Medvehagymában sült Pangasius filé fűszervajas burgonyapürével

április 17 , 2010 by: Felholany Egyéb

Végeláthatatlan a medvehagymás receptek sora a blogokon. Szezonja is van, egészséges is, finom is, zöld is…
Tegnap olvastam Flat-Cat oldalán a medvehagymába tekercselt / csomagolt kreációkat, és gondoltam összehozom a dolgot halas variációban. Mivel a medvehagyma illatában és ízében is a fokhagymára hajaz, a hal pedig jó barátságban van – legalábbis nálam – a fokhagymával, és a fagyasztóm mélyén is pihent még néhány szelet Pangasius halfilé, ütköztettem őket.
Nem kis mennyiségű medvehagyma levelet megettem vajas kenyér mellé, vagy éppen medvehagymás vajjal kentem meg a kenyeret… Mivel a gyógyító hatását a nyers formájában való evéssel már biztosítottam magamnak, nem sajnáltam megsütni.
Ez a fajta tengeri hal gyakorlatilag íztelen, bennem legalábbis nem hagyott nagy élményt (nem is veszek ilyent többször), ezért egy éjszakára – még fagyosan – fokhagymás tejbe áztattam.
Összességében véve jó párosítás volt, finom ebéd lett belőle, de valami karakteresebb hallal még próbálkozni fogok a szezonban.

  • Hozzávalók: (2 személyre)
3 szelet pangasius halfilé
3 dl tej
1 nagy gerezd fokhagyma szeletelve
durvára tört színes bors
12 db medvehagyma levél
medvehagymás vaj (ízlés szerint)
  • A burgonyapüréhez:
kb. 1 kg burgonya
só, bors
frissen reszelt szerecsendió
2 dl tej
1 dl tejszín
3 dkg vaj
a díszítéshez medvehagymás vaj

  1. A sütőt előmelegítem 200 fokra.
  2. Jól lecsöpögtetem az előző este fokhagymás tejbe áztatott halat, félbe vágom, mindkét oldalát sózom és megszórom durvára tört színes borssal.
  3. A megmosott és leszárított medvehagyma leveleket párosával, egymást kicsit fedve deszkára teszem (fényes oldalukkal lefelé), a közepébe helyezem a félbevágott halszeleteket, ráteszek 1-1 kiskanálnyi medvehagymás vajat majd becsomagolom a levélbe és fogpiszkálóval megtűzöm.
  4. A tepsi méreténél 2x nagyobb sütőpapírt vágok, ráhelyezem a halas csomagokat, ráhajtom a papír másik felét és körben visszahajtogatom.
  5. Előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütöm.
  6. A felkockázott burgonyát sós vízben puhára főzöm, leszűröm és azon melegében összetöröm.
  7. Hozzáadom a tejet, tejszínt, vajat, ízlés szerint sózom, frissen őrölt borssal és frissen reszelt szerecsendióval ízesítem.
  8. Tálaláskor a burgonyapürét medvehagymás vajjal díszítem.

6 Hozzászólás

  • Nagyon szépek ebben a kis zöld csomagban 🙂 Szuper ötlet!

  • Azt a mindenit, de csodás. Mintha banánlevélben sülne 🙂 Remek

  • Livi,
    köszönöm szépen! 🙂

  • Bianka,
    még soha nem ettem banánlevélben sült dolgokat, csak láttam. Ez a levél lényegesen vékonyabb, ezért tettem dupla csomagolásba (sütőpapír)… Köszönöm szépen! 🙂

  • Örülök hogy neked is bejött! 🙂
    Nagyon gusztán néznek ki a halas csomagjaid! 🙂

  • Flat Cat,
    igen, nagyon bejött! Tetszik, hogy nem erőszakos a medvehagyma íze, mégis átvette a hal az aromáját. Összességében nagyon jó! 🙂 Köszönöm az ötletet! :))

Hozzászólás a(z) Flat Cat bejegyzéshez Válasz megszakítása

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koriander koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto petrezselyem piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült süti sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum