Önként vállalt glutén- és laktózmentes életmódom egyik nagy „hiánycikke” volt egy jó kis sajtos-ropogós nasi. Szerencsére nem vagyok édesszájú, úgyhogy az a vonal nem nagyon izgat, ezért ha egy szelet sütire vágyom, inkább megveszem készen. Sok remek cukrászda van ma már, akik kínálják az alternatívát is a speciális étrendre kényszerülőknek! 🙂
Bezzeg a leveles tésztás pultnál a boltban mindig megállok és elgondolkozok, hogy nem vagyok-e túlzottan mazochista. Annyi fantasztikus dolgot lehet abból pillanatok alatt készíteni, akár sósat, akár édeset, tekerve, sodorva, összecsomagolva… De most a most van és az alternatívát keresve meg is találtam. Jó! Nagyon, nagyon jó! Tavaszi verzióban, friss medvehagymával.
Az alaprecept egy GM és LM étrendre ítélt kedves ismerős konyhájából.
A tészta a fagyasztást is jól bírja, ezért én mindig ezt a dupla adagot gyúrom be, hogy akkor is megsüthessem ha vasárnap túró hiányában éppen ilyent szeretnék nassolni… 🙂
Hozzávalók:
270 g Schär MixC Patisserie
250 g laktózmentes túró
250 g hideg laktózmentes vaj / margarin kockára vágva
15 nagyobb levél medvehagyma felaprítva
2 tojás
2-3 tk. só
reszelt parmezán (ez a „korából” adódóan már laktózmentes) vagy egyéb laktózmentes reszelt sajt a szóráshoz (egyéb alternatíva: sajt nélkül magokkal megszórva)
rizsliszt a nyújtáshoz
A lisztet összemorzsolom a hideg vajjal, hozzáadom a sót, túrót, medvehagymát és a felvert tojások 3/4-ét. (Egy kicsit hagyok a tészta lekenéséhez.) Gyorsan és alaposan összegyúrom és folpackba csomagolva 30 percre a hűtőbe teszem. (A tészta fele mehet a fagyasztóba rosszabb időkre.)
A sütőt előmelegítem 180 fokra.
Rizsliszttel megszórt szilikon lapon, sütőpapírral a tetején (vagy két sütőpapír között) kinyújtom a tésztát.
A kinyújtott tésztát lekenem a maradék felvert tojással. Tetszés szerint szeletelve-szaggatva, sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom és megszórom a reszelt sajttal.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 18-20 percig sütöm.
0 Hozzászólás