Péntekre (az utolsó munkanapomra) készült – többek között – ez a pite kedves (volt) kollégáimnak… 🙂 Olyan finomságokkal szerettem volna készülni amik bírják a szállítást és élvezeti értéküket nem rontja az előző esti elkészítés. Limaránál olvastam ennek a pitének a receptjét, és már akkor tudtam, hogy előbb vagy utóbb ez is sorra fog kerülni…
Ő sárgabarackkal és őszibarackkal vegyesen készítette, én a másodikat néhány szem szederre cseréltem. (Ezen kívül egyebet nem változtattam a recepten.) A végeredmény egy nagyon könnyű, a gyümölcsöktől savanykás pite lett.
- Hozzávalók:
30 dkg porcukor
25 dkg puha vaj
5 nagy tojás
1 citrom reszelt héja és leve
2 evőkanál tejföl
30 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
sárgabarack és néhány szem szeder
szeletelt mandula
- A puha vajat és a porcukrot robotgéppel habosra keverem, hozzáadom a reszelt citromhéjat és a citrom levét.
- A tojások sárgáját egyesével keverem a masszához, majd a tejfölt is hozzáadva tovább habosítom és hozzákeverem a sütőporral elkevert lisztet is.
- A tojások fehérjét kemény habbá verem, majd óvatosan belekeverem a masszába.
- Sütőpapírral kibélelt tepsibe (30×35 cm) öntöm, elsimítom.
- A tetejét kirakom a félbevágott sárgabarackkal (vágott felével lefelé), a barackok közé 1-1 szem szedret teszek, megszórom a szeletelt mandulával, és 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütöm.
Készítettem még egy sós harapnivalót is (receptje hamarosan), valamint ribizlis-túrótortát, ezúttal nem tortaformában hanem tepsiben (20 x 20 cm) a jobb szeletelhetőség érdekében. A receptjét nem írom be ismét, itt olvasható.
UOAUOAHHHH, de nagyon jól néz ki!!! Főleg ez az alsó… nagyon tetszik.
by Maimoni augusztus 8, 2010 at 06 : 55Aztaaaaa…..az első pite is tuti finom, de az alsó ribizlis, az sem akármilyen szépséges!
by trinity augusztus 8, 2010 at 09 : 08Össze kellene ám hasonlítanom, így nem tudok dönteni:)))
ÓÓÓÓÓ nagyon szépségesen tökéletesek lettek
by Bianka augusztus 8, 2010 at 07 : 06Nagyon jól néz ki! 🙂 Nyami!
by Ami augusztus 8, 2010 at 09 : 06Juj, de nagyon guszta!
by Csibe augusztus 8, 2010 at 10 : 51Gondolom, a sütikből nem maradt egy falat sem! De kívánom, élvezd ki maradéktalanul a Szabadság édes ízeit! 🙂
by trendo augusztus 8, 2010 at 03 : 10Maimoni,
köszönöm szépen! A ribizlis-túrós harmadszor készült, minden alkalommal nagy sikere volt. Rendkívül dekoratív, de finom is! 🙂
Trinity,
mindkettő megér egy próbát! Utána a második sütés már egyértelmű lesz… 🙂
Bianka,
köszi! 🙂 Hááát az alsó a tökéletestől messze van… A tésztát nem volt kedvem nyújtani, így inkább belenyomkodtam a tepsibe és hát ez látszik is rajta. Van ahol vékonyabb a tészta, van ahol vastagabb. De szerintem ez másnak nem nagyon tűnt fel… Legalábbis remélem! :))
Ami,
köszönöm! Megkínálnálak, de sajnos… ;o)
Csibe,
mindkettő azt kiabálja, hogy: "Süss meg!" :))
Trendo,
by Felhőlány augusztus 8, 2010 at 05 : 58szerencsére nem… 🙂 A barackos pitének a tésztáját kicsit soknak találtam a tepsihez, így készült egy egyszemélyes adag is, azt fotóztam. De már ő is csak emlék. Mivel tökéletes a tésztája, a napokban tervezek belőle egy újabbat, de más ízesítéssel! A szabadság édes ízével… :))
Sajnálom, hogy nem ehettem belőlük!
by Ica augusztus 8, 2010 at 04 : 15Szia Ica!
by Felhőlány augusztus 8, 2010 at 06 : 17Én is sajnálom, de majd kitalálok Valamit, hogy kárpótoljalak! :))
További kellemes szabadságot és pihenést Neked! :))
Kedves Felhőlány, szeretnélek felkérni egy pályázaton való közös részvételre, nagyon korrekt feltételek mellett.
by trendo augusztus 8, 2010 at 10 : 37Kapcsolatfelvétel:
gastrodamus19@gmail.com