A hagyományos sima kenyér után elkészült az olívás változat is. Rajongok az olajbogyós kenyérért, a Lidl-ben kapható olívás masni már csak a múlté… Miért venném meg, ha magam is el tudom készíteni?! A frissen sülő kenyér illatáról pedig már zengtem ódákat. 🙂
Most egy picit kisebb átmérőjű jénai edényben sütöttem (23 cm-es), szebb lett mint az előző. Nem felejtettem el lemérni sem, kicsit több 0,5 kg-nál.
A recept szinte ugyanaz mint az előző, illetve talán egy gondolatnyival több vizet és sót adtam hozzá. A több víz miatt nem lett annyira vastag a héja, de még így is nagyon finom ropogósra sült.
- Hozzávalók:
2,5 dl-es csésze
3 csésze BL 50-es liszt
1,5 csésze víz
kevesebb mint fél tk szárított élesztő
2 tk só
1 maréknyi zöld olajbogyó
- A liszthez keverem a sót és az élesztőt, jól elkeverem őket.
- Hozzáöntöm a vizet, elkeverem (és többet nem nagyon kell keverni), 12-14 órát kelesztem. Célszerű előző este elkészíteni. Az állaga nokedli tésztához hasonlóan folyós, ne gyúrható tésztára számítsunk!
- 12-14 óra múlva kovász-szerű massza lesz belőle, kiöntöm a tálból, hozzágyúrom a felkarikázott olajbogyót, áthajtogatom, mindkét oldalát belisztezem, letakarom egy konyharuhával és további 30 percig pihentetem.
- A sütőt 250 fokra felmelegítem, és egy fedeles kerek jénai edényt előmelegítek benne.
- A fél óra elteltével a tésztát az előmelegített tálba, majd a sütőbe teszem. Lefedve 30 percig sütöm, majd fedő nélkül még 20-25 percig.
Nagyon szép! Szinte érzem az illatát! 🙂
by Limara október 10, 2009 at 12 : 08Gyönyörű a kenyered!
by chriesi október 10, 2009 at 12 : 21Tényleg gyönyörű! Szívesen uzsonnáznék most belőle…
by napmátka október 10, 2009 at 12 : 51Limara!
by Felhőlány október 10, 2009 at 05 : 35Köszönöm szépen! 🙂 Edzek, hogy legyen bátorságom a Te fantasztikus kenyereid elkészítésének is nekiállni! 🙂
Chriesi!
by Felhőlány október 10, 2009 at 05 : 41Köszönöm, aranyos vagy! 🙂
Napmátka!
by Felhőlány október 10, 2009 at 05 : 45Hát most már inkább vacsiidő van, de nagyon szívesen küldök egy szeletet! Házi krémsajttal vagy házi májassal szeretnéd? 😉
Szia!
Először járok Nálad, de azt hiszem nem utoljára. 🙂 És, akkor ennek a receptnek most neki is állok…
by Judit november 11, 2010 at 04 : 58Szia Judit!
Üdvözöllek a blogomon! Remélem, hogy ízlett a kenyér, és bízom benne, hogy találsz még érdekes recepteket nálam! :))
by Felhőlány november 11, 2010 at 04 : 59