Olívás kenyér

október 18 , 2009 by: Felholany Egyéb kategória

A hagyományos sima kenyér után elkészült az olívás változat is. Rajongok az olajbogyós kenyérért, a Lidl-ben kapható olívás masni már csak a múlté… Miért venném meg, ha magam is el tudom készíteni?! A frissen sülő kenyér illatáról pedig már zengtem ódákat. 🙂

Most egy picit kisebb átmérőjű jénai edényben sütöttem (23 cm-es), szebb lett mint az előző. Nem felejtettem el lemérni sem, kicsit több 0,5 kg-nál.
A recept szinte ugyanaz mint az előző, illetve talán egy gondolatnyival több vizet és sót adtam hozzá. A több víz miatt nem lett annyira vastag a héja, de még így is nagyon finom ropogósra sült.

  • Hozzávalók:

2,5 dl-es csésze
3 csésze BL 50-es liszt
1,5 csésze víz
kevesebb mint fél tk szárított élesztő
2 tk só
1 maréknyi zöld olajbogyó

  1. A liszthez keverem a sót és az élesztőt, jól elkeverem őket.
  2. Hozzáöntöm a vizet, elkeverem (és többet nem nagyon kell keverni), 12-14 órát kelesztem. Célszerű előző este elkészíteni. Az állaga nokedli tésztához hasonlóan folyós, ne gyúrható tésztára számítsunk!
  3. 12-14 óra múlva kovász-szerű massza lesz belőle, kiöntöm a tálból, hozzágyúrom a felkarikázott olajbogyót, áthajtogatom, mindkét oldalát belisztezem, letakarom egy konyharuhával és további 30 percig pihentetem.
  4. A sütőt 250 fokra felmelegítem, és egy fedeles kerek jénai edényt előmelegítek benne.
  5. A fél óra elteltével a tésztát az előmelegített tálba, majd a sütőbe teszem. Lefedve 30 percig sütöm, majd fedő nélkül még 20-25 percig.

8 Hozzászólás

  • Nagyon szép! Szinte érzem az illatát! 🙂

  • Gyönyörű a kenyered!

  • Tényleg gyönyörű! Szívesen uzsonnáznék most belőle…

  • Limara!
    Köszönöm szépen! 🙂 Edzek, hogy legyen bátorságom a Te fantasztikus kenyereid elkészítésének is nekiállni! 🙂

  • Chriesi!
    Köszönöm, aranyos vagy! 🙂

  • Napmátka!
    Hát most már inkább vacsiidő van, de nagyon szívesen küldök egy szeletet! Házi krémsajttal vagy házi májassal szeretnéd? 😉

  • Szia!

    Először járok Nálad, de azt hiszem nem utoljára. 🙂 És, akkor ennek a receptnek most neki is állok…

  • Szia Judit!

    Üdvözöllek a blogomon! Remélem, hogy ízlett a kenyér, és bízom benne, hogy találsz még érdekes recepteket nálam! :))

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum

scroll to top