Vidám és színes ételekre vágyom a szürke téli hónapokban (is). Időnként egyáltalán nem kívánom a húst, viszont akkor is vágyom az erőteljesebben fűszerezett ízekre. A fokhagymát alapból nagyon szeretem, gyógyító és tisztító hatását mindenki ismerheti. A magyar mellett a francia konyha egyik fontos fűszere és a padlizsánkrém kihagyhatatlan főszereplője. 🙂
Padlizsánkrém fronton megoszlanak a vélemények, ahány ház annyi recept. Számtalan variációt kipróbáltam már, leginkább ez ízlett. A padlizsán mellé egy piros kaliforniai paprikát is dugtam a sütőbe, nem csak a színkavalkád miatt. Édeskés íze tökéletesen passzol a fokhagymás mártogatóshoz.
Kenyérsütés fronton még mindig a DNK vezet gyorsasága és egyszerűsége miatt. Készítettem már aszalt paradicsommal, olajbogyóval és most dióval. Mindig az utolsó a legfinomabb, most ez, bár a dió meglehetősen „koncentrálódott” a kenyér közepébe, ízén semmit sem rontva…:)
Padlizsánkrém sült paprikával
- Hozzávalók:
1 nagy padlizsán
1 db piros kaliforniai paprika
1 nagy gerezd fokhagyma
só, bors, olívaolaj
- A padlizsánt villával megszurkálom és előmelegített sütőben a paprikával együtt megsütöm. Ha elkészült, a paprikát a sütőből kivéve zacsiba teszem, így a héja könnyen eltávolítható lesz.
- A padlizsánt héjából kikanalazva összeturmixolom az apróra vágott fokhagymával, ízlés szerinti sóval, borssal, pici olívaolajjal.
- A paprika héját lehúzom, kimagozom, vékony csíkokra szeletelem.
- A padlizsánkrémet tálba töltve, paprikacsíkokkal megszórva, olívaolajjal meglocsolva tálalom.
- Hozzávalók:
2,5 dl-es csésze
3 csésze BL50-es liszt
1,5 csésze víz
fél tk. szárított élesztő
2 tk. só
1 marék apróra vágott dió
- A liszthez keverem a sót és az élesztőt, jól elkeverem őket.
- Hozzáöntöm a vizet, elkeverem (és többet nem nagyon kell keverni), 12-14 órán át kelesztem. Célszerű előző este elkészíteni. Az állaga nokedli tésztához hasonlóan folyós tészta.
- 12-14 óra múlva kovász-szerű massza lesz belőle, lisztezett deszkára öntöm a tálból, hozzágyúrom az apróra vágott diót, néhányszor áthajtogatom, mindkét oldalát belisztezem, és konyharuhával letakarva további 30 percig pihentetem.
- A sütőt 250 fokra felmelegítem, és egy fedeles kerek jénai tálat előmelegítek benne.
- A fél óra elteltével a tésztát az előmelegített tálba, majd letakarva a sütőbe teszem.
- Lefedve 30 percig, majd fedő nélkül további 20-25 percig sütöm.
(Fogyasztás előtt a felesleges lisztet egy ecsettel lesöpröm róla.)
Jaj de szep az egesz, de az a kenyer! Eppen most sutom, mar nincs sok hatra, nagyon kivancsi vagyok, nekem is ugy megrepedt mint a kepeden 🙂 Ki fogom probalni diosan is meg olivabogyosan, meg aszalt parisan is :o))
by Delish január 1, 2010 at 11 : 00Láttam a többi DNK-s kenyeredet is, mind nagyon guszta. Kenyérsütési lázam van, és nagyon agyalok rajta, hogy ki kellene próbálnom a DNK-t nekem is. Gondolom friss élesztővel is működik. Mekkora átmérőjű a jénaid? Nekem kerámia sütő tálam van, de nincs teteje. Majd kitalálok valamit helyette. 🙂
by Thrini január 1, 2010 at 11 : 00Delish,
by Felhőlány január 1, 2010 at 11 : 10a kenyér íze után azt szeretem a legjobban, amilyen szép rusztikusan kireped a teteje… Általában a sütő előtt ülök és mozizom a csodát… 🙂 Bármit tehetsz bele ami van otthon! Nekem most majd a magosak jönnek. :))
Thrini,
by Felhőlány január 1, 2010 at 11 : 19ezt a receptet bátran kipróbálhatod, tuti siker lesz! Mivel ez dagasztás nélküli, viszonylag hosszú időn át kel, nincs vele sok gond. A szárított élesztőből is csak nagyon kevés kell bele, nem tudom, hogy a frissből mennyi kellene hozzá, hogy ne keljen túl… 23 cm átmérőjű tálban sütöttem, és a tetejére egy másik készletből éppen ráillő üvegtálat borítottam.
Fontos, hogy úgy takard le, hogy a meleg belül cirkuláljon… 🙂
Most jöttem haza egy egyhetes folyamatps kaja-túráról (disznótor és egyebek) pukkadásig vagyok, de ezt azért megkóstolnám 🙂 A diós kenyérben nagyon finom a rozsliszt, próbáld majd ki azzal is!
by Sajtkukac január 1, 2010 at 03 : 15Nagyon szeretem a receptjeidet, annyira a szám íze szerint valóak. Ebből is szívesen falatoznék, nagyon guszta!
by napmátka január 1, 2010 at 07 : 07Kukkants be hozzam legyszi 🙂
by Delish január 1, 2010 at 11 : 28http://bakaorsi-delish.blogspot.com/2010/01/kreativ-blogger-dij-es-lancreakcio.html
Napmátka,
by Felhőlány január 1, 2010 at 06 : 56ez sajnos már csak a múlté, decemberben készült, de nem publikált étel… De legközelebb szívesen látlak egy ilyen kis uzsira! :))
Niki,
by Felhőlány január 1, 2010 at 07 : 32ez szerintem jót tenne a gyomrodnak! Könnyű kaja…. A diós kenyér ötletét tőled vettem, majd legközelebb próbálkozom a finomabb lisztekkel is, és jönnek a magvak is! 🙂