Mikulásváró ropogós keksz

december 05 , 2021 by: Felholany Egyéb

Már egy ideje próbálok olyan kekszet készíteni, ami sütés közben nem veszti el az alakját, de igazából semmi más nem hiányzott hozzá, mint egy jó recept. Akadt néhány kipróbálásra váró kiszúróm és a végeredmény egy igazán ropogós keksz lett. Másodszor készült és most is ugyanolyan jó lett mint elsőre, így ez nem csupán a véletlen műve. 🙂 Először egy mézeskalácsos ízvilágú, most egy narancsos-kakaós és citromos-vaníliás készült, a következő pedig kávés lesz. 🙂

Vaníliás:

  • 200 g liszt
  • 50 g porcukor
  • 100 g hideg vaj
  • fél citrom reszelt héja
  • 21 g hideg víz
  • csipet só

Narancsos-kakaós:

  • 180 g liszt + 20 g kakaópor
  • 50 g porcukor
  • 100 g hideg vaj
  • 1 narancs reszelt héja
  • 21 g frissen facsart narancslé
  • csipet só

Összekeverem a száraz hozzávalókat (liszt, porcukor, só), majd hozzámorzsolom (reszelem) a hideg vajat és a folyadékkal alaposan összegyúrom. Fóliába csomagolva legalább 1 órát pihentetem a hűtőben. Lisztezett felületen kinyújtom, szaggatom, formázom, sütőpapírral bélelt tepsire fektetem és legalább 2-3 órára hűtőbe teszem.

A sütőt előmelegítem 180 fokra, majd a sütőlapokat egyenesen a hűtőből a forró sütőbe teszem és a kekszeket 10 perc alatt készre sütöm.

Jól záródó kekszes dobozban vagy üvegben sokáig eláll, ha rögtön dupla adagot készítünk belőle. 🙂

0 Hozzászólás

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koriander koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto petrezselyem piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült süti sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum