Nyárbúcsúztató Caponata alla Siciliana bazsalikomos rozscipóval

szeptember 06 , 2010 by: Felholany Egyéb kategória

Caponatát enni nem csak nyáron lehet, de nekem ez valahogy mégis egy tipikus nyári étel. Olyan hamar és hirtelen ért véget az idei nyár, hogy elmélkedni sem nagyon jutott idő arra, hogy mi is történt a nyár folyamán. Nem vagyok negatív, mert az őszt is szeretem, már amennyiben süt a nap… 🙂
Vasárnap ezzel a finomsággal és a frissen sült kenyér illatával sikerült előcsalogatni a napsugarakat, tehát gyakran fogom ezt megismételni az elkövetkező hetekben… 🙂
Caponata többször készült már a konyhámban, a blogra viszont elsőként kerül fel. Köszönhető talán a frissen sült kenyérnek is, ami több szempontból is rendhagyó most nálam. Elsőként azért, mert nem DNK (Dagasztás Nélküli Kenyér), hanem egy -számomra- új próbálkozás, másodsorban pedig abból is rögtön egy rozsos változat bazsalikomos ízesítéssel.
A bazsalikomlevéllel való feltekerés Eszter ötlete, nálam annyi változtatással, hogy én kissé felaprítottam a leveleket.

Caponata
  • Hozzávalók:
kb. 25 dkg-os padlizsán
2 evőkanál fekete olívabogyó apróra vágva
1 evőkanál kapribogyó apróra vágva
1 doboz hámozott (egész) olasz paradicsom (40 dkg-os konzerv)
1 fej salotta hagyma
2-3 db szardella filé
2 evőkanál pirított fenyőmag
2 evőkanál vörösborecet
1 evőkanál cukor
kb. 1 dl olívaolaj (én olajban eltett aszalt paradicsom megmaradt olaját használtam)
1 kis csokor petrezselyem
10-15 db közepes bazsalikomlevél
bors
só (szükség szerint, nekem nem kellett hozzá)
  1. A megmosott padlizsánt kockára vágom, alaposan besózom és legalább 1/2-1 órát állni hagyom.
  2. Ez idő alatt száraz serpenyőben megpirítom a fenyőmagot, apróra vágom az olívát, kapribogyót és vékonyan felszeletelem a hagymát.
  3. A padlizsánt egy szűrőbe téve jól lemosom, papírtörlőn megszárítom.
  4. Az olaj felét egy nagy serpenyőben felforrósítom, hozzáadom a hagymát és megpirítom, karamellizálom.
  5. Rádobom a szardella szeleteket, kicsit összenyomkodom a fakanállal, majd az olívát, kapribogyót és a konzerv paradicsomot is hozzákeverem.
  6. Folyamatos kevergetés mellett kb. 15 percig főzöm, amíg a paradicsom leve elpárolog, besűrűsödik, majd leveszem a tűzről.
  7. Egy tiszta serpenyőbe öntöm a maradék olívaolajat és megpirítom benne a padlizsánkockákat.
  8. A paradicsomos szószhoz keverem a padlizsánt és néhány percig együtt főzöm őket.
  9. Hozzáadom a cukrot és az ecetet, majd éppen csak addig főzöm, amíg az ecet ereje elpárolog.
  10. Számozott felsorolásHozzákeverem a pirítot fenyőmag egy részét, a petrezselymet, a friss bazsalikomlevél felét és borsozom.
  11. Tálaláskor megszórom a maradék bazsalikommal és fenyőmaggal.

