Mandulás birs morzsakéregben

november 28 , 2009 by: Felholany Egyéb

Az ötödik. Az utolsó birsalma kissé belefáradt a várakozásba… 🙂
Nyári nagy kedvencem volt a „morzsás” süti. Szinte mindenféle gyümölccsel készült, és a végére már annyira lendületben voltam, hogy folyamatosan akadt bekevert morzsa a fagyasztóban arra az esetre, ha vacsorára ilyen jellegű édességhez támadna kedvem. Nem minta olyan nagy macera lenne elkészíteni (kb. 5 perc…), csak mindig megmaradt egy kis morzsa ami aztán elindította a folyamatot…
Most sem főztem elő a gyümölcsöt, és nem is hámoztam meg, apró kockára vágva mandulalapokkal összekeverve került a kivajazott formába, tetején barnacukorral karamellizálva.
Ódákat most nem zengek arról, hogy milyen finom volt, megtettem korábban… 🙂

(Mire sikerült közzétennem ezt a desszertet, újabb adag birsalma érkezett a konyhámba a karácsony szellemében… -Köszönöm szépen! – Nekifutok a birsalmasajt elkészítésének…)
  • Hozzávalók:
1 nagy birsalma
1/2 citrom leve
1/2 tk. fahéj
1 evőkanál szeletelt mandula
  • A morzsához: (4 szufléforma)
13 dkg liszt
8 dkg barnacukor + 1 evőkanál a szóráshoz
8 dkg vaj
  1. A sütőt előmelegítem 175 fokra.
  2. A birsalmát cikkekre szelem, magházát kivágom és citromos vízbe áztatom.
  3. A lisztet összekeverem a cukorral, hozzáreszelem a hideg vajat, kézzel morzsásítom.
  4. Kivajazott formákba töltöm a lecsöpögtetett birsalmát, megszórom mandulával és fahéjjal.
  5. A gyümölcsre kanalazom a morzsát, megszórom barnacukorral és kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütöm.

9 Hozzászólás

  • Nagyon finom lehet ez a birsalmás változat, csak most már hozzon nekem is valaki birsalmát 🙂

  • Nem is értem hogy tudtam eddig élni birsalma nélkül… 🙂

    Lúdanyó,
    majd ha nem számítasz rá, akkor érkezik! Az én ajándék adagom is másfél hónapig "jött"… :))

  • Ez nagyon finom lehet. Még van 2 birsem, talán kipróbálom. Gondolom egy nagyobb formában is jó lehet, ugye?

  • Ágianyu,
    szerintem nincs akkora forma, amiben ne lenne jó, és ne fogyna el ha szeretitek! :)))

  • Hümm ez nagyon fincsi lehet, igazán megkóstolnám, biztos kipróbálom egyszer, mert nagyon rávagyok kattanva a birsre én is:))

  • Ízlésszindróma,
    ha birs "fan" vagy Te is, ezt nem szabad kihagyni! :)))

  • E téli időben igazi kényeztetés!

  • Napmátka,
    az a baj, hogy én picit túl gyakran kényeztetem magam téli szezonban ilyen finomságokkal… :))

  • hú, ez eszméletlenül finom lehet! 🙂

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koriander koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto petrezselyem piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült süti sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum