Padlizsánkrém diós kenyérrel

január 10 , 2010 by: Felholany Egyéb

Vidám és színes ételekre vágyom a szürke téli hónapokban (is). Időnként egyáltalán nem kívánom a húst, viszont akkor is vágyom az erőteljesebben fűszerezett ízekre. A fokhagymát alapból nagyon szeretem, gyógyító és tisztító hatását mindenki ismerheti. A magyar mellett a francia konyha egyik fontos fűszere és a padlizsánkrém kihagyhatatlan főszereplője. 🙂
Padlizsánkrém fronton megoszlanak a vélemények, ahány ház annyi recept. Számtalan variációt kipróbáltam már, leginkább ez ízlett. A padlizsán mellé egy piros kaliforniai paprikát is dugtam a sütőbe, nem csak a színkavalkád miatt. Édeskés íze tökéletesen passzol a fokhagymás mártogatóshoz.
Kenyérsütés fronton még mindig a DNK vezet gyorsasága és egyszerűsége miatt. Készítettem már aszalt paradicsommal, olajbogyóval és most dióval. Mindig az utolsó a legfinomabb, most ez, bár a dió meglehetősen „koncentrálódott” a kenyér közepébe, ízén semmit sem rontva…:)
Padlizsánkrém sült paprikával
  • Hozzávalók:

1 nagy padlizsán

1 db piros kaliforniai paprika

1 nagy gerezd fokhagyma

só, bors, olívaolaj

  1. A padlizsánt villával megszurkálom és előmelegített sütőben a paprikával együtt megsütöm. Ha elkészült, a paprikát a sütőből kivéve zacsiba teszem, így a héja könnyen eltávolítható lesz.
  2. A padlizsánt héjából kikanalazva összeturmixolom az apróra vágott fokhagymával, ízlés szerinti sóval, borssal, pici olívaolajjal.
  3. A paprika héját lehúzom, kimagozom, vékony csíkokra szeletelem.
  4. A padlizsánkrémet tálba töltve, paprikacsíkokkal megszórva, olívaolajjal meglocsolva tálalom.


Diós kenyér

  • Hozzávalók:

2,5 dl-es csésze
3 csésze BL50-es liszt
1,5 csésze víz
fél tk. szárított élesztő
2 tk. só
1 marék apróra vágott dió

  1. A liszthez keverem a sót és az élesztőt, jól elkeverem őket.
  2. Hozzáöntöm a vizet, elkeverem (és többet nem nagyon kell keverni), 12-14 órán át kelesztem. Célszerű előző este elkészíteni. Az állaga nokedli tésztához hasonlóan folyós tészta.
  3. 12-14 óra múlva kovász-szerű massza lesz belőle, lisztezett deszkára öntöm a tálból, hozzágyúrom az apróra vágott diót, néhányszor áthajtogatom, mindkét oldalát belisztezem, és konyharuhával letakarva további 30 percig pihentetem.
  4. A sütőt 250 fokra felmelegítem, és egy fedeles kerek jénai tálat előmelegítek benne.
  5. A fél óra elteltével a tésztát az előmelegített tálba, majd letakarva a sütőbe teszem.
  6. Lefedve 30 percig, majd fedő nélkül további 20-25 percig sütöm.

(Fogyasztás előtt a felesleges lisztet egy ecsettel lesöpröm róla.)

9 Hozzászólás

  • Jaj de szep az egesz, de az a kenyer! Eppen most sutom, mar nincs sok hatra, nagyon kivancsi vagyok, nekem is ugy megrepedt mint a kepeden 🙂 Ki fogom probalni diosan is meg olivabogyosan, meg aszalt parisan is :o))

  • Láttam a többi DNK-s kenyeredet is, mind nagyon guszta. Kenyérsütési lázam van, és nagyon agyalok rajta, hogy ki kellene próbálnom a DNK-t nekem is. Gondolom friss élesztővel is működik. Mekkora átmérőjű a jénaid? Nekem kerámia sütő tálam van, de nincs teteje. Majd kitalálok valamit helyette. 🙂

  • Delish,
    a kenyér íze után azt szeretem a legjobban, amilyen szép rusztikusan kireped a teteje… Általában a sütő előtt ülök és mozizom a csodát… 🙂 Bármit tehetsz bele ami van otthon! Nekem most majd a magosak jönnek. :))

  • Thrini,
    ezt a receptet bátran kipróbálhatod, tuti siker lesz! Mivel ez dagasztás nélküli, viszonylag hosszú időn át kel, nincs vele sok gond. A szárított élesztőből is csak nagyon kevés kell bele, nem tudom, hogy a frissből mennyi kellene hozzá, hogy ne keljen túl… 23 cm átmérőjű tálban sütöttem, és a tetejére egy másik készletből éppen ráillő üvegtálat borítottam.
    Fontos, hogy úgy takard le, hogy a meleg belül cirkuláljon… 🙂

  • Most jöttem haza egy egyhetes folyamatps kaja-túráról (disznótor és egyebek) pukkadásig vagyok, de ezt azért megkóstolnám 🙂 A diós kenyérben nagyon finom a rozsliszt, próbáld majd ki azzal is!

  • Nagyon szeretem a receptjeidet, annyira a szám íze szerint valóak. Ebből is szívesen falatoznék, nagyon guszta!

  • Kukkants be hozzam legyszi 🙂
    http://bakaorsi-delish.blogspot.com/2010/01/kreativ-blogger-dij-es-lancreakcio.html

  • Napmátka,
    ez sajnos már csak a múlté, decemberben készült, de nem publikált étel… De legközelebb szívesen látlak egy ilyen kis uzsira! :))

  • Niki,
    ez szerintem jót tenne a gyomrodnak! Könnyű kaja…. A diós kenyér ötletét tőled vettem, majd legközelebb próbálkozom a finomabb lisztekkel is, és jönnek a magvak is! 🙂

Hozzászólás a(z) Thrini bejegyzéshez Válasz megszakítása

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koriander koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto petrezselyem piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült süti sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum