Az orosz konyha irányába ritkán kalandozok, nem ismerem igazán. Most viszont egy tipikus orosz előételre bukkantam a neten olvasgatás közben, ez pedig a padlizsánkaviár.
Szezonja is van a padlizsánnak, meg kedvelem is, ráadásul nem túl sok energia kell az elkészítéséhez…
Szezonja is van a padlizsánnak, meg kedvelem is, ráadásul nem túl sok energia kell az elkészítéséhez…
A padlizsán Kelet-Indiából származik, tartalmaz A és C vitamint, valamint ásványi sókban is gazdag. A termés színe lehet fehér, sárga, lila vagy fekete, gömbszerű vagy hosszúkás alakú. A padlizsán akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű.
Bár az oroszok a padlizsánkaviárt előételként eszik, egy szép adag meleg pitával vagy pirítóssal és egy pohár jól behűtött borral finom nyári vacsora.
Nincs rá konkrét recept, ahány helyen olvastam, annyiféleképpen készítették. Én így:
Nincs rá konkrét recept, ahány helyen olvastam, annyiféleképpen készítették. Én így:
- Hozzávalók:
2 db közepes méretű padlizsán
1 kis fej salotta hagyma
3 db kemény paradicsom
1 kis csokor petrezselyem
1/2 citrom leve
kb. 1 dl extra szűz olívaolaj
só
bors
pita vagy pirítós a tálaláshoz
- A megmosott padlizsánt késsel több helyen megszúrom és forró sütőben, többször megforgatva kb. 30 perc alatt megsütöm.
- A sütőből kivéve hűlni hagyom, majd lehúzom a héját, feldarabolom és robotgépben pürésítem.
- A padlizsánkrémet egy nagy tálba öntöm, hozzáadom a nagyon apróra vágott hagymát, magtalanított és felkockázott paradicsomot, felaprított petrezselymet, a citrom levét, olívaolajat és sózom-borsozom.
- Melegen vagy szobahőmérsékletűre hűlve pitával vagy pirítóssal tálalom.
Ó de jó kis recept! Listára vettem…
by Thrini július 7, 2010 at 07 : 22Hű ez nagyon guszta !
by L.Krisztina július 7, 2010 at 05 : 19Vittem a receptet !
Ó remek szeretem az ilyen recepteket, főleg ha padlizsán :))
by Bianka július 7, 2010 at 06 : 46Az orosz konyhában csodálatos gyöngyszemekre találhatsz, szívesen küldök én is egy-kettőt 🙂 Mindazonáltal, ez a recept legalább annyira ukrán, román, bolgár vagy görög is 🙂
by trendo július 7, 2010 at 07 : 38Ja, és nagyon jó a fotó szerkesztése is 🙂
by trendo július 7, 2010 at 07 : 40Thrini,
by Felhőlány július 7, 2010 at 08 : 19vidd nyugodtan, nem fogod megbánni! 🙂 – csak óvatosan a hagymával… ;o)
L.Kriszina,
by Felhőlány július 7, 2010 at 08 : 21köszönöm szépen! Egészségetekre! 🙂
Bianka,
by Felhőlány július 7, 2010 at 08 : 23örülök! Ennél az ételnél fontos, hogy a padlizsánból sütés közben kijöjjön a folyadék nagy része. Célszerű akár bambuszpálcikát is szúrni bele több helyen, de a héj megszurkálása is fontos! Ezután már pikk-pakk elkészül… :))
Trendo,
örömmel veszek orosz recepteket! A kulibiáka után ez volt a második általam készített orosz étel.
http://felholanyka.blogspot.com/2009/10/kulibiaka-vkf-xxix-gombocra-fel.html
Igen, kutatásaim során rájöttem, hogy a bolgárok, törökök, görögök is előszeretettel készítik a saját verziójukban, de alapokban így. :))
A végeredmény pedig fotogénnek bizonyult… :)) Köszönöm szépen!
by Felhőlány július 7, 2010 at 08 : 29Fúúú, ez nagyon guszta!!Nagyon jó kis orosz recepteket szoktam olvasgatni én is néha:) az eddigi tapaszatalat, hogy igen;)
by Ízlésszindróma július 7, 2010 at 07 : 41jaj most látom, hogy kimaradt egy mondat, addig bűvészkedtem. Azt akartam írni az orosz ételekről, hogy már pár receptet, kipróbáltam és nagyon finik:)
by Ízlésszindróma július 7, 2010 at 07 : 44Ízlésszindróma
by Felhőlány július 7, 2010 at 07 : 50köszönöm! Megyek Hozzád orosz recepteket bogarászni… :))