Caponatát enni nem csak nyáron lehet, de nekem ez valahogy mégis egy tipikus nyári étel. Olyan hamar és hirtelen ért véget az idei nyár, hogy elmélkedni sem nagyon jutott idő arra, hogy mi is történt a nyár folyamán. Nem vagyok negatív, mert az őszt is szeretem, már amennyiben süt a nap… 🙂
Vasárnap ezzel a finomsággal és a frissen sült kenyér illatával sikerült előcsalogatni a napsugarakat, tehát gyakran fogom ezt megismételni az elkövetkező hetekben… 🙂
Caponata többször készült már a konyhámban, a blogra viszont elsőként kerül fel. Köszönhető talán a frissen sült kenyérnek is, ami több szempontból is rendhagyó most nálam. Elsőként azért, mert nem DNK (Dagasztás Nélküli Kenyér), hanem egy -számomra- új próbálkozás, másodsorban pedig abból is rögtön egy rozsos változat bazsalikomos ízesítéssel.
A bazsalikomlevéllel való feltekerés Eszter ötlete, nálam annyi változtatással, hogy én kissé felaprítottam a leveleket.

Caponata
- Hozzávalók:
kb. 25 dkg-os padlizsán
2 evőkanál fekete olívabogyó apróra vágva
1 evőkanál kapribogyó apróra vágva
1 doboz hámozott (egész) olasz paradicsom (40 dkg-os konzerv)
1 fej salotta hagyma
2-3 db szardella filé
2 evőkanál pirított fenyőmag
2 evőkanál vörösborecet
1 evőkanál cukor
kb. 1 dl olívaolaj (én olajban eltett aszalt paradicsom megmaradt olaját használtam)
1 kis csokor petrezselyem
10-15 db közepes bazsalikomlevél
bors
só (szükség szerint, nekem nem kellett hozzá)
- A megmosott padlizsánt kockára vágom, alaposan besózom és legalább 1/2-1 órát állni hagyom.
- Ez idő alatt száraz serpenyőben megpirítom a fenyőmagot, apróra vágom az olívát, kapribogyót és vékonyan felszeletelem a hagymát.
- A padlizsánt egy szűrőbe téve jól lemosom, papírtörlőn megszárítom.
- Az olaj felét egy nagy serpenyőben felforrósítom, hozzáadom a hagymát és megpirítom, karamellizálom.
- Rádobom a szardella szeleteket, kicsit összenyomkodom a fakanállal, majd az olívát, kapribogyót és a konzerv paradicsomot is hozzákeverem.
- Folyamatos kevergetés mellett kb. 15 percig főzöm, amíg a paradicsom leve elpárolog, besűrűsödik, majd leveszem a tűzről.
- Egy tiszta serpenyőbe öntöm a maradék olívaolajat és megpirítom benne a padlizsánkockákat.
- A paradicsomos szószhoz keverem a padlizsánt és néhány percig együtt főzöm őket.
- Hozzáadom a cukrot és az ecetet, majd éppen csak addig főzöm, amíg az ecet ereje elpárolog.
Hozzákeverem a pirítot fenyőmag egy részét, a petrezselymet, a friss bazsalikomlevél felét és borsozom.
- Tálaláskor megszórom a maradék bazsalikommal és fenyőmaggal.
Bazsalikomos rozscipó
- Hozzávalók:
35 dkg fehérliszt
15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1 csomag szárított éleszlő (7 g)
1 teáskanál tengeri só
1 teáskanál cukor
2,5 dl langyos víz
3 evőkanál olívaolaj
20-25 db közepes méretű bazsalikomlevél aprítva
- A kétféle lisztet egy nagy tálban összekeverem az élesztővel, sóval, cukorral, olívaolajjal és vízzel.
- Alaposan összegyúrom, majd 8-10 percig dagasztom, amíg a tészta szép fényes lesz.
- Konyharuhával letakarva meleg helyen kb. 1,5 óra alatt a duplájára kelesztem.
- Enyhén lisztezett deszkára borítom a tésztát, átpofozom, megütögetem és kétfelé vágom. Mindkét cipót kézzel nyomkodva kinyújtom (elfogyott az erő az ujjaimból, így kissé rásegítettem a nyújtófával…), megszórom a felaprított bazsalikomlevéllel, felcsavarom, formára igazítom, a végeit összenyomkodom.
- Sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezem és letakarva további 30 percig kelesztem.
