Mennyire ki voltam már éhezve ezekre a friss ízekre! A medvehagyma volt az első, amit már nagyon vártam, de jön majd a zöldspárga mánia is! 🙂 Pestot nem csak hagyományosan bazsalikomlevélből fenyőmaggal lehet készíteni, de sok más levélből is. Korábban készítettem reteklevélből, petrezselyemből és nem csak fenyőmaggal, de pirított mogyoróval, dióval és bármilyen olajos maggal remek lesz. Mindegyik más ízvilággal bír, remek párosításokat lehet összehozni! A mai medvehagyma levél pirított tökmaggal alakult pesto-vá jó sok reszelt parmezánnal, olívaolajjal és sóval mozsárban, mert én arra esküszöm. Szeretem, ahogy intenzíven felcsapnak az illatok, miközben töröm a hozzávalókat. A pesto egyébként jól záródó kis csavaros üvegben, olívaolajjal felöntve hűtőben 1-2 hétig tárolható. Gyors vacsora egy frissen főtt pennével összeforgatva, de alkalmas csirkehús pácolására is, zöld színét a sütés után is megőrzi. Hozzá néhány szem sütőben vagy grillserpenyőben sült retek, egy könnyű kókusztejszínes tészta és már több mint egy hétköznapi étel.
Hozzávalók: (2 személyre)
- 10 db medvehagyma levél kicsit összevágva
- 4 evőkanálnyi pirított tökmag (1 evőkanálnyit félreteszek a tálaláshoz)
- 1/2 mk. só
- olívaolaj
- 2 evőkanálnyi reszelt parmezán
- 25 dkg csirkemell csíkokra vágva
- személyenként 80 g száraztészta (trofie vagy valami apró, csavart)
- 1,5 dl kókusztejszín
- 8-10 szem zsenge pirosretek negyedelve
- só
- olívaolaj
- 4 db kisebb medvehagyma levél a dekoráláshoz
A medvehagyma leveleket a sóval, tökmaggal mozsárban összetöröm. Hozzáadom a reszelt parmezánt és annyi olívaolajat öntök hozzá, amivel szép krémes állagú lesz. 3 evőkanálnyi mennyiséget összekeverek a csirkemellel és lefedve 1-2 órára a hűtőbe teszem. A tésztát felteszem főni, közben grillserpenyőben pici olívaolajjal és sóval megsütöm a pirosretket. Kevés olívaolaj hozzáadásával serpenyőben megsütöm a húst, addigra elkészül a retek és kifő a tészta is. A leszűrt tésztát visszaöntöm a főzőedénybe és hozzáadom a kókusztejszínt. Összeforgatva. lefedve 1-2 percig hagyom állni. A dekorációhoz forró olajban ropogósra sütöm a medvehagyma leveleket, papírtörlőn leitatom. Tálaláskor a tányérra szedek a tésztából, meglocsolom medvehagyma olajjal, vagy 1-2 csepp medvehagyma pesto-val, ráhalmozom a csirkét, körberakom sült retekkel, megszórom a félretett pirított tökmaggal és megkoronázom a ropogós medvehagyma levéllel.
Nagyon kreativ vagy. Úgy néz ki értesz az étel harmónikusságához.
by j. leslie tausz május 5, 2021 at 12 : 58Tausz Gyuszi
Nagyon kreativ vagy. Úgy néz ki értesz az étel harmónikusságához.
by j. leslie tausz május 5, 2021 at 12 : 59Kedves vagy, köszönöm szépen! 🙂 Törekszem rá. 🙂
by Felholany május 5, 2021 at 10 : 24