„Egyszer egy tavaszon provence-i házában főzni tanultam Simone Becktől. Tisztán emlékszem minden szavára. Volt ott egy diák, egy szakács-oktató, valami vendéglátó-ipari iskola tanára, aki örökké a dolgok „technikájára” volt kíváncsi, és Simca minden szavát leírta a noteszébe, folyamatosan jegyzetelt. A többi négy diákot sokkal jobban érdekelte, hogy milyen lett az íze az ételnek, amelyet Simca főzött. Simca egyszer megelégelte a kérdezősködést, és kissé durván csak ennyit mondott: „Nincs technika! Egyszerűen csinálni kell. Most méricskélünk, vagy főzünk?”
Itt, Toszkánában én is megtanultam, hogy az egyszerűség felszabadít. Simca filozófiájának jegyében már mi sem méricskélünk a konyhában, csak főzünk. Minden szakács tudja, hogy az éppen rendelkezésre álló hozzávalók határozzák meg, hogy mit lehet, és mit nem. Különben is, a legtöbb étel, amelyet itt főzünk, annyira egyszerű, hogy lehetetlen megadni a receptjét, csak azt lehet elmondani, hogyan csináljuk.”
(Frances Mayes)
„Vágjunk vékony szeletekre nyolc zsenge cukkinit. Ha reszeljük, öntsük le róla a levét. Kapassuk meg forró olívaolajban, melyben előzőleg üvegesre párolunk néhány gerezd fokhagymát. Keverjünk bele apróra vágott petrezselymet és mentát, majd ízesítsük sóval és borssal. Melegen vagy szobahőmérsékleten tálaljuk.”
Pfff… Szinte a semmiből valami!
Valami fantasztikus! Listára tettem 🙂
by Chef Viki június 6, 2010 at 07 : 35Én is csináltam a napokban valami hasonlót, csak abban ecet is van 🙂
http://renidani.blogspot.com/2010/06/zucchine-scapece-avany-napolyi-marinalt.html
Tetszik a te változatod is!! :]
by Reni június 6, 2010 at 08 : 15Nagyon izgalmas, nem is tudom, szerintem finom lehet, olyan különleges számomra
by Bianka június 6, 2010 at 09 : 32Csatlakozom az előttem szólókhoz. 🙂 Köszi, hogy megosztottad velünk, nehéz cukkinire érdekes recepteket fellelni.
by Pixie Pie június 6, 2010 at 07 : 35Chef Viki,
by Felhőlány június 6, 2010 at 04 : 07pontosan fogalmaztál, tényleg szinte a semmiből valami kategória… 🙂
Köretnek szántam, de ahogy elkészült (fotózás után) még langyosan megettem… 🙂 Igaz csak tesztadag volt… Nem érdemes kis mennyiségben készíteni! :))
Reni,
by Felhőlány június 6, 2010 at 04 : 12megnéztem, nagyon tetszik a Te változatod is! 🙂
Ez az Édes élet Itáliában c. könyvből van, kb. hatodszor olvasom… 🙂
Néhány hete a Napsütötte Toszkána címűből készült a zöldborsós bruschetta… :))
Bianka,
by Felhőlány június 6, 2010 at 04 : 14köszönöm szépen! 🙂
Ha szeretitek a cukkinit, próbáld ki! Sok vesztenivaló nincs vele, mert minimális hozzávaló szükségeltetik az elkészítéséhez…
Kitűnő grillezett húsok mellé, de akár egy szelet friss kenyérrel is, bár én magában megettem. 🙂
Pixie Pie,
köszi! A könyv (újra)olvasásakor jött az ihlet, de hozok majd még cukkinis recepteket, van még néhány talonban… 🙂
Tavaly készítettem cukkini krémlevest, próbáld ki:
http://felholanyka.blogspot.com/2009/07/cukkini-kremleves-bazsalikommal.html
Itt pedig egy töltött cukkini variáció:
http://felholanyka.blogspot.com/2009/07/toltott-cukkini-es-padlizsan.html
Vagy egy cukkini tekercs:
http://felholanyka.blogspot.com/2009/07/toltott-cukkinitekercs.html
De akár saláta is készülhet belőle:
http://felholanyka.blogspot.com/2009/09/kapros-joghurtos-cukkini-salata.html
és itt is:
http://felholanyka.blogspot.com/2009/08/bazsalikomos-cukkini-salata.html
stb… :))
by Felhőlány június 6, 2010 at 04 : 28Ha már cukkini, akkor ez is egy lehetséges "változat" : http://fuszerhaz.blogspot.com/2010/06/ratatouille-mediterran-lecso-kicsit.html
by Fűszerház június 6, 2010 at 07 : 53Zsolt,
by Felhőlány június 6, 2010 at 08 : 18köszönöm szépen, én már mentettem azt a receptedet, csak elkészítésre vár! 🙂
…éppen most posztoltam "Tőled" egy olívás receptet… 🙂 Isteni (volt)!
melyiket?
by Fűszerház június 6, 2010 at 08 : 21Tapenade… 🙂
by Felhőlány június 6, 2010 at 09 : 03Itthonról (még) változatlanul nem tudok hozzád kommentelni – de ez már az én gépem hibája -, a ratatouille receptet a szőlőmagolaj birtokában ki fogom próbálni! Kíváncsi vagyok a különbségre! 🙂
Szia, kiraktam a recepted a http://www.facebook.com/fuszerhaz oldalra is:)
by Fűszerház június 6, 2010 at 09 : 07Szőlőmagolajat tudunk (SpiceHouse – fűszerház) beszerezni 🙂
by Fűszerház június 6, 2010 at 09 : 08🙂 Köszönöm szépen! 🙂
by Felhőlány június 6, 2010 at 09 : 13Most már haladéktalanul regisztrálnom kell a Facebook-on…
Szőlőmagolaj témában írok majd e-mailt…