Ha olasz desszertről van szó, általában meg lehet győzni… 🙂 Tavaly nyáron, olaszországi kalandozásaim alkalmával többször, több helyen teszteltem, de hibát sehol sem találtam. Ettem eperszósszal és friss gyümölcsökkel, karamell- vagy kávékrémmel, esetleg csupaszon, ez a krémes, hideg és „remegős” desszert annyira csábító, hogy néha itthon is rabjául esek. Könnyen bevethető édesség a forró nyári napokon (a kalóriatartalmáról most ne ejtsünk szót), amikor nem vagyunk elég elszántak a sütő bekapcsolásához. Igaz, némi hűtést igényel, de maga az elkészítése sem sok időt, sem felsőfokú konyhai hozzáértést nem feltételez. Az én variációm most csokikrémmel készült és borított formában tálaltam de bőven elegendő, ha egy csinos tálkában dermesztjük meg a krémet, így nincs macera azzal, hogy kijön-e a formából vagy sem és csak a tetejét kell díszítenünk tálalás előtt.
Alapvetően vanília rudat használok hozzá, aminek a beszerzése nem probléma manapság. A tonkabab szintén egy édességekhez használt fűszer, vaníliás, édes, fahéjas, kicsit mandulás az illata és az íze, és ezt már inkább csak különleges fűszereket árusító boltokban lelhetjük fel. Desszertekhez pici darab hozzáreszelve egy egzotikus ízvilágba repít bennünket.
Hozzávalók: (8 adaghoz)
- 5 dl tejszín
- 1,5 dl tej
- 10 dkg cukor
- 3 levél zselatin
- 1/4 db tonkabab reszelve (vagy 1 egész rúd vanília)
A zselatinlapokat beáztatom hideg vízbe. A tejszín, tej és cukor keverékéhez adom a reszelt tonkababot (vagy a hosszában félbevágott vanília rudat, melynek magjait kikaparva is beleszórok a keverékbe). Lassú tűzön, kevergetés mellett „gyöngyöző” állapotig forralom, de ne bugyogjon! A tűzről levéve hozzáadom a jól kinyomkodott zselatinlapokat és alaposan elkeverem, hogy feloldódjanak a forró tejszínes tejben. 15-20 perc hűlés után ha vaníliával készítem, eltávolítom a héjat. (Nem dobom ki, ha megszáradt összedarálom cukorral, így tovább hasznosítható vaníliás porcukorként.) A krémet tálkákba töltöm, néhány órán át hűtöm. Akár egy éjszakán át. Tálaláskor a krémek tetejét tetszés szerint ízesíthetjük egy finom szezonális gyümölcspéppel, gyümölcsökkel, de sűrű krémekkel is. Én most megrendelésre csokikrémet/csokiszószt használtam, melyet a fémkapszlik aljába öntöttem, erre ment rá óvatosan a meleg krém, majd hűtés után, tálalás előtt a tálkákat nagyon rövid ideig meleg vízbe állítva, onnan kivéve, tányérral lefedve, hirtelen mozdulattal átfordítva ez lett belőle:
0 Hozzászólás