Májusban nálunk összeérnek az ünnepek. Ha jól számolom, akkor 7 családi és 1 baráti. Engem is érint a hullám, így nálam is lesz több kör vendégség. Elkezdtem összeállítani és tesztelni a menü egyes elemeit.
Előkerült a fiók mélyéről a tavaly nyáron beszerzett de még nem használt tartelette forma is. Nem titok, hogy hadilábon állok a zselatinnal, eddig nem hozott sok sikerélményt a használata, de mivel nem adom fel ismét nekifutottam. Ezúttal a sikerélmény is megvolt! 🙂
Az epres krémet most „maradékokból” készítettem (fél doboz mascarpone + fél doboz ricotta) és várakozáson felül teljesített. Eredetileg a vendégeknek csak krémsajtból terveztem, de ezt még átgondolom… A rózsavizet viszont Ők sem fogják megúszni…
A tartelette tésztája a kőkorszaki kézzel írt receptes füzetemből való jól bevált recept. Nagyon szeretem az ilyen könnyű, gyümölcsös desszerteket, azt viszon nem szeretem amikor a „feltét” úgy eláztatja a tésztát, hogy egy „szottyos” állagú valami lesz belőle. Ezt áthidalandó 70%-os étcsokit olvasztottam, majd amikor a tészta már kihűlt ecsettel mindenhol bekentem, és ez után kanalaztam a közepébe az epervelővel gazdagított krémet. Egy éjszakás hűtőben állás után a tészta roppanóan friss, a krém pedig kellemesen hűvös lett. Talán még jobb is volt mint frissen…
- Hozzávalók: (kb. 16 db formához)
(én most a tészta felét használtam fel, a többi ment a fagyasztóba – így 8 db lett)
24 dkg liszt
8 dkg porcukor
15 dkg hideg vaj
1 tojás sárgája
csipetnyi só
A krémhez:
12,5 dkg mascarpone
12,5 dkg ricotta
1,5 ek. porcukor (édesszájúaknak több!)
1 tk. vanília kivonat
1 tk. rózsavíz
2 lap zselatin
15 dkg eper + a díszítéshez
- A tésztához gyors mozdulatokkal összedolgozom a hozzávalókat, vigyázva arra, hogy a vaj hideg legyen/maradjon. Ha összeállt nem gyúrom tovább és hűtőben pihentetem minimum 1 órát.
- A sütőt előmelegítem 175 fokra.
- A pihentetés után a tésztából kis darabokat tépve körbetapasztom a jól kivajazott tartelette formákat. Nyújthatjuk is a tésztát, nekem ez jött be jobban… A formákra sütőpapírt és nehezéket (sütőbab, rizs, stb…) teszek, így sütöm 10 percig, majd a nehezék eltávolítása után további 5 percig.
- A krémhez botmixerrel összekeverem a krémsajtot, ricottát, porcukrot, vanília kivonatot és rózsavizet.
- Másik edényben pürésítem az epret, megmelegítem, hozzáadom az előzőleg beáztatott és kinyomkodott zselatinlapokat. Folyamatos addig kevergetem amíg a zselatinlap teljesen elolvad (kb. 1 perc), majd összekeverem a krémsajtos alappal.
- A kihűlt tésztákat megkenem olvasztott étcsokival és ha megdermedt rákanalazom az epres krémet.
(sóhaj)
by Lilla május 5, 2010 at 05 : 50Mint mindig csodás kép, valami isteni valamivel. Csatlakozom Lillához (sóhaj)
by Bianka május 5, 2010 at 06 : 04hát nagyon beleharapnék egy ilyen kis gyönyörű fincsiségbe:)))
by Ízlésszindróma május 5, 2010 at 06 : 10Remekmű!!
by Thrini május 5, 2010 at 06 : 13Nagyon precízen van elkészítve!!!:)
Ez a csokis megoldás még jól jöhet.
Köszi. 🙂
Halló! Itt vágtam magam hanyatt!
Bámulatos desszert…
Nagyon sóhajtozó és nagyot nyelő smiley 🙂
Esetleg tipp: a Zselatin fix még sosem hagyott cserben, s melegíteni sem kell, csak belekeverni a krémbe.
by Chef Viki május 5, 2010 at 06 : 53Ez meg miféle diéta kérem szépen? :)))
by Flat Cat május 5, 2010 at 07 : 22Nekem tetszik… 😀
tetszik az étcsokis ötlet, a különleges formádra pedig külön irigy vagyok! 🙂
by édesem május 5, 2010 at 07 : 27Csodaszép kis csónakok! És tényleg remek ötlet a csokis réteg! Kellemes ünnepeket, vendégségeket!
by Melinda május 5, 2010 at 09 : 04Ugyanilyen formáim vannak, küldhetnék neked, hogy teletöltve visszakapjam?:) annyira jól néz ki, és az a csokis ötlet szuper!!!
