Tavaszi konyhámnak a spárga mellett a zsenge tök a másik főszereplője. Ez nem maradhat ki, egyszerűen imádom! Tökfőzeléknek, rakott ételekhez, töltve-sütve. Talán a rántott tök az, amit ritkán készítek, noha azt is nagyon szeretem, de napokig nyomasztó a lakásban az olaj illata…
Hétközben készítettem fahéjjal-gyömbérrel sült tököt, aminek a másik fele a hűtőben várta a sorát. Tökfőzelékhez kevés lett volna, így töltött töknek szántam. Eredetileg darált húsos tölteléket gondoltam ki, de más lett belőle. Maradékhasznosítás.
Egy jó tökfőzelék elengedhetetlen sok friss kapor nélkül. A kapor nagyon jó barátja a túrónak is, így a három hozzávalóval és némi egyéb maradék zöldséggel, parmezánnal és morzsával pazar ebéd kerekedett belőle.
- Hozzávalók: (személyenként)
zsenge tök (kb. 30 dkg)
20 dkg cottage cheese (vagy hagyományos túró)
kis csokor kapor
1 szál újhagyma
zöldpaprika (nálam hegyes erős)
só, bors
3-4 szem koktélparadicsom
3 dkg reszelt parmezán
2+2 ek. olívaolaj
3 ek. zsemlemorzsa
friss petrezselyem
- A félbevágott tök magházát eltávolítom, picit sózom.
- Összekeverem a túrót, felkarikázott újhagymát, apróra vágott kaprot és a csíkokra vágot zöldpaprikát. Sózom, borsozom.
- 2 ek. olívaolajon megpirítom a zsemlemorzsát, majd a tűzről levéve hozzáadom a felaprított pertrezselymet.
- A tököt megtöltöm a fűszeres túróval, félbevágott paradicsomot teszek rá, megszórom a reszelt parmezánnal és a morzsával, meglocsolom 2 ek. olívaolajjal és előmelegített sütőben (175 fok) lefedve 30 percig sütöm, majd a fóliát eltávolítva további 10-15 percig amíg a morzsa szép piros lesz.
húúú,de guszta!!vinném:)))
by Apple május 5, 2010 at 03 : 02Apple,
by Felhőlány május 5, 2010 at 06 : 14köszönöm szépen! 🙂 Háááát éppen csak túlélte a fotózást… ,o)
isteni lehet, csodálatos
by Bianka május 5, 2010 at 02 : 40Bianka,
by Felhőlány május 5, 2010 at 04 : 58köszi, tavaszi zöldségimádóknak kötelező! 🙂