koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto petrezselyem piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült süti sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum