Második alkotásom, amit ebben a kategóriában elkövettem. Az első amolyan összedobott valami volt még a gasztroblogos időszakom előtt, nagyjából úgy másfél évvel ezelőtt. Most úgy vettem le a kuszkuszt a bolt polcáról, mintha ez mindennapos dolog lenne nálam. Tartok tőle, hogy a meleg idő beköszöntével ez így is lesz, hiszen jól behűtve, hogy az ízek összeérjenek, kellemes saláta, vagy akár főétel is lehet belőle, mint a hétvégén nálam.
A friss zöldspárgából természetesen került bele, és mivel a mandulával is dolgoztam a hétvégén egy marcipános desszert erejéig (hamarosan jön a recept is), jól kipróbáltam. Bevált.
- Hozzávalók: (2 személyre)
1,5 dl kuszkusz
3 dl forró víz (vagy zöldségleves alaplé)
só
4 ek. olívaolaj
kígyóuborka (fél)
10 szem koktélparadicsom kockázva
2 szál újhagyma
8-10 zöldspárga csúcsa
kis csokor koriander
10 db mentalevél
fél zöldcitrom leve
5 ek. szeletelt mandula pirítva
- A kuszkuszt szárazon megsózom és meglocsolom az olívaolajjal. (Amennyiben alaplével készítjük, már ne sózzuk!)
- Felöntöm a forró vízzel, összekeverem és lefedve 10 percig hagyom megpuhulni.
- A spárgacsúcsokat sós, picit cukros vízben 3 percig főzöm, majd kihűtöm.
- Felkockázom az uborkát és a paradicsomot is. (Ez utóbbi magját eltávolítom, azaz megeszem, hogy ne áztassa el a salátát.) Felszeletelem az újhagymát.
- A kuszkuszt villával fellazítom, hagyom hűlni, majd hozzáadom a zöldségeket (a spárgát a végén teszem a tetejére), meglocsolom a lime levével, hozzákeverem a felszeletelt koriander- és mentaleveleket.
- Néhány órára behűtöm, tálaláskor a pirított mandulával díszítem.
Nagyon guszta, én is készítettem a hétvégén tabouleh-t. Szeretem a kuszkuszt, és mostmár rengeteg zöldet lehet használni. Bulgurral próbáltad már? Én még nem…
by Thrini április 4, 2010 at 05 : 59Isteni. És a kép csodálatos
by Bianka április 4, 2010 at 07 : 16Thrini,
by Felhőlány április 4, 2010 at 05 : 04köszönöm szépen! Használtam már bulgurt, de tabouleh-hez még én sem… Az ötlet viszont nagyon jó! :))
Bianka,
by Felhőlány április 4, 2010 at 05 : 06köszönöm szépen, aranyos vagy! :)Azért készült már ennél jobb kép is…
Csodás képek, főleg az utolsó!
by Raindrop április 4, 2010 at 09 : 26Képzeld, úgy 2 hónapja szoktam csak rá a kuszkuszra. 🙂 Addig alig ettem, azóta meg 3 naponta.
Raindrop,
by Felhőlány május 5, 2010 at 06 : 55köszönöm szépen!
Hasonlóképpen…! Nagy hirtelenjében elfogyott nálam is egy zacskónyi és most kísérletezem az édes változatokkal… :))