Végeláthatatlan a medvehagymás receptek sora a blogokon. Szezonja is van, egészséges is, finom is, zöld is…
Tegnap olvastam Flat-Cat oldalán a medvehagymába tekercselt / csomagolt kreációkat, és gondoltam összehozom a dolgot halas variációban. Mivel a medvehagyma illatában és ízében is a fokhagymára hajaz, a hal pedig jó barátságban van – legalábbis nálam – a fokhagymával, és a fagyasztóm mélyén is pihent még néhány szelet Pangasius halfilé, ütköztettem őket.
Nem kis mennyiségű medvehagyma levelet megettem vajas kenyér mellé, vagy éppen medvehagymás vajjal kentem meg a kenyeret… Mivel a gyógyító hatását a nyers formájában való evéssel már biztosítottam magamnak, nem sajnáltam megsütni.
Nem kis mennyiségű medvehagyma levelet megettem vajas kenyér mellé, vagy éppen medvehagymás vajjal kentem meg a kenyeret… Mivel a gyógyító hatását a nyers formájában való evéssel már biztosítottam magamnak, nem sajnáltam megsütni.
Ez a fajta tengeri hal gyakorlatilag íztelen, bennem legalábbis nem hagyott nagy élményt (nem is veszek ilyent többször), ezért egy éjszakára – még fagyosan – fokhagymás tejbe áztattam.
Összességében véve jó párosítás volt, finom ebéd lett belőle, de valami karakteresebb hallal még próbálkozni fogok a szezonban.
- Hozzávalók: (2 személyre)
3 szelet pangasius halfilé
3 dl tej
1 nagy gerezd fokhagyma szeletelve
só
durvára tört színes bors
12 db medvehagyma levél
medvehagymás vaj (ízlés szerint)
- A burgonyapüréhez:
kb. 1 kg burgonya
só, bors
frissen reszelt szerecsendió
2 dl tej
1 dl tejszín
3 dkg vaj
a díszítéshez medvehagymás vaj
- A sütőt előmelegítem 200 fokra.
- Jól lecsöpögtetem az előző este fokhagymás tejbe áztatott halat, félbe vágom, mindkét oldalát sózom és megszórom durvára tört színes borssal.
- A megmosott és leszárított medvehagyma leveleket párosával, egymást kicsit fedve deszkára teszem (fényes oldalukkal lefelé), a közepébe helyezem a félbevágott halszeleteket, ráteszek 1-1 kiskanálnyi medvehagymás vajat majd becsomagolom a levélbe és fogpiszkálóval megtűzöm.
- A tepsi méreténél 2x nagyobb sütőpapírt vágok, ráhelyezem a halas csomagokat, ráhajtom a papír másik felét és körben visszahajtogatom.
- Előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütöm.
- A felkockázott burgonyát sós vízben puhára főzöm, leszűröm és azon melegében összetöröm.
- Hozzáadom a tejet, tejszínt, vajat, ízlés szerint sózom, frissen őrölt borssal és frissen reszelt szerecsendióval ízesítem.
- Tálaláskor a burgonyapürét medvehagymás vajjal díszítem.
Nagyon szépek ebben a kis zöld csomagban 🙂 Szuper ötlet!
by Livi április 4, 2010 at 08 : 13Azt a mindenit, de csodás. Mintha banánlevélben sülne 🙂 Remek
by Bianka április 4, 2010 at 09 : 16Livi,
by Felhőlány április 4, 2010 at 03 : 45köszönöm szépen! 🙂
Bianka,
by Felhőlány április 4, 2010 at 03 : 47még soha nem ettem banánlevélben sült dolgokat, csak láttam. Ez a levél lényegesen vékonyabb, ezért tettem dupla csomagolásba (sütőpapír)… Köszönöm szépen! 🙂
Örülök hogy neked is bejött! 🙂
by Flat Cat április 4, 2010 at 05 : 39Nagyon gusztán néznek ki a halas csomagjaid! 🙂
Flat Cat,
by Felhőlány április 4, 2010 at 06 : 07igen, nagyon bejött! Tetszik, hogy nem erőszakos a medvehagyma íze, mégis átvette a hal az aromáját. Összességében nagyon jó! 🙂 Köszönöm az ötletet! :))