Már egy ideje próbálok olyan kekszet készíteni, ami sütés közben nem veszti el az alakját, de igazából semmi más nem hiányzott hozzá, mint egy jó recept. Akadt néhány kipróbálásra váró kiszúróm és a végeredmény egy igazán ropogós keksz lett. Másodszor készült és most is ugyanolyan jó lett mint elsőre, így ez nem csupán a véletlen műve. 🙂 Először egy mézeskalácsos ízvilágú, most egy narancsos-kakaós és citromos-vaníliás készült, a következő pedig kávés lesz. 🙂
Vaníliás:
- 200 g liszt
- 50 g porcukor
- 100 g hideg vaj
- fél citrom reszelt héja
- 21 g hideg víz
- csipet só
Narancsos-kakaós:
- 180 g liszt + 20 g kakaópor
- 50 g porcukor
- 100 g hideg vaj
- 1 narancs reszelt héja
- 21 g frissen facsart narancslé
- csipet só
Összekeverem a száraz hozzávalókat (liszt, porcukor, só), majd hozzámorzsolom (reszelem) a hideg vajat és a folyadékkal alaposan összegyúrom. Fóliába csomagolva legalább 1 órát pihentetem a hűtőben. Lisztezett felületen kinyújtom, szaggatom, formázom, sütőpapírral bélelt tepsire fektetem és legalább 2-3 órára hűtőbe teszem.
A sütőt előmelegítem 180 fokra, majd a sütőlapokat egyenesen a hűtőből a forró sütőbe teszem és a kekszeket 10 perc alatt készre sütöm.
Jól záródó kekszes dobozban vagy üvegben sokáig eláll, ha rögtön dupla adagot készítünk belőle. 🙂
0 Hozzászólás