Mákos-ricottás kosárka

március 22 , 2010 by: Felholany Egyéb

A változatosság kedvéért a sós-ricottás recept után egy édes-ricottás következik. Nem olyan régen gőzgombóc készült vaníliaöntettel, és ahogy régen oly sokszor Ausztriában ettem, mákkal gazdagon megszórva. Nagyobb adag porcukros mákot sikerült bekevernem mint ami elfogyott, így a hűtőben várta a sorát.
Nagyon gyorsan elkészülő és gyorsan elpárolgó desszert lett belőle. Ha már úgyis a kezemben volt szombaton az a leveles tésztás zacskó… 🙂
Féltem, hogy száraz lesz, de az aggodalmam alaptalan volt, hiszen a tetejére kanalazott és megkaramellizálódott lekvár is szaftosabbá tette, bent tartotta a nedvességet. (Én meg ráadásul még szeretem is ezeket a kicsit megsült, kicsit „elégett” részeket. Gyerekkoromban is a süti széle volt a vonzóbb számomra, mint a közepe…)
  • Hozzávalók: (8 darabhoz)
25 dkg leveles tészta
25 dkg ricotta
kb. 6 ek. darált mák
2 ek. porcukor (édesszájúaknak több)
1 tk. vanília kivonat
1/2 citrom reszelt héja
  1. A levelestésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtom, kb. 10 cm átmérőjű köröket szaggatok és kibélelem vele a formákat.
  2. A ricottát összekeverem a porcukros mákkal, hozzáreszelem a citrom héját és a vanília kivonattal együtt összekeverem.
  3. A mákos-túrós tölteléket elosztom a formákban, mindegyik tetejét megkenem 1-1 ek. – ízlés szerinti – lekvárral és előmelegített sütőben (175 C) kb. 25-30 perc alatt pirosra sütöm.

13 Hozzászólás

  • El tudom képzelni,milyen finom lehet:-)) Próba lesz nálunk tuti!

  • Úúúúúúúúúúúúú, ez mekkora!!!

    Honnan szerváltál bodzás baracklekvárt? Rágondolok, és elájulok. Olyan isteni lehet…

    Műsorra tűzöm!

  • Andi,
    ha szeretitek a mákos dolgokat, biztosan ízleni fog! 🙂

  • Chef Viki,
    irulok-pirulok… én főztem a bodzás lekvárt… 🙂 belinkeltem…
    Nehezen tudtam eldönteni, hogy a levendulásat áldozzam be vagy a bodzásat… 🙂
    Kísérleti jelleggel készült 1-1 üveggel, de ez a bodzás isteni lett! ;o)

  • Imádom a mákot :)))

  • Jaj! És nagyon jaj! Jaj, de szép és jaj, de jó lehet!:)

  • Hogy mik vannak?
    Rikottás mák… Döbbenet.
    Bodzás baracklekvár… Döbbenet!
    Akarom! 🙂

  • Hát ez nagyon ott van! 🙂
    Szép is lett meg jó is lett! 🙂

  • Bianka,
    akkor küldök egy szeletkét… :))

    Szepyke,
    valahogy gondoltam, hogy a mákos-marcipános joghurtod után Neked is ízleni fog… :))

    Raindrop,
    inkább mákos-ricotta, de nem kötözködök… ;o)
    A bodzás baracklekvár viszont saját gyártású még augusztusról… 🙂 Szenzációs!! 🙂

    Flat Cat,
    örülök hogy tetszik! 🙂

  • épp mákos sütit sütök:))) fúú az a bodzás baracklevár, főleg mákkal tényleg isteni lehet:)))

  • jujjjjj, en is kerek szepen 😀 ugy az edes mint a sos verziobol 🙂

    (taskaboritasra hivtalak a blogomon 🙂 )

  • Ízlésszindróma,
    lesem-lesem, de csak nem jön át az a mákos… 🙂
    Az idén nagyobb adag készül majd a bodzás-, és a csokis sárgabaracklekvárból. (Bár igazából a mézeskalács fűszer adta meg neki a tuti ízt…)

  • Manka,
    küldöm őket! 🙂
    Hamarosan borítom a táskámat! :))

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koriander koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto petrezselyem piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült süti sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum