Mandulás birs morzsakéregben

november 28 , 2009 by: Felholany Egyéb kategória

Az ötödik. Az utolsó birsalma kissé belefáradt a várakozásba… 🙂
Nyári nagy kedvencem volt a “morzsás” süti. Szinte mindenféle gyümölccsel készült, és a végére már annyira lendületben voltam, hogy folyamatosan akadt bekevert morzsa a fagyasztóban arra az esetre, ha vacsorára ilyen jellegű édességhez támadna kedvem. Nem minta olyan nagy macera lenne elkészíteni (kb. 5 perc…), csak mindig megmaradt egy kis morzsa ami aztán elindította a folyamatot…
Most sem főztem elő a gyümölcsöt, és nem is hámoztam meg, apró kockára vágva mandulalapokkal összekeverve került a kivajazott formába, tetején barnacukorral karamellizálva.
Ódákat most nem zengek arról, hogy milyen finom volt, megtettem korábban… 🙂

(Mire sikerült közzétennem ezt a desszertet, újabb adag birsalma érkezett a konyhámba a karácsony szellemében… -Köszönöm szépen! – Nekifutok a birsalmasajt elkészítésének…)
  • Hozzávalók:
1 nagy birsalma
1/2 citrom leve
1/2 tk. fahéj
1 evőkanál szeletelt mandula
  • A morzsához: (4 szufléforma)
13 dkg liszt
8 dkg barnacukor + 1 evőkanál a szóráshoz
8 dkg vaj
  1. A sütőt előmelegítem 175 fokra.
  2. A birsalmát cikkekre szelem, magházát kivágom és citromos vízbe áztatom.
  3. A lisztet összekeverem a cukorral, hozzáreszelem a hideg vajat, kézzel morzsásítom.
  4. Kivajazott formákba töltöm a lecsöpögtetett birsalmát, megszórom mandulával és fahéjjal.
  5. A gyümölcsre kanalazom a morzsát, megszórom barnacukorral és kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütöm.

9 Hozzászólás

  • Nagyon finom lehet ez a birsalmás változat, csak most már hozzon nekem is valaki birsalmát 🙂

  • Nem is értem hogy tudtam eddig élni birsalma nélkül… 🙂

    Lúdanyó,
    majd ha nem számítasz rá, akkor érkezik! Az én ajándék adagom is másfél hónapig "jött"… :))

  • Ez nagyon finom lehet. Még van 2 birsem, talán kipróbálom. Gondolom egy nagyobb formában is jó lehet, ugye?

  • Ágianyu,
    szerintem nincs akkora forma, amiben ne lenne jó, és ne fogyna el ha szeretitek! :)))

  • Hümm ez nagyon fincsi lehet, igazán megkóstolnám, biztos kipróbálom egyszer, mert nagyon rávagyok kattanva a birsre én is:))

  • Ízlésszindróma,
    ha birs "fan" vagy Te is, ezt nem szabad kihagyni! :)))

  • E téli időben igazi kényeztetés!

  • Napmátka,
    az a baj, hogy én picit túl gyakran kényeztetem magam téli szezonban ilyen finomságokkal… :))

  • hú, ez eszméletlenül finom lehet! 🙂

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap boldog dolgok boldogság bonbon bor bulgur bébicékla cheesecake chia colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland keksz kelt tészta kence kenyér kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein pulyka pástétom reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tahini tavasz tea természetfotó tirol tojás tonkabab torta Toszkána turi tészta tök tökmag töltött túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás ősz

Archívum

scroll to top