Az elmúlt napokban megosztottam Veletek 7 különböző sós-pite receptet. Jöjjön most a legújabb, Húsvéti verzió. Medvehagymával, tavaszias ízekkel, ibolyamező közepén. Tagadhatnám, hogy szeretem a pitét? Nem, de nem is akarom. 🙂 Praktikussága mindent visz, ízesítésének csak a fantáziánk szab határt. Tökéletes langyosan egy beszélgetős-baráti ebédhez, uzsonnához egy pohár jéghideg rosé vagy fehérbor társaságában, de remek étel akkor is, ha piknikre visszük magunkkal és az erdő, mező lágy ölén kerül elfogyasztásra. Ha tehetjük, a jéghideg bort vigyük azért oda is magunkkal! 🙂 Szép Húsvétot, kellemes készülődést és jó pihenést kívánok mindenkinek!
Hozzávalók a pitéhez:
- 25 dkg liszt
- 15 dkg hideg vaj
- 1 tojás sárgája
- néhány evőkanálnyi jéghideg víz
- só
A töltelékhez:
- 1 közepes csokor medvehagyma(10-15 szál)
- libazsír
- csirkemell kockázva
- csirkemáj kockázva
- cukkini kockázva (a cukkiniből zöldséghámozóval szép vastag szeleteket vágok és félreteszem a dekorációhoz. A maradék felkockázva kerül a töltelékbe.)
- bébispenót
- 2 tojás
- 2 dl zsíros tejszín
- 7-8 dkg reszelt parmezán
- só, borsikafű
A liszthez adom a sót, és gyors mozdulatokkal összemorzsolom a jéghideg vajjal. Hozzáadom a tojás sárgáját és ha szükséges néhány evőkanálnyi hideg vizet. Alaposan összegyúrom a tésztát és folpack-ba csomagolva legalább 1 órára hűtőbe teszem. Ez idő alatt elkészítem a tölteléket: a felaprított medvehagymát a libazsíron megfonnyasztom, hozzáadom a csirkemell kockákat és fehéredésig sütöm. Sózom és borsikafűvel szórom. Hozzáadom a csirkemáj darabokat is és néhány perc alatt készre pirítom, szükség szerint sózom és félreteszem. A sütőt előmelegítem 175 fokra.
A tésztát kiveszem a hűtőből és fél cm vastagra nyújtom. (Lassan, óvatosan) Belefektetem a pitesütő tálba, villával megszurkodom, hogy sülés közben a levegő távozzon, ne púposodjon fel. A tésztára sütőpapírt teszek, majd sütőbabot, vagy rizst szórók a tetejére és „vakon” – még a töltelék nélkül – 13 percig sütöm a 175 fokra előmelegített sütőben. Amíg a tészta sül, elkészítem a tölteléket: összekeverem a tejszínt a tojásokkal és beleszórom a reszelt parmezánt. A tésztát kiveszem a sütőből, eltávolítom a nehezéket és jöhet az összeállítás. A tésztára kanalazom a csirkés-májas tölteléket, arra szórok 2 maréknyi bébispenótot, felöntöm a tojásos-tejszínes-sajtos keverékkel. A tetejét díszítem a félretett cukkini csíkokból font „hálóval”, megszórom egy kevés reszelt parmezánnal és 45-50 perc alatt a 170-175 fokos sütőben készre sütöm.
0 Hozzászólás