A változatosság kedvéért a sós-ricottás recept után egy édes-ricottás következik. Nem olyan régen gőzgombóc készült vaníliaöntettel, és ahogy régen oly sokszor Ausztriában ettem, mákkal gazdagon megszórva. Nagyobb adag porcukros mákot sikerült bekevernem mint ami elfogyott, így a hűtőben várta a sorát.
Nagyon gyorsan elkészülő és gyorsan elpárolgó desszert lett belőle. Ha már úgyis a kezemben volt szombaton az a leveles tésztás zacskó… 🙂
Féltem, hogy száraz lesz, de az aggodalmam alaptalan volt, hiszen a tetejére kanalazott és megkaramellizálódott lekvár is szaftosabbá tette, bent tartotta a nedvességet. (Én meg ráadásul még szeretem is ezeket a kicsit megsült, kicsit „elégett” részeket. Gyerekkoromban is a süti széle volt a vonzóbb számomra, mint a közepe…)
- Hozzávalók: (8 darabhoz)
25 dkg leveles tészta
25 dkg ricotta
kb. 6 ek. darált mák
2 ek. porcukor (édesszájúaknak több)
1 tk. vanília kivonat
1/2 citrom reszelt héja
sárgabarack lekvár (bodzás)
- A levelestésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtom, kb. 10 cm átmérőjű köröket szaggatok és kibélelem vele a formákat.
- A ricottát összekeverem a porcukros mákkal, hozzáreszelem a citrom héját és a vanília kivonattal együtt összekeverem.
- A mákos-túrós tölteléket elosztom a formákban, mindegyik tetejét megkenem 1-1 ek. – ízlés szerinti – lekvárral és előmelegített sütőben (175 C) kb. 25-30 perc alatt pirosra sütöm.
El tudom képzelni,milyen finom lehet:-)) Próba lesz nálunk tuti!
by Andi/cuki március 3, 2010 at 06 : 23Úúúúúúúúúúúúú, ez mekkora!!!
Honnan szerváltál bodzás baracklekvárt? Rágondolok, és elájulok. Olyan isteni lehet…
Műsorra tűzöm!
by Chef Viki március 3, 2010 at 07 : 28Andi,
by Felhőlány március 3, 2010 at 07 : 34ha szeretitek a mákos dolgokat, biztosan ízleni fog! 🙂
Chef Viki,
by Felhőlány március 3, 2010 at 07 : 38irulok-pirulok… én főztem a bodzás lekvárt… 🙂 belinkeltem…
Nehezen tudtam eldönteni, hogy a levendulásat áldozzam be vagy a bodzásat… 🙂
Kísérleti jelleggel készült 1-1 üveggel, de ez a bodzás isteni lett! ;o)
Imádom a mákot :)))
by Bianka március 3, 2010 at 08 : 59Jaj! És nagyon jaj! Jaj, de szép és jaj, de jó lehet!:)
by szepyke március 3, 2010 at 10 : 17Hogy mik vannak?
by Raindrop március 3, 2010 at 11 : 37Rikottás mák… Döbbenet.
Bodzás baracklekvár… Döbbenet!
Akarom! 🙂
Hát ez nagyon ott van! 🙂
by Flat Cat március 3, 2010 at 01 : 24Szép is lett meg jó is lett! 🙂
Bianka,
akkor küldök egy szeletkét… :))
Szepyke,
valahogy gondoltam, hogy a mákos-marcipános joghurtod után Neked is ízleni fog… :))
Raindrop,
inkább mákos-ricotta, de nem kötözködök… ;o)
A bodzás baracklekvár viszont saját gyártású még augusztusról… 🙂 Szenzációs!! 🙂
Flat Cat,
by Felhőlány március 3, 2010 at 03 : 39örülök hogy tetszik! 🙂
épp mákos sütit sütök:))) fúú az a bodzás baracklevár, főleg mákkal tényleg isteni lehet:)))
by Ízlésszindróma március 3, 2010 at 08 : 23jujjjjj, en is kerek szepen 😀 ugy az edes mint a sos verziobol 🙂
(taskaboritasra hivtalak a blogomon 🙂 )
by Manka március 3, 2010 at 07 : 44Ízlésszindróma,
by Felhőlány március 3, 2010 at 06 : 22lesem-lesem, de csak nem jön át az a mákos… 🙂
Az idén nagyobb adag készül majd a bodzás-, és a csokis sárgabaracklekvárból. (Bár igazából a mézeskalács fűszer adta meg neki a tuti ízt…)
Manka,
by Felhőlány március 3, 2010 at 06 : 23küldöm őket! 🙂
Hamarosan borítom a táskámat! :))