Orientális cukkini krémleves fürjtojással

április 30 , 2015 by: Felholany Egyéb kategória

Néhány éve a barátnőmnél ettem egy nagyon finom cukkini krémlevest. A harmadik kanál után azonnal mondtam, hogy ennek a receptjét azonnal kérem! Ő nevetve csak annyit mondott: “De hiszen ez a Te recepted!” 🙂 
Ritkán fordul elő, hogy egy saját receptemet még egyszer ugyanúgy el tudjam készíteni vagy ugyanúgy sikerüljön. Valamit vagy elveszek belőle, vagy hozzáteszek Most hozzátettem, nem is keveset.
Kicsit keleties ízvilágba tolódnak a fűszerek, aminek az alapját egy 1001 éjszaka Couscous mix fűszerkeverék adja. A fűszerkeverékben van kurkuma, kardamom, koriander, édespaprika, kömény, fahéj, gyömbér, fekete bors, szerecsendió, Cayenne bors, rózsavirág porrá őrölve. Aktuálisan kedvenc fűszerem nem csak rizshez és kuszkuszhoz, de krémlevesekhez is tökéletes.
A levesemet fürjtojásból készült tükörtojással tálaltam. A tojás folyós sárgája az enyhén csípős levessel egy nagyon krémes-selymes állagot és csodás ízvilágot alkotott. 🙂
(a tyúktojásból készült tükörtojás is tökéletes, csak vigyázzunk, hogy a sárgája ne süljön túl!)
Hozzávalók: (2 személyre)
1 nagy cukkini
1 nagy szem burgonya
1 közepes sárgarépa
1 kisebb fehérgyökér
1 közepes fej vöröshagyma fele
1 gerezd fokhagyma
olívaolaj
1/2 liter zöldségleves alaplé
1/2 kávéskanálnyi frissen reszelt gyömbér
1 kávéskanálnyi orientális fűszerkeverék (vagy csipetnyi a fent felsorolt fűszerekből)
1/2 kávéskanálnyi őrölt chilli
1 csipetnyi édes pirospaprika
1 csipetnyi őrölt szerecsendió
2 dl sűrű kókusztejszín
10-12 db NAGY bazsalikomlevél
kis csokornyi petrezselyem
bors
fürjtojás

Az apróra vágott vöröshagymát üvegesre sütöm az olajban majd hozzáreszelem a fokhagymát is és további 1 percig pirítom őket.
Rádobom az apró kockára vágott burgonyát, sárgarépát, gyökérzöldséget, felöntöm a zöldségleves alaplével és 15 percig főzöm.
Hozzáadom a felkockázott cukkinit, belereszelem a gyömbért és további 10 percig főzöm.
A tűzről levéve botmixerrel pürésítem.
Hozzáadom az összes többi (por) fűszert, kókusztejszínt, bazsalikom-, petrezselyem leveleket és krémes, habos állagig tovább mixelem.
Ízlés szerint sózom, borsozom.
Visszateszem a tűzre addig amíg éppen újra felforr és fürjtojásból készült tükörtojással tálalom.

0 Hozzászólás

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum

scroll to top