Rachel Allen és Limara után szabadon… 🙂 Amikor a „lustaság” győz és inkább sütök egy kenyeret minthogy lesétáljak a boltba (50 méter) mert elfelejtettem venni…
Igazi sikerélmény ez a kenyér, dagasztás nélkül 1,5 órán belül (!) asztalra tehető. Olyan egészséges fajta, bár én rajongok a „kevésbé egészséges” ropogós fehér kenyérért is, de most egy kicsit tudatosabban táplálkozok.
Fent említett lustaságom okán kicsit eltértem Limara receptjétől, mert az itthon fellelhető anyagokat használtam, így tönköly liszt helyett Graham lisztet, korpa helyett több zabpehely került az alapba és a magok aránya is máshogy alakult, nálam így:
3,5 dl langyos víz
7 g szárított élesztő (vagy 2 dkg friss)
200 g Graham liszt
75 g BL 55 liszt
50 g zabpehely + 25 g a korpa helyett
75 g magkeverék – fehér szezám, lenmag, chia mag (de lehet még fekete szezám, napraforgó, tökmag, mák)
1 teáskanál méz
1 teáskanál só
1 evőkanál olívaolaj
A szárított élesztőt elkeverem a langyos vízben. Az összes többi hozzávalót egy tálba mérem majd hozzáöntöm az élesztős vizet is és gyorsan összekeverem. Valószínűleg az eltérő alapanyagok miatt nekem nem lett túl lágy, de azért lágyabb mint egy hagyományos kenyértészta. Sütőpapírral bélelt formába (20x11x7 cm) öntöttem a masszát és elsimítottam a tetejét.
Letakarva pihentetést igényel amíg a sütő felmelegszik 200 fokra. (20-25 perc). Én itt kicsit csaltam, mert a tésztát meleg helyen pihentettem míg a sütőm elég meleg lett, a tészta szépen meg is kelt. 🙂
Hosszában bemetszettem a tetejét, megszórtam extra magokkal, zabpehellyel és 200 fokon 45 perc alatt megsütöttem.
Ropogós héjú, nagyon KENYÉR, jól működő recept ami az én ízlésem szerint talán csak egy picivel több sót igényelt volna… 🙂
0 Hozzászólás