Bazsalikomos rozscipó

  • Hozzávalók:
35 dkg fehérliszt
15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1 csomag szárított éleszlő (7 g)
1 teáskanál tengeri só
1 teáskanál cukor
2,5 dl langyos víz
3 evőkanál olívaolaj
20-25 db közepes méretű bazsalikomlevél aprítva
  1. A kétféle lisztet egy nagy tálban összekeverem az élesztővel, sóval, cukorral, olívaolajjal és vízzel.
  2. Alaposan összegyúrom, majd 8-10 percig dagasztom, amíg a tészta szép fényes lesz.
  3. Konyharuhával letakarva meleg helyen kb. 1,5 óra alatt a duplájára kelesztem.
  4. Enyhén lisztezett deszkára borítom a tésztát, átpofozom, megütögetem és kétfelé vágom. Mindkét cipót kézzel nyomkodva kinyújtom (elfogyott az erő az ujjaimból, így kissé rásegítettem a nyújtófával…), megszórom a felaprított bazsalikomlevéllel, felcsavarom, formára igazítom, a végeit összenyomkodom.
  5. Sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezem és letakarva további 30 percig kelesztem.
  6. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 45-50 perc alatt pirosra sütöm.

24 Hozzászólás

  • Jaj, de szeretem a caponatát! Lehet én is elbúcsúztatom vele a nyarat még a héten:)

  • Fenséges!

  • Nahát ez már merénylet az ízlelőbimbók ellen! És a kenyérkék is gyönyörűek. Affene, már megint éhes lettem… 🙂

  • Itt járt Trendo,
    és bocsánatos vétket
    követett el szegény:
    megette az étket!
    Így is elérte vón'
    a cipót az enyészet
    nem hagyott morzsányit,
    befalta az egészet!
    A caponatának bizony
    csak az alján
    maradt némi olaj!
    Tunkoljad ki, talján!

  • Pff… Elájulok!

    Jaj, sűrűn készítsd, mert a nyárnak nem lehet csak így ukk-mukk-fukk vége!!

  • Sofia,
    csatlakozz bátran, tudom, hogy Te is szereted! És ha ezen múlik a napsütéses órák száma… :))

  • Ildy,
    köszönöm szépen! 🙂

  • Pixie Pie,
    hát azt nem mondom, hogy pikk-pakk gyors ebéd, de érdemes! :))

  • Kedves Trendo!

    Meg van bocsájtva,
    összetakarítottam a szétszórt morzsákat,
    kitunkoltam a tálat,
    szívesen látlak máskor is itt nálam! :))

  • Chef Viki,
    köszönöm szépen!
    Rajtam nem fog múlani a dolog… :))

  • Még sosem ettem, de a képed alapján nagyon szívesen nekilátnék. Akár most is 🙂

  • Jujj imadom a caponatat! en is keszitek a heten 🙂 a cipod is gyonyoru.

  • Mmmmm… nagyokat nyelek… 🙂 Nagyon-nagyon ínycsiklandó!!! 🙂

  • Tyűűű, nagyon jól néz ki!:)

  • Minden egyes részlet gyönyörű és jaj de ennék belőle, jó melegen frissen 🙂

  • Azért a carbonata se rossz! :))

  • Kínzááááás!
    Mindig szuper különlegességeket csinálsz! 🙂
    Gyönyörű!

  • Lúdanyó,
    sürgősen kóstold meg! Igazán jó kis "kence" és még tunkolni is lehet! :))

  • Delish,
    köszönöm szépen! Süssön a nap arra Felétek is! :)))

  • Ildinyó,
    köszi! 🙂 Kénytelen leszek a héten egy újabb adagot összedobni… 🙂

  • Mézigörl,
    Bianka,

    köszönöm, aranyosak vagytok! :))

  • Trendo,
    sajnos carbonatát még nem ettem… Amennyiben nem a Carbonara spagettire gondolsz… 🙂

  • Raindrop,
    nem kínzásnak szántam! Inkább egy felhívásnak, hogy süssön már ki végre az a nap! :)))
    Köszönöm szépen! 🙂

  • A Carbonata a Carbonara spagetti szénné égetett változata, amit könnyű előállítani, ha az ember csinos nők blogján kommentel 🙂

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum

scroll to top