Vidám köret egy szürke téli napon. Muszály valami életteli színt vinni a hosszú téli ebédekbe, és a sárgarépa tökéletesen alkalmazkodik ehhez. Karotinban, B és C vitaminban gazdag, és nem csak a nyuszik szeretik…
Én személy szerint nyersen is szívesen elrágcsálom krémsajtos mártogatóssal, húslevesbe főzve egyszerűen imádom, és a burgonyapüréhez hasonlóan pürének, fokhagymával tűzdelt pulykamell köreteként is tökéletes.
Mascarponét burgonyapürébe is használok, krémes, lágy ízt kap tőle, ugyanígy működik a sárgarépával is.
- Hozzávalók:
1 kg sárgarépa
1 l zöldségalaplé (nálam bio zöldségleves kockából)
3 dkg vaj
3 nagy ek. mascarpone
só
bors
frissen reszelt szerecsendió
- A megtisztított sárgarépát ujjnyi darabokra vágva puhára főzöm az alaplében.
- Leöntöm a levét, burgonyanyomóval összetöröm, sózom, borsozom, szerecsendiót reszelek bele és botmixerrel pürésítem.
- Hozzáadom a mascarpone sajtot, most két puhára sült fokhagymagerezdet is, krémesítem, habosítom.
Ötletes, és szép a színe.
by Thrini február 2, 2010 at 03 : 10Mekkora ötlet… Pont ez kell ebbe a téli szürkeségbe!!!
by Chef Viki február 2, 2010 at 04 : 26Mindig lenyűgöznek az ötleteid, pedig nem vagyok nagy sárgarépás – de ezt mindenképpen megkóstolnám (remélem, mihamarabb el is tudom készíteni.)
by napmátka február 2, 2010 at 07 : 38Numnum:)
by Addicted február 2, 2010 at 08 : 10En mostanaban minden zoldseget puresitek, es nagyon izlik!
én is szoktam, de csak kis vajjal turbózom, és egy kis mézet is teszek a szerecsendió mellé. 🙂
by Lilla február 2, 2010 at 09 : 39Látom nem csak én szeretem ezeket a jó kis püréket. (mondjuk én "megértem rá", mert amikor annyi idős lehettem, mint te vagy, akkor még elkerültem nagy ívben ezeket…)
by Kata február 2, 2010 at 10 : 01Hogy micsoda képeket csinálsz mostanában!
by szepyke február 2, 2010 at 10 : 16Van itthon kb három kiló répám, mert az állat(nyúl) nem eszi… Majd mi megesszük, már tudom is, hogy hogy!:)
Thrini,
köszönöm!
Chef Viki,
egy pici napsütés becsempészve… 🙂
Napmátka,
a fűszerek és a mascarpone picit tompítja a répa ízét… Próbáld ki! 🙂
Addicted,
én is hasonlóképpen vagyok! Krémlevesek és pürék… :))
Lilla,
nekem mézzel már túl édes lenne, hiszen a répa is édeskés…
Kata,
hááát én mindig is szerettem az ilyen krémes püréket, szerintem ez nem kortól függ… 🙂 (és nem biztos hogy annyi az annyi, amennyinek látszik…)
Szepyke,
by Felhőlány február 2, 2010 at 01 : 02köszönöm szépen! Pedig "segédeszköz" nélkül készültek a fotók… 🙂 Fotogén volt a répa… 🙂 A nyuszi pedig sajnálhatja… :)))