by Kata május 5, 2010 at 05 : 11Nagyon guszta 😉 :)!!!!!
by @ndre@ május 5, 2010 at 05 : 34"Asztaaa"! Nagyon guszta! Tuti ötlet a csoki! Már csak azért is, hogy valami fajsúlyosabb is legyen benne a gyümölcsön kívül. 😉 😀
by Ildinyó május 5, 2010 at 09 : 10Lilla,
Veled együtt sóhajtozom… be tudnék most nyomni egyet-kettőt belőle… :))
Bianka,
köszönöm szépen! Sóhajtozzunk hármasban… 🙂
Ízlésszindróma,
by Felhőlány május 5, 2010 at 12 : 04bebizonyosodott, hogy fél adagot ebből sem érdemes készíteni… 🙂
Thrini,
by Felhőlány május 5, 2010 at 12 : 06kicsit pepecselős volt, de bevált az étcsokis gondolat…:)
Chef Viki,
a következő adagból szívesen cserélek a túrós bonbonodra… Nah??? :))
Zselatin téren végre megtört a jég! Hiába csináltam mindent a leírás szerint, grammra, ml-re, hőfokra betartva mindent, nem működött. Teszteltem Bécsből beszerzett zselatint is, azzal sem… Fixeket is próbáltam, faxnis változatokat is, hidegen is, langyosan is, melegen is de a sikertelenség okát a mai napig nem tudom.
by Felhőlány május 5, 2010 at 12 : 12Ez most összejött. Jó szériában vagyok 1 hete… :))
Flat Cat,
by Felhőlány május 5, 2010 at 12 : 16🙂 ez még szombaton készült. A mérlegelés és az elhatározás (light-os diéta=kenyérmentes néhány nap) pedig vasárnap született meg… :))
2 napja csak zöldsalátát és gyümölcsöt eszek, a terv fele már megvan!
Ponty Úr még nem ehet epret sem ugye?
Édesem,
by Felhőlány május 5, 2010 at 12 : 21eredetileg fehércsokival készült volna, de nem volt otthon. Az első falat után viszont tudtam, hogy ez csakis extra étcsokival nyerő. Brutálisan finom volt. 🙂
A formák valamelyik hiperből vannak, "az ennyiért tuti nem hagyom itt" gondolat után… (Igaz, hogy van 6 féle egyéb forma a konyhaszekrényben, de ilyen még nem volt…) :))
Melinda,
köszönöm szépen! 🙂
Vendégeknek ideális lesz, 4-5 falatnyi az egész, és akár többféle krémmel is készíthető a változatosság kedvéért… 🙂
Kata,
küldd nyugodtan! 🙂 Pillanatok alatt megvan! Vékony vagy vastagabb réteg étcsoki legyen a krém alatt…? :))
Andrea,
by Felhőlány május 5, 2010 at 12 : 26köszönöm szépen, aranyos vagy! Érdemes nekiállni! 🙂
Ildinyó,
by Felhőlány május 5, 2010 at 12 : 29köszönöm!
Nekem nagyon bejött a csoki kesernyés íze a nem túl édes krémmel és az édes eper savanykásságával! Azon túl, hogy látványos is volt! Sajnos a félbeharapott részről nincs fotó, pedig érdemes lett volna…
Olyan különleges dolgokat készítesz mindig! Csak ámulok!
by Andi május 5, 2010 at 01 : 01Meseszép!!!
Még nem ehet, de csak a magok miatt, szóval ha a kertben beérik, akkor átpasszírozva kap majd belőle egy kicsit. 🙂
by Flat Cat május 5, 2010 at 04 : 19Hát ez valami gyönyörűűűűűű!:-))
by Andi/cuki május 5, 2010 at 04 : 20Gyönyörűszép, és ezek a csónak alakú tartlette-formák olyan különlegesek!
by Maimoni május 5, 2010 at 05 : 15Andi,
by Felhőlány május 5, 2010 at 05 : 48nagyon aranyos vagy köszönöm szépen! Ezek még mindig villámgyorsan elkészíthető finomságok. Gyűjtöm az energiát, hogy egyszer valami "nagyot" is alkossak olyan volumenben, hogy minimum 30 vagy több hozzávalóból… 🙂
Flat Cat,
by Felhőlány május 5, 2010 at 05 : 50átpasszírozva is jobb mint sehogy… :))
Andi/cuki,
by Felhőlány május 5, 2010 at 05 : 52köszönönöm! És tényleg nagyon egyszerű is! 🙂
Maimoni,
by Felhőlány május 5, 2010 at 05 : 54ugye? Nekem is azért tetszett meg, mert nem a hagyományos kerek… utólag már tudom, hogy a mérete is pont tökéletes. :))