Ha péntek, akkor „halnap”.
Oly módon berögzült Olaszországban, hogy minden pénteken halat eszünk és a vendégeinknek is azt készítünk vacsorára, hogy ezt a jó szokást igyekszem itthon is betartani. Nem nehéz, mert szeretem a halat és már a garnélát is meg tudom enni jóízűen, ha megkívánom… Most ez olyan jól sikerült, hogy csütörtökön tartottam a „halnapot”.
Kint minden szerdán (általában ebédidőben) jött Roberto a „halasember” és felvette a rendelést, hogy mit szeretnénk péntekre. Nem lehetett olyant mondani, amit ne tudtak volna leszállítani. A hűtőkocsi menetrend szerint pénteken délelőtt érkezett és jégre pakolva hozta a friss lazacot, garnélát, polipot vagy kagylót attól függően, hogy mit rendeltünk. (Bevallom, hogy a polippal most sem sikerült közelebbi barátságba kerülnöm, hiába volt Fabio minden próbálkozása, hogy megtanítsa a tisztításának alapjait…)
Egyébként nem csak „halasemberünk” volt, hanem „tejesember” is, aki hetente kétszer jött, hogy hűtőkocsijából feltöltse a hűtőnket friss tejjel, tejszínnel, joghurttal, vajjal, mascarpone sajttal, krémes ricotta túróval vagy egyéb sajtokkal. Ezen kívül jött még „kávésember”, akitől a minőségi finom pörkölésű kávét vásároltuk a csodás espressóhoz, az „italosember” akitől a borokat és egyéb itókákat vettük, kéthetente jött a „lekvárosbácsi” is a reggelihez való édes finomságokkal és gyümölcslevekkel…. Tavaly októberig minden kora reggel jött a „pék” is, de mivel minőségileg erősen alább hagyott a kezdeti lendülete, ezt fel is mondtuk. Decembertől saját magunk sütöttük a kenyeret és péksüteményeket. Fabio ezt jól kitalálta, én pedig jól elkészítettem…. Na igen.
Kényelmes így a vásárlás, hogy házhoz jön az áru, ráadásul minőségi!
Vissza a halhoz, egy gyors, friss és zöldséges tésztás változat. Garnéla nélkül is remek friss tavaszi salátával.
Orecchiette tészta zöldségekkel és garnélával
- személyenként 100 g tészta
- olívaolaj
- 2 szál újhagyma zöldjével együtt
- 1 kis gerezd fokhagyma
- 1-2 szem paradicsom
- 1 kisebb zöldpaprika
- 1 maréknyi zsenge zöldborsó
- 6-8 nagy szem magozott olíva
- személyenként 6-8 garnéla tisztítva (mérettől függően)
- só, bors
- friss zöldfűszerek (petrezselyem, oregano, rozmaring, kakukkfű)
- ruccola
Olívaolajban megpárolom a felszeletelt újhagymát (zöld részével együtt) és a zúzott fokhagymát. Hozzáadom a felkockázott paradicsomot és zöldpaprikát, pár percig tovább párolom, hozzáadom a felszeletelt olívát is.
Közben kifőzöm a tésztát, és megpárolom a zsenge zöldborsót.
A garnélát kevés olívaolajon 5-6 perc alatt készre sütöm és amikor elkészült a tűzről levéve összeforgatom a krémes zöldfűszerekkel, melyeket durvára vágás után mozsárban olívaolajjal és sóval dolgoztam össze.
A zöldséges raguhoz adom a zöldborsót, összeforgatom a tésztával és egy kis csokor durvára vágott petrezselyemmel.
Tálaláskor a tészta tetejére halmozok egy maréknyi ruccolát és a zöldfűszeres garnélákat.
Ez jöhet nem csak pénteken is.
by Hobbychef április 4, 2012 at 04 : 59