- 200 fokra előmelegített sütőben kb. 45-50 perc alatt pirosra sütöm.

Jaj, de szeretem a caponatát! Lehet én is elbúcsúztatom vele a nyarat még a héten:)
by Sofia szeptember 9, 2010 at 04 : 25Fenséges!
by Ildy szeptember 9, 2010 at 05 : 00Nahát ez már merénylet az ízlelőbimbók ellen! És a kenyérkék is gyönyörűek. Affene, már megint éhes lettem… 🙂
by Pixie Pie szeptember 9, 2010 at 05 : 10Itt járt Trendo,
by trendo szeptember 9, 2010 at 05 : 26és bocsánatos vétket
követett el szegény:
megette az étket!
Így is elérte vón'
a cipót az enyészet
nem hagyott morzsányit,
befalta az egészet!
A caponatának bizony
csak az alján
maradt némi olaj!
Tunkoljad ki, talján!
Pff… Elájulok!
Jaj, sűrűn készítsd, mert a nyárnak nem lehet csak így ukk-mukk-fukk vége!!
by Chef Viki szeptember 9, 2010 at 05 : 35Sofia,
by Felhőlány szeptember 9, 2010 at 06 : 22csatlakozz bátran, tudom, hogy Te is szereted! És ha ezen múlik a napsütéses órák száma… :))
Ildy,
by Felhőlány szeptember 9, 2010 at 06 : 23köszönöm szépen! 🙂
Pixie Pie,
by Felhőlány szeptember 9, 2010 at 06 : 27hát azt nem mondom, hogy pikk-pakk gyors ebéd, de érdemes! :))
Kedves Trendo!
Meg van bocsájtva,
by Felhőlány szeptember 9, 2010 at 06 : 34összetakarítottam a szétszórt morzsákat,
kitunkoltam a tálat,
szívesen látlak máskor is itt nálam! :))
Chef Viki,
by Felhőlány szeptember 9, 2010 at 06 : 35köszönöm szépen!
Rajtam nem fog múlani a dolog… :))
Még sosem ettem, de a képed alapján nagyon szívesen nekilátnék. Akár most is 🙂
by lúdanyó szeptember 9, 2010 at 07 : 11Jujj imadom a caponatat! en is keszitek a heten 🙂 a cipod is gyonyoru.
by Delish szeptember 9, 2010 at 07 : 19Mmmmm… nagyokat nyelek… 🙂 Nagyon-nagyon ínycsiklandó!!! 🙂
by Ildinyó szeptember 9, 2010 at 10 : 02Tyűűű, nagyon jól néz ki!:)
by Mézigörl szeptember 9, 2010 at 06 : 34Minden egyes részlet gyönyörű és jaj de ennék belőle, jó melegen frissen 🙂
by Bianka szeptember 9, 2010 at 07 : 37Azért a carbonata se rossz! :))
by trendo szeptember 9, 2010 at 03 : 56Kínzááááás!
by Raindrop szeptember 9, 2010 at 03 : 14Mindig szuper különlegességeket csinálsz! 🙂
Gyönyörű!
Lúdanyó,
by Felhőlány szeptember 9, 2010 at 07 : 06sürgősen kóstold meg! Igazán jó kis "kence" és még tunkolni is lehet! :))
Delish,
by Felhőlány szeptember 9, 2010 at 07 : 08köszönöm szépen! Süssön a nap arra Felétek is! :)))
Ildinyó,
by Felhőlány szeptember 9, 2010 at 07 : 09köszi! 🙂 Kénytelen leszek a héten egy újabb adagot összedobni… 🙂
Mézigörl,
Bianka,
köszönöm, aranyosak vagytok! :))
by Felhőlány szeptember 9, 2010 at 07 : 12Trendo,
by Felhőlány szeptember 9, 2010 at 07 : 14sajnos carbonatát még nem ettem… Amennyiben nem a Carbonara spagettire gondolsz… 🙂
Raindrop,
by Felhőlány szeptember 9, 2010 at 07 : 18nem kínzásnak szántam! Inkább egy felhívásnak, hogy süssön már ki végre az a nap! :)))
Köszönöm szépen! 🙂
A Carbonata a Carbonara spagetti szénné égetett változata, amit könnyű előállítani, ha az ember csinos nők blogján kommentel 🙂
by trendo szeptember 9, 2010 at 01 : 14