Márton napi narancsos-borsos libamell – B. Attilának ajánlva

november 11 , 2015 by: Felholany Egyéb kategória

Sokáig azt gondoltam, hogy a libahús nekem nem ízlene mert … csak. Nem tudom, honnan ez az elképzelés, hiszen a libamájat szeretem, sőt a libatepertőt is. Ez utóbbit kenyér és lelkiismeretfurdalás nélkül …. 🙂
Fura egy szösz vagyok én, sokakkal ellentétben a szárnyasok mellhúsát részesítem előnyben a szaftosabb (comb) darabokkal szemben. A narancsos borssal és kakukkfűvel megszórt-sütött libamellem viszont határozottan nem lett száraz, köszönhetően a sok kisült zsírjának és a kezdők szerencséjének ami mellém állt a sütési idő megtervezésekor. 🙂
Finom volt, elfogyott, de ezt a csemegét továbbra is meghagyom a Márton napi hagyományok évente egyszer történő felelevenítésére. Jövőre azért némi újbor társaságában. 🙂
Sült hagymás rusztikus törtburgonyával – héjastól főztem meg és törtem át -, és sült almával tálaltam.

Hozzávalók:
bőrös libamell (étvágy függvényében méretfüggő)
narancsos bors
kakukkfű
burgonya
zöld alma
A burgonyát alaposan megmosom és héjastól nagyobb kockára vágom, sós vízben felteszem főni.
A mellhús bőrét éles késsel beirdalom.(Óvatosan, hogy a húst ne, csak a bőrét vágjam át.) Megszórom narancsos borssal, sóval és a bőrös felével lefelé addig sütöm egy száraz serpenyőben, amíg a zsírja teljesen ki nem sül. Megfordítom és pár percig sütöm a másik oldalát is.
Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, megszórom friss vagy szárított kakukkfűvel és 160 fokra előmelegített sütőben 20-21 percig sütöm. Egy másik tepsiben negyedekre vágott alma cikkeket is betolok a sütőbe.
A sütési idő leteltekor a húst letakarva pihentetem.
A megfőtt burgonyát kicsit összetöröm, hozzáöntöm a liba kisült zsírját, belekeverem a ropogósra sült hagymát (ami most a boltból érkezett…bizony…) és ízlés szerint sózom.
Sült alma szeletekkel tálalom.

1 Hozzászólás

  • Talán működne kacsamellel is. Ezeknek az ínyencségeknek az elkészítésében bizony még én is kezdő vagyok, és voltak már gyalázatos próbálkozásaim:((

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum

scroll to top