Remek páros a mák és a marcipán. Csokiban, joghurtban, bármilyen desszertben, így a rétesben is levett a lábamról. Szepyke kezdte a mákos őrületet mákos-marcipános fagyijával, amit természetesen én is elkészítettem azóta, igaz csak joghurtig jutott el a project…
Picit feltorlódott mák készletem csökkentésére készült a rétes, aminek a töltelékébe is reszeltem marcipánt és egy „kukaccá” formázott marcipánrúddal is gazdagabbá tettem. Veszélyes darab lett… 🙂
Egy csomag 6-os réteslapból csak 4 lapot használtam fel, ebből 1 rúd készült. A maradék 2 lapból egy egészen más fajta „rétes” lett, hamarosan azt is közzéteszem majd…
- Hozzávalók:
4 réteslap
15 dkg darált mák
3 ek. porcukor
1 dl tej
1 citrom reszelt héja
10 dkg marcipán
1 ek. egész mák a díszítéshez
- A sütőt előmelegítem 175 fokra.
- A mákot összekeverem a porcukorral, hozzáreszelem a citrom héját és a marcipán felét, hozzáöntöm a langyos tejet és összekeverem.
- A marcipán másik feléből kézzel „kukacot” gyúrok.
- A réteslapokat vizes konyharuhán kihajtogatom, 3 lapot laponként megkenek az olvasztott vajjal.
- A tészta szélére halmozom a mákot, közepébe belenyomom a hengerré formázott marcipánt és feltekerem.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, a negyedik lap tésztát összegyűrve ráhelyezem, megkenem a maradék vajjal, megszórom a szemes mákkal és kb. 15-20 perc alatt pirosra sütöm.
De gusztán néz ki! Megkóstolnám 🙂
by Ágianyu február 2, 2010 at 04 : 42Ma én is mákosat akartam sütni, de egy lázas kis manó szó szerint rajtam lóg hajnal 5 óta, szóval ma elmaradt a sütögetés. 🙁
Na, ez pont a fogamra való lenne. A mák nálam függőséget okoz:-)
by Zsuzsi február 2, 2010 at 05 : 23Biztosan szeretném! Marcipánost még nem ettem.
by Thrini február 2, 2010 at 07 : 26én most ilyet köszönöm szépen nem kérek, de az ötlet remek! édességektől tartózkodni próbálok:-)
by nyarikonyha február 2, 2010 at 07 : 39gurítottam neked is egy kérdést, majd ha időd engedi, kérlek olvasd el. Kíváncsian várom a válaszod!
Brüühüü, ilyet akarok. Azonnal:)) na jó, asszem megyek gyorsan aludni:)
by Ízlésszindróma február 2, 2010 at 09 : 23Nagyon jól hangzik, és nagyon jól néz ki!
by Csibe február 2, 2010 at 09 : 34Juj… Nyami! Kell nekem erre járni :-)))
by Chef Viki február 2, 2010 at 10 : 13Uhhhh, nyammm, hammm, wow! + még néhány elragadtatással teli nyögdécselés és nyeldeklés 🙂 Ez igen!!!!
by Garffyka február 2, 2010 at 01 : 53Anyám, hol voltam én eddig???
:)))))
by szepyke február 2, 2010 at 08 : 04Mákos, meg marcipános? Mondd a cimet, megyek!:)
Ágianyu,
by Felhőlány február 2, 2010 at 03 : 05finom is a mákos… 🙂 Remélem Manó már jobban van! 🙂
Zsuzsi,
hát igen… a mákot lehet nem szeretni, meg lehet függni tőle… köztes út szerintem nincs… 🙂
Thrini,
ha szereted a marcipánt, próbáld ki! ;o)
Nyárikonyha,
by Felhőlány február 2, 2010 at 03 : 07legközelebb valami sósat? ;o) Köszönöm, hamarosan válaszolok majd!
Ízlésszindróma,
:O) a mákos csak szebb álmokat hoz! 🙂
Csibe,
köszönöm szépen!
Chef Viki,
Te is marcipánfüggő vagy? Vagy mákfüggő? Vagy a kettő együtt? Az a legjobb! 🙂
Garffyka,
by Felhőlány február 2, 2010 at 03 : 10rajongóknak kötelező rétes! Legalább egyszer… utána meg már úgyis mindegy, mert nem lehet megállni… 🙂
Szepyke,
by Felhőlány február 2, 2010 at 03 : 13gyere, várlak! 🙂 És van újabb joghurt adag is! Isteni! Köszönöm a receptet! 🙂 – hogy ez nekem nem jutott eszembe… 🙁
Egyetértek, remek párosítás. Én már sajnos elég rég nem ettem ilyesmit, itt az ideje!
by napmátka február 2, 2010 at 12 : 45