Egy olasz közmondás szerint „Aki erkölcsös és erényes életet szeretne élni, az ne kóstolja meg a szarvasgombát!”.
A legenda szerint a gímszarvasok szeptemberben-októberben a párzás előtt ettől a gombafajtól kapnak új erőre. A hím gímszarvasok feltúrják az erdő talaját, ha pedig rátalálnak az értékes csemegére, elfogyasztása után valósággal megőrülnek a nőstény utáni vágytól. Legendásan erős serkentő hatása miatt a szarvasgomba az ókortól a mai napig rendkívül keresett, és igen drága gombaféleség. Azonban a hírhedtsége ellenére a szarvasgomba egy fűszer is, amelynek nem a mennyisége, hanem az illata határozza meg az értékét. Ezért hát próbára is tettem eme képességét és az aprócska gombát összezártam 2 napra egy csatos befőttesüvegben néhány friss, nyers tojással. Az eredmény döbbenetes lett, a felvert tojásoknak olyan finom de erőteljes szarvasgomba illatuk volt, hogy az hihetetlen! Persze az is hozzáadott a végső ízélményhez, hogy szarvasgombával ízesített vajon sütöttem meg az omletteket, amikbe reszelt parmezán került.
Azt hiszem, oda az erkölcseimnek… 😉
0 Hozzászólás