Padlizsánkaviár

július 10 , 2010 by: Felholany Egyéb

Az orosz konyha irányába ritkán kalandozok, nem ismerem igazán. Most viszont egy tipikus orosz előételre bukkantam a neten olvasgatás közben, ez pedig a padlizsánkaviár.
Szezonja is van a padlizsánnak, meg kedvelem is, ráadásul nem túl sok energia kell az elkészítéséhez…
A padlizsán Kelet-Indiából származik, tartalmaz A és C vitamint, valamint ásványi sókban is gazdag. A termés színe lehet fehér, sárga, lila vagy fekete, gömbszerű vagy hosszúkás alakú. A padlizsán akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű.
Bár az oroszok a padlizsánkaviárt előételként eszik, egy szép adag meleg pitával vagy pirítóssal és egy pohár jól behűtött borral finom nyári vacsora.
Nincs rá konkrét recept, ahány helyen olvastam, annyiféleképpen készítették. Én így:

  • Hozzávalók:

2 db közepes méretű padlizsán
1 kis fej salotta hagyma
3 db kemény paradicsom
1 kis csokor petrezselyem
1/2 citrom leve
kb. 1 dl extra szűz olívaolaj

bors
pita vagy pirítós a tálaláshoz

  1. A megmosott padlizsánt késsel több helyen megszúrom és forró sütőben, többször megforgatva kb. 30 perc alatt megsütöm.
  2. A sütőből kivéve hűlni hagyom, majd lehúzom a héját, feldarabolom és robotgépben pürésítem.
  3. A padlizsánkrémet egy nagy tálba öntöm, hozzáadom a nagyon apróra vágott hagymát, magtalanított és felkockázott paradicsomot, felaprított petrezselymet, a citrom levét, olívaolajat és sózom-borsozom.
  4. Melegen vagy szobahőmérsékletűre hűlve pitával vagy pirítóssal tálalom.

12 Hozzászólás

  • Ó de jó kis recept! Listára vettem…

  • Hű ez nagyon guszta !
    Vittem a receptet !

  • Ó remek szeretem az ilyen recepteket, főleg ha padlizsán :))

  • Az orosz konyhában csodálatos gyöngyszemekre találhatsz, szívesen küldök én is egy-kettőt 🙂 Mindazonáltal, ez a recept legalább annyira ukrán, román, bolgár vagy görög is 🙂

  • Ja, és nagyon jó a fotó szerkesztése is 🙂

  • Thrini,
    vidd nyugodtan, nem fogod megbánni! 🙂 – csak óvatosan a hagymával… ;o)

  • L.Kriszina,
    köszönöm szépen! Egészségetekre! 🙂

  • Bianka,
    örülök! Ennél az ételnél fontos, hogy a padlizsánból sütés közben kijöjjön a folyadék nagy része. Célszerű akár bambuszpálcikát is szúrni bele több helyen, de a héj megszurkálása is fontos! Ezután már pikk-pakk elkészül… :))

  • Trendo,
    örömmel veszek orosz recepteket! A kulibiáka után ez volt a második általam készített orosz étel.
    http://felholanyka.blogspot.com/2009/10/kulibiaka-vkf-xxix-gombocra-fel.html
    Igen, kutatásaim során rájöttem, hogy a bolgárok, törökök, görögök is előszeretettel készítik a saját verziójukban, de alapokban így. :))

    A végeredmény pedig fotogénnek bizonyult… :)) Köszönöm szépen!

  • Fúúú, ez nagyon guszta!!Nagyon jó kis orosz recepteket szoktam olvasgatni én is néha:) az eddigi tapaszatalat, hogy igen;)

  • jaj most látom, hogy kimaradt egy mondat, addig bűvészkedtem. Azt akartam írni az orosz ételekről, hogy már pár receptet, kipróbáltam és nagyon finik:)

  • Ízlésszindróma
    köszönöm! Megyek Hozzád orosz recepteket bogarászni… :))

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koriander koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto petrezselyem piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült süti